Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κρατείται από τις 3 Ιουνίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Αμβούργο ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς, τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε στη Γερμανία.

Εναντίον του εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι και περιορισμοί που αφορούν συνήθως επικίνδυνους τρομοκράτες και συμμετέχοντες στο οργανωμένο έγκλημα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δικηγόρος του στη Γερμανία, Antonia von der Behrens, σημειώνεται ότι ο Κούρδος αγωνιστής, όπως ξέρουμε, δεν κατηγορείται για τίποτα περισσότερο από διοργάνωση διαδηλώσεων, συμμετοχή σε συναντήσεις και συλλογή δωρεών προς υποστήριξη του κουρδικού αγώνα στις περιοχές του Αμβούργου και της Κολωνίας.

Δεν κατηγορείται για πράξεις βίας ή άλλα ποινικά αδικήματα, μα οι συνθήκες κράτησής του, δείχνουν τον πολιτικό χαρακτήρα της ποινικής διαδικασίας εναντίον του. Ο Κενάν κρατείται σε απομόνωση. Την πρώτη εβδομάδα κράτησής του, παρέμενε στο κελί του 23 ώρες και μπορούσε να προαυλιστεί μόνος για μια ώρα. Δεν μιλά γερμανικά και δεν μπορεί να συζητήσει με οποιονδήποτε, φύλακα ή κρατούμενο. Τις 23 ώρες που περνά στο κελί του μπορεί μόνο να παρακολουθήσει πολιτικές ειδήσεις, στα γερμανικά, ενώ τα βιβλία που μετέφερε από την Κύπρο δεν του έχουν παραδοθεί.

Θα δεχτεί την πρώτη ιδιωτική του επίσκεψη στα τέλη Ιουνίου και η συνομιλία του θα παρακολουθείται από αστυνομικό και διερμηνέα –δικαιούται συνολικά δύο ώρες τέτοιου είδους επισκέψεων ανά μήνα. Δικαιούται να λαμβάνει γράμματα, ωστόσο όλα διαβάζονται και ίσως λογοκρίνονται από την γερμανική εισαγγελία λόγω του αντιτρομοκρατικού νόμου. Η διεύθυνσή του είναι: Herrn Kenan Ayas, Untersuchungshaftanstalt Hamburg, Holstenglacis 3, D-20355 Hamburg/Germany.

Εξάλλου, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές «Damtor» του Αμβούργου, όπου κρατείται ο Κενάν Αγιάς. Στη συγκέντρωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μαρτύρων του Κουρδιστάν. Σε κεντρικό πανό της εκδήλωσης αναφερόταν το σύνθημα «Τέλος στην ποινικοποίηση των Κούρδων – Ελευθερία για τον Κενάν Αγιάς».

Όλα αυτά, ενώ οι αρμόδιοι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας τηρούν σιγή ασυρμάτου για τους όρους που δήθεν δεσμεύουν τη Γερμανία σχετικά με τον Κούρδο αγωνιστή. Πρόκειται για όρους που αναφέρονται στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (19 Απριλίου):

Να εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο, εφόσον καταδικαστεί, και να μην εκδοθεί στην Τουρκία. Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προεδρικό δεν παρουσίασαν οποιαδήποτε γραπτή διαβεβαίωση από πλευράς Γερμανίας και οι αναφορές των κρατικών αξιωματούχων σχετικά με προφορικές συνομιλίες είναι αόριστες και προβληματικές.