Όταν το ΑΚΕΛ τον Μάιο του 2022 έπαιρνε την απόφαση για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιου για τις Προεδρικές Εκλογές, είχαν εκφραστεί πολλές και διάφορες επιφυλάξεις για την πορεία.

Το αποτέλεσμα τελικά ήταν αυτό που έδωσε την έμπνευση και το σύνθημα πώς το ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας, μπορεί να διεκδικήσει και πάλι να γίνει να γίνει ο βασικός πυλώνας μιας αριστερής- προοδευτικής κυβέρνησης.

Με αυτή τη συνταγή, επιχείρησε το νέο κάλεσμα του προς την κοινωνία, ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου την Τετάρτη το βράδυ, από το νέο δημαρχείο της Λευκωσίας. Κάτω από τον έναστρο ουρανό της πρωτεύουσας στην οροφή του νεόκτιστου κτιρίου, στο κάλεσμα της Εζεκίας Παπαϊωάννου, έδωσαν ξανά το «παρών» τους, σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές της πορείας τους Φεβρουαρίου του 2023. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ως ο κύριος πρωταγωνιστής εκείνης της διαδρομής, μαζί με σχεδόν όλα τα άτομα της ομάδας του.

>> Οι παρουσίες: Η προσοχή όλων από την προχθεσινή συγκέντρωση, ήταν ασφαλώς στις παρουσίες.  Μαζί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρόντες ήταν τα μέλη της ομάδας του προεκλογικού του επιτελείου, ο Πανίκος Παπανικολάου, ο Λεόντιος Φιλοθέου, η Άννα Θεολόγου, η Αλεξία Κουντούρη, η Αντιγόνη Σολομωνίδου, ο Μενέλαος Μενελάου, η βουλευτής των Οικολόγων  Αλεξάνδρα Αταλλίδου και άλλοι.

Παρόντες όμως ήταν και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Άδωνης Γιάγκου από τους Οικολόγους, η Πόπη Αβραάμ. Και οι τρεις τους, τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχαν στηρίξει τον Αχιλλέα Δημητριάδη.

Στην εκδήλωση ήταν και ο Μάριος Ηλίαδης, ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, ο Λάζαρος Λαζάρου, ο Λεύκιος Δοράτης, ο Νέμος Κουτσοκούμνης, η Βαλεντίνα Σοφοκλέους και άλλοι, καθώς επίσης και βουλευτές και στελέχη του ΑΚΕΛ.

Όπως πληροφορούμαστε, οι προσκλήσεις ήταν προσωπικές. Δεν είχαν δοθεί βέβαια λεπτομέρειες εκ των προτέρων για τι θα περιλάμβανε αυτό το κάλεσμα, ήταν όμως ουσιαστικά μια πρώτη προσέγγιση για εκ νέου συστράτευση σε ένα ακόμα πιο ψηλό και απαιτητικό στόχο. Η πορεία αυτή να έχει διάρκεια πενταετίας.

>> Το νέο έμβλημα: Ο Στέφανος Στέφανου ξεδίπλωσε το όραμα και τους στόχους αυτής της προσπάθειας. Δημιουργία μίας συμμαχίας ατόμων που ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες μπορούν να συναντηθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα, όπως έγινε και με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σε αυτό αποσκοπεί ουσιαστικά και η δημιουργία του νέου λογότυπου του κόμματος. Ένα νέο σήμα, χωρίς να καταργείται το παλιό. Το νέο θα δηλώνει την συμμετοχή του ΑΚΕΛ ως βασικού άξονα μιας κοινωνικής προσπάθειας για προοδευτική αλλαγή.

>> Τελικός προορισμός: Το μεγάλο στοίχημα βέβαια, είναι αυτή η προσπάθεια να αποκτήσει δομή, σάρκα και οστά και να μπορέσει να γίνει το κοινό όχημα για όλους, με πρώτο σταθμό τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2024 και δεύτερο σταθμό τον Μάιο του 2026. Τελικός προορισμός, ο Φεβρουάριος του 2028.