Στο εγχείρημα για είσοδο στη νέα εποχή, «με το βλέμμα στο μέλλον», που έχει ξεκινήσει το ΑΚΕΛ, με εχέγγυo τη δυναμική που κατέγραψε η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις Προεδρικές εκλογές, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο τελευταίος, ο οποίος έδωσε το «παρών» του στη χθεσινή εκδήλωση, που πραγματοποίησε το κόμμα της Αριστεράς.

Κληθείς από το philenews να τοποθετηθεί σχετικά με την χθεσινή εξαγγελία από πλευράς ΑΚΕΛ, για τη δημιουργία μιας πολιτικής πλατφόρμας, που θα στεγάσει την κοινωνική συμμαχία για προοδευτική αλλαγή, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης χαιρέτισε τις διάφορες πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από τον προοδευτικό χώρο για ανάπτυξη κοινών συνεργειών.

Την ίδια ώρα, κληθείς να μιλήσει για το πολιτικό του μέλλον και ερωτηθείς από το philenews, αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποψηφιότητα το 2028, o κ. Μαυρογιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να είμαστε προσωπαγείς, αφού «σημασία έχει να υπηρετείται το όραμα για προοδευτική αλλαγή».

«Σημαντικό να προωθούνται κοινές δράσεις και συνέργειες»

Κληθείς αρχικά να σχολιάσει τη χθεσινή εκδήλωση, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να προωθούνται κοινές δράσεις και συνέργειες, μεταξύ ανθρώπων που συμφωνούν σε ορισμένα ζητήματα. Αναλύοντας το σκεπτικό του, τόνισε τη σημασία της σύνθεσης απόψεων και της ανάγκης για μια προσπάθεια που να ξεκινά από το «ειδικό» και να καταλήγει στο «γενικό», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν ξεκινάς από μια ιδεολογική πλατφόρμα και απευθύνεις κάλεσμα, αλλά, όπως θεωρεί, η όποια πρωτοβουλία πρέπει να ξεκινά από το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αντιλήψεις για τα διάφορα ζητήματα και εκεί όπου εντοπίζεται ταύτιση απόψεων, μπορούν να αναπτύσσονται κοινές δράσεις και συνέργειες.

Άλλωστε στη χθεσινοβραδινή ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι «όλοι οι άνθρωποι της προόδου και του πολιτισμού, της δουλειάς και της πατρίδας, πέρα από ιδεολογικές, φιλοσοφικές,  πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, αποδεικνύουν πως η σύμπλευση τους είναι αυτονόητη και απαραίτητη, με πλήρη σεβασμό προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός».  

Όσον αφορά στο πώς θα προχωρήσει το ΑΚΕΛ ως προς τις δομές του, ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι αυτό είναι θέμα που άπτεται των εσωτερικών του κόμματος και δεν αφορά τον ίδιο, ενώ ερωτηθείς για το αν ο ίδιος θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη νέα προσπάθεια που αναπτύσσεται, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τίποτα, σημασία έχει να υπηρετείται το όραμα για προοδευτική αλλαγή»

Ερωτηθείς ακόμη από το philenews, αν θα έβλεπε τον εαυτό του ξανά υποψήφιο για την Προεδρία το 2028, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα, καθώς, όπως επισήμανε, «το μέλλον θα δείξει». Τόνισε ωστόσο ότι δεν εργάζεται για να είναι υποψήφιος, ενώ υπογράμμισε ότι «σημασία έχει να υπηρετείται το όραμα για προοδευτική αλλαγή», προσθέτοντας πως «το ποιος θα το εκφράσει, θα φανεί στην πορεία και σε συνάρτηση με το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα».

Υποστήριξε καταληκτικά ότι «δεν πρέπει να είμαστε προσωποπαγείς και μέσα σε πέντε χρόνια μπορεί να αναδειχθούν άλλοι αξιολογότεροι άνθρωποι, που να είναι φορείς της αλλαγής».