Στο Ανώτατο Δικαστήριο για τελευταία μάλλον φορά οδηγείται σήμερα το πρωί στις 9:30 ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς, ο οποίος διανύει τη 13η ημέρα της απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις 4 Μαΐου με σκοπό την ευαισθητοποίηση πολιτείας και κοινωνίας για την υπόθεσή του. Η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή, εν αναμονή της ανακοίνωσης του Ανωτάτου για την έφεση που υπέβαλε εναντίον της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στις 19 Απριλίου για έκδοσή του στη Γερμανία. Ο Αγιάς οδηγείται στο Ανώτατο εν μέσω έντασης και κινητοποιήσεων και η όποια απόφαση θα θεωρείται ιστορική και ιδιαίτερα συμβολική.

Θέση της υπεράσπισης, που υπεβλήθη και στις 9 Μαΐου, παραμένει ότι εναντίον του Κενάν Αγιάς δεν υπάρχει οποιοδήποτε τεκμήριο για πράξη τρομοκρατίας είτε στη Γερμανία είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ότι η δίωξή του είναι εξόχως πολιτική. Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με τον συνήγορο υπεράσπισής του Ευστάθιο Ευσταθίου, για δίωξη πολιτικών πεποιθήσεων κατ’ εντολήν της Τουρκίας και συναίνεση της Γερμανίας, εξαιτίας φυσικά των μεταξύ τους άριστων σχέσεων. Η Νομική Υπηρεσία προτάσσει ως θέσφατο τα έγγραφα των γερμανικών διωκτικών αρχών και τους όρους που περιέχει η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για μη διαδοχική έκδοση του Αγιάς στην Τουρκία και έκτιση της όποιας ποινής του σε κυπριακές φυλακές.

Ο Κούρδος διανοούμενος, που αναγνωρίζεται στην Κύπρο ως πολιτικός πρόσφυγας από το 2013, αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι που τοποθετείται αόριστα στο ευρωπαϊκό ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15 Μαρτίου. Υπό πίεση βρίσκεται και η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η οποία καλείται από πολιτικά πρόσωπα να παρέμβει ώστε να μην αντιμετωπίζεται ο Κενάν Αγιάς ως κοινός εγκληματίας. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν δικαιολογείται η έκδοση του Κούρδου αγωνιστή στη Γερμανία, την ώρα που δεν υπάρχει εναντίον του τεκμήριο αξιόποινης δράσης. Καλείται να πάρει μια ιστορική απόφαση, με βάση και την προηγούμενη απόφαση σχετικά με την παρόμοια υπόθεση του Τσερκέζ Κορκμάζ το 2019, μια ιστορική απόφαση που είτε θα δημιουργήσει σκιές πάνω από τις άριστες σχέσεις Κυπρίων και Κούρδων είτε θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στους συμμάχους της, ένα μήνυμα υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ζωής και ελευθερίας. Θεωρείται δε βέβαιο πως η Γερμανία δεν θα αποδεχτεί τους όρους που τέθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο και θα καταδικάσει τον Αγιάς με συνοπτικές διαδικασίες, πριν τον εκδώσει στην Τουρκία όπου θα τύχει άδικης δίκης.