Την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Μια απόφαση που έφερε και τις πρώτες αντιδράσεις των δύο ισχυρών πόλων της αντιπολίτευσης. Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαβούλευση με τα κόμματα πριν ληφθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι κάποιες από τις παρατηρήσεις κομμάτων έχουν καταγραφεί στην απόφαση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην πρώτη του αντίδραση σημείωσε πως  παρά το γεγονός ότι παρόλο που δεν είναι αντίθετοι «επί της αρχής με τη δημιουργία ενός ΣΕΑ, διαφαίνεται ότι οι εισηγήσεις μας, τις οποίες είχαμε αποστείλει γραπτώς και τεκμηριωμένα, δεν έχουν υιοθετηθεί και σίγουρα για ένα τέτοιο μείζον και ουσιαστικό ζήτημα θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε μεγαλύτερη συλλογικότητα». Παρά την όποια δυσφορία προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση ο ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «θα μελετήσει ενδελεχώς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα».

Το ΑΚΕΛ επίσης εξέφρασε δυσφορία γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχώρησε σε διαβουλεύσεις πριν αποφασίσει. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν θα συζητήσει τις απόψεις που έχει θέσει το ΑΚΕΛ επί της ιδέας για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας». Από την Εζεκία Παπαϊωάννου υπενθυμίζουν και τα εξης: «Όπως είχε ζητήσει από τα κόμματα ο Πρόεδρος, το ΑΚΕΛ υπέβαλε γραπτώς τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του για το θέμα. Προκύπτουν, κατά την άποψή μας, συνταγματικά, πολιτικά και πρακτικά ζητήματα με τη σύσταση του εν λόγω οργάνου. Προβληματίζει κυρίως το γεγονός ότι με την συγκεκριμένη πρόταση, το ΣΕΑ δεν θα είναι απλώς συμβουλευτικό όργανο ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου και εν πολλοίς υποκαθίσταται με ένα όργανο από διορισμένους από την κυβέρνηση αξιωματούχους. Όλα αυτά θα έπρεπε, εκτιμούμε, να συζητηθούν στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου».

Ωστόσο, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, μετά και την προχθεσινή ανακοίνωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προφανώς αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς καμιά διαβούλευση. «Πέραν των ενστάσεών μας επί της ουσίας της πρότασης, αυτή η στάση της κυβέρνησης προφανώς δεν συνάδει με το πνεύμα διακυβέρνησης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ούτε με τη συλλογικότητα που απαιτείται από την πολιτική ηγεσία μιας ημικατεχόμενης χώρας», καταλήγει στο ΑΚΕΛ.

Το ΕΛΑΜ στη δική του τοποθέτηση εμφανίστηκε ικανοποιημένο από την κυβερνητική απόφαση καθώς αποτελεί μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση. Το ΕΛΑΜ εκφράζει ικανοποίηση «και για το γεγονός ότι έχουν υιοθετηθεί οι πλείστες εκ των εισηγήσεων που έχουμε αποστείλει στο Προεδρικό, αναφορικά με την δομή και λειτουργία του Συμβουλίου». Τέλος διαμηνύει πως αυτό που απαιτεί από την κυβέρνηση είναι όπως «το συγκεκριμένο Συμβούλιο να συμβάλει στην χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Εθνικό μας Πρόβλημα και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου».

Σημειώνεται ότι ευθύς μετά την απόφαση της κυβέρνησης τα συμπολιτευόμενα κόμματα – ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ – έσπευσαν να χαιρετίσουν τη σύσταση ΣΕΑ. Το ΔΗΚΟ σημείωσε πως με την «απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, υλοποιείται ακόμη μια εξαγγελία η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας καθότι ενισχύει το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου και προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην προεργασία και προετοιμασία που απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του εν λόγω Συμβουλίου».

Η ΔΗΠΑ εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του υπουργικού και τονίζει πως «το εν λόγω σώμα θα συμβάλει θετικά στις συλλογικές προσπάθειες για πρόβλεψη, προετοιμασία κα αντιμετώπιση οποιουδήποτε φαινομένου δύναται να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, ή τη σταθερότητα των εξουσιών, καθώς και τη διατήρηση της ομαλότητας εντός της Δημοκρατίας».

Η ΕΔΕΚ, σημειώνει εξέφρασε βεβαιότητα ότι το ΣΕΑ «με το συμβουλευτικό του ρόλο προς το Εθνικό Συμβούλιο, θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες μελετών και προτάσεων για το χειρισμό της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής πτυχής περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων».