Ο Νίκος Τορναρίτης ευθαρσώς τοποθετείται στα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν την παράταξη στην οποία είναι τρίτος τη τάξει και η οποία δεν φαίνεται να έχει βρει καθαρά τα πατήματά της μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να παραμείνει πρώτη δύναμη του τόπου. Παραμένει στη θέση ότι το κόμμα του είναι εποικοδομητική αντιπολίτευση. Παραδέχεται ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση οι σχέσεις Πινδάρου- Προεδρικού αλλά συστήνει πως με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές μπορούν να τα βρουν.

Υπεραμύνεται της κομματικής προέδρου που δέχεται πυρά ένθεν και ένθεν και υποδεικνύει πως ο τόπος χρειάζεται τέτοιους νέους πολιτικούς που θα αποκαταστήσουν τον ψυχικό δεσμό με τον κόσμο και αναφέρει ότι η Αννίτα Δημητρίου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξή του στο «Φ», σημειώνει με νόημα ότι «οι φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού μάς καλούν όλους σε ενότητα και συστράτευση, δεν περισσεύει κανείς! Άλλωστε η νέα πρόεδρος της παράταξης απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης ενός τεράστιου ποσοστού της κοινωνίας». Σε ότι αφορά τις κομματικές στοχεύσεις, ο Νίκος Τορναρίτης ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης το ’24 υπογραμμίζει πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να μείνει πρώτη δύναμη στον κομματικό χάρτη.

-Είστε τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος. Πως αξιολογείτε την μέχρι τώρα πορεία της νέας ηγεσίας ;

-Αξιολογώ θετικά την πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού και της ηγεσίας του. Ας μην ξεχνάμε ότι η νέα ηγεσία ανέλαβε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και μετά από μια οδυνηρή ήττα στις Προεδρικές Εκλογές. Η πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου και τα άλλα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, παλαιότερα και νεότερα, έχουν πολύ όρεξη για δουλειά, πράγμα που αποδεικνύεται καθημερινά. Υπάρχει ανανέωση στην ηγεσία και αυτό είναι φυσιολογικό σε κάθε πολιτικό οργανισμό που θέλει να εξελίσσεται.

– Δέχεστε ως ηγεσία, έντονη κριτική για τον τρόπο που πολιτεύεται ο ΔΗΣΥ. Δεν εκφράζει πολιτικό λόγο, όπως λένε οι επικριτές του. Εσείς πώς βλέπετε τα πράγματα;

-Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει η μεγάλη, σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη στον τόπο. Επικριτές είχαμε πάντοτε, τα πραγματικά γεγονότα όμως είναι ότι η παράταξη μας και πολιτικό λόγο εκφράζει και βρίσκεται πάντα απέναντι στον λαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία. Στο Κυπριακό ενεργούμε με την «κληριδική πυξίδα» και θέση μας είναι η επανάληψη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τορναρίτης: Επαναφορά Χριστοδουλίδη στο μητρώο ΔΗΣΥ

Στην οικονομία τηρούμε τη γραμμή της λογικής, εμείς ανακόπτουμε τον λαϊκισμό και τον εκτροχιασμό των οικονομικών. Προωθούμε μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονιστούν οι θεσμοί και να γίνει η Κύπρος ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος που υπηρετεί τον πολίτη.

– Ακροβατεί ο ΔΗΣΥ μεταξύ των δύο εσωκομματικών τάσεων, συμπολίτευση από την μια, περισσότερη αντιπολίτευση από την άλλη; Μέχρι πότε θα μπορεί η νέα η ηγεσία να εξισορροπεί μεταξύ αυτών των δύο τάσεων;

-Ασκούμε υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση. Όπου συμφωνούμε στηρίζουμε καταθέτοντας εποικοδομητικά τις προτάσεις μας. Εκεί που διαφωνούμε τοποθετούμαστε δημόσια μαζί με τις εναλλακτικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν μας εκφράζει η ισοπεδωτική αντιπολίτευση και ασκούμε την κριτική μας, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.

Θέλουμε δυτικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ισχυρή οικονομία, μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα και πάταξη της διαφθοράς. Με αυτή τη σταθερή γραμμή, ο ΔΗΣΥ ανήκει στην αντιπολίτευση και λειτουργεί ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ωφέλιμη για να προασπίζεται τα συμφέροντα των πολλών.

– Υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας στο κόμμα; Πολλοί κατηγορούν τον πρώην και τον τέως πρόεδρο του κόμματος για πόλεμο επιρροής. Εσάς ποια είναι άποψη σας;

-Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν πάντα μια παράταξη ανοικτών οριζόντων, ελευθεροφωνίας και πολιταξικής, πολυσυλλεκτικής διάταξης. Όλοι έχουν το δικαίωμα της άποψης, πόσο μάλλον ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο τέως πρόεδρος του κόμματος.  Η νέα πρόεδρος έχει την ικανότητα να συνθέτει απόψεις και την ευθύνη να οδηγεί το κόμμα στην σωστή πορεία. Διαθέτει το δικό της πολιτικό στίγμα, με προτάσεις πάνω στα καίρια ζητήματα. Η δική μας ευθύνη στην ηγεσία είναι να την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

– Λέγεται ότι κάποιοι υποσκάπτουν την νέα ηγεσία, ή ότι θέλουν να αποτύχει. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή; Αν ναι, από που προέρχεται αυτό;

-Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πρόσωπα που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο εντός της παράταξης μας. Αν υπάρχουν, θα αποτύχουν! Οι φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού μάς καλούν όλους σε ενότητα και συστράτευση, δεν περισσεύει κανείς! Άλλωστε η νέα πρόεδρος της παράταξης απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης ενός τεράστιου ποσοστού της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε τέτοιους νέους πολιτικούς που θα αποκαταστήσουν τον ψυχικό δεσμό με τον κόσμο και η Αννίτα Δημητρίου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

-Κατηγορούν και εσάς ότι ασκείτε επιρροή στην Αννίτα Δημητρίου και την επηρεάζετε σε πολλές αποφάσεις της, Έχετε ρόλο σκιώδη προέδρου, λένε τα κουτσομπολιά, Τι απαντάτε;

-Δεν απαντώ σε κουτσομπολιά. Θα σας πω όμως ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την νέα πρόεδρο λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά. Η ανώτατη ηγεσία του κόμματος συζητά καθημερινά. Καταπιανόμαστε με τα φλέγοντα ζητήματα που είναι πολλά και πιεστικά. Ο τελευταίος λόγος και η απόφαση ανήκουν ασφαλέστατα στην Αννίτα Δημητρίου, η οποία είναι και δυναμική και αυτόφωτη.

– Εσείς τι απαντάτε στο δίλημμα, συμπολίτευση ή πιο έντονη αντιπολίτευση; Στηρίζετε όπως λέγεται τον Νίκο Χριστοδουλίδη και θεωρείστε από κάποιους υποστηριχτής της ιδέας σε κάποια φάση μετακίνησης του ΔΗΣΥ από τη θέση  της αντιπολίτευσης, στη  θέση της συμπολίτευσης. Τι απαντάτε;

-Σας απάντησα προηγουμένως, ο ΔΗΣΥ είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, η μεγαλύτερη στον τόπο μας. Η θέση μας ως κόμμα μετά τις προεδρικές εκλογές είναι θεσμικά στην αντιπολίτευση. Τέτοια διλήμματα δεν υπάρχουν. Εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης πολιτευτεί υπεύθυνα, ιδιαίτερα στο Κυπριακό εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τον στηρίξουμε. Στα άλλα ζητήματα, έχουμε θεσμικό ρόλο στη Βουλή να ασκούμε αποτελεσματικό έλεγχο και να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας στα νομοσχέδια ή με προτάσεις νόμου.

– Τις σχέσεις Προεδρικού – Πινδάρου, πώς θα τις χαρακτηρίζατε; Πόσο εύκολος είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση της οποίας ο Πρόεδρος και πολλοί Υπουργοί της, προέρχονται από τον ΔΗΣΥ;

-Δεν είναι το πιο εύκολο εγχείρημα! Αλλά εάν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές θα υπάρξουν και θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες. Εμείς έχουμε κάθε καλή διάθεση να αντιμετωπίσουμε συλλογικά της μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Άλλωστε στην Κύπρο δεν υπάρχει μόνο η κυβέρνηση, υπάρχει και η Βουλή, όπου είναι απαραίτητο να σχηματίζονται πλειοψηφίες. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι ισχυρός, έχει την ευθύνη της νομοθετικής πρωτοβουλίας και της κεντρικής πολιτικής. Ο ρόλος του μεγαλύτερου κόμματος στην αντιπολίτευση είναι εξίσου ισχυρός στην δημοκρατική διαδικασία.

– Τις εξαγγελίες περί δημιουργίας νέας πλατφόρμας πώς τις βλέπετε; Συμφωνείτε ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό για τον κόσμο της κεντροδεξιάς;

Σε μια Δημοκρατία ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει και στο τέλος κριτής είναι οι πολίτες! Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενισχύεται καθημερινά με την εγγραφή δεκάδων νέων μελών και παράλληλα οι οργανώσεις του, οι νέοι επιστήμονες, οι γραμματείες παραγωγικής πολιτικής, η ΝΕΔΗΣΥ, ΓΟΔΗΣΥ κτλ. είναι σε διαδικασία ανανέωσης και παραγωγής προτάσεων πολιτικής. Δεκάδες νέοι επιστήμονες εκφράζουν το ενδιαφέρον να ενισχύσουν τις οργανώσεις του κόμματος. Ο ΔΗΣΥ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα που καλύπτει ιδεολογικά ένα ευρύ φάσμα πολιτών από τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χώρο.

– Οι σχέσεις σας σήμερα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ποια είναι; Είχατε έρθει σε δημόσια σύγκρουση μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών…

-Σε μια οικογένεια επιτρέπονται οι διαφωνίες, ακόμα και οι συγκρούσεις. Δεν έχω τίποτα απολύτως να χωρίσω με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος είναι επίλεκτο μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και ως τέως πρόεδρος της παράταξης πρέπει να τυγχάνει του αναλόγου σεβασμού.

– Επόμενος σταθμός, η διπλή εκλογική αναμέτρηση Ευρωεκλογών και εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πού μπαίνει ο πήχης για τον ΔΗΣΥ;

-Πρώτα οι πολίτες! Αυτοί πρέπει να είναι ο στόχος και εκεί ακριβώς πρέπει να τοποθετηθεί και ο πήχης. Ασφαλέστατα ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να παραμείνει η πρώτη δύναμη στον τόπο. Είμαστε η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη, στον Γλαύκο Κληρίδη χρωστάμε την επίτευξη του στόχου της ένταξης και εμείς εργαστήκαμε για την ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου στα ευρωπαϊκά δρώμενα, όλα αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επιδιώξουμε συνεργασίες και τον πρώτο λόγο θα τον έχει η τοπική κοινωνία.

«Το Κυπριακό θα μας «κτυπήσει ξανά την πόρτα»

– Πώς αξιολογείτε την μέχρι τώρα πορεία της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη;

-Για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση χρειάζεται να περάσει μεγαλύτερο διάστημα. Με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου Προέδρου, αναμένω πολύ περισσότερα, όπως αναμένουν και οι πλείστοι πολίτες.

-Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα;

-Το Κυπριακό θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα μας «κτυπήσει ξανά την πόρτα». Πρέπει να μας βρει ενημερωμένους, έτοιμους και αποφασισμένους. Θεωρώ ορθή την πολιτική της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του ΟΗΕ και της ΕΕ, ώστε η τελευταία να σπάσει το αδιέξοδο. Με αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση να κινηθούμε, όχι εκ των υστέρων να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Μπροστά μας είναι πλέον η στρατηγική συζήτηση για τα ευρωτουρκικά. Με τους κατάλληλους χειρισμούς να σπάσουμε το αδιέξοδο. Ίσως τον Οκτώβριο, ίσως πιο μετά εντός του έτους να κορυφωθούν οι ζυμώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να ξαναμπεί στο προσκήνιο. Εν τω μεταξύ, έχουμε να κάνουμε ενέργειες και εντός Κύπρου για να αλλάξουμε το κλίμα. Αναμένω κινήσεις, όχι μόνο αμοιβαία συμφωνημένα μέτρα εμπιστοσύνης, αλλά και μονομερείς πρωτοβουλίες χρειάζονται μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Εμείς, είμαστε και το αναγνωρισμένο κράτος και οι Τ/κ είναι πολίτες μας, πολίτες της ΕΕ. Να αποδείξουμε λοιπόν ότι θέλουμε ο τόπος να γυρίσει σελίδα, η αντιπαλότητα να αντικατασταθεί με εμπιστοσύνη στο μέλλον, μεταξύ των Κυπρίων.

Από κει και πέρα, το μεταναστευτικό χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εισηγούμαι να αναπτύξουμε τις πολιτικές για εθελοντική μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη όπως έγινε με την Γερμανία. Να ενισχύσουμε τις πολιτικές εθελούσιων επιστροφών. Να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά το σύστημα ασύλου και να βελτιώσουμε τις συνθήκες πρώτης υποδοχής. Υποστηρίζω επίσης αποτελεσματικές πολιτικές ένταξης και ελπίζω το νέο Υφυπουργείο να καλύψει όλους τους πυλώνες του μεταναστευτικού.

Στην οικονομία, ο ΔΗΣΥ απέδειξε σε απανωτές κρίσεις ότι ξέρει να τις χειρίζεται. Διανύουμε μια περίοδο ανήσυχης ηρεμίας καθώς ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και η ενεργειακή κρίση επιμένουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Στη Βουλή ζητάμε στοχευμένες κυβερνητικές πολιτικές, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να τις στηρίξουμε. Αλλιώς, εάν γίνουν ενέργειες που θα τινάζουν την οικονομία στον αέρα, δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε.

Ο τόπος χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, να μην χάσουμε τον ρυθμό που είχαμε σε όλους τους τομείς: εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του κράτους, ισχυροποίηση των κοινωνικών δομών πρόνοιας, στήριξη της ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης, στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

-Το 2026 ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική σας θητεία και σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, έχετε συμπληρώσει το όριο των θητειών. Σας έχει απασχολήσει καθόλου το συγκεκριμένο θέμα;

-Όχι πραγματικά δεν με έχει απασχολήσει τι θα συμβεί σε τρία χρόνια γιατί στο μεσοδιάστημα μεσολαβούν πολλά. Αυτή την περίοδο θέλω να εστιάσουμε πάνω στο Κυπριακό γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ξανά μια ευκαιρία και δεν πρέπει να την χάσουμε. Φθάσαμε σχεδόν μισό αιώνα και νομίζω ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να φύγει από τη ατζέντα, ούτε αξίζει στην πατρίδα μας να μείνει διχοτομημένη στο χρονοντούλαπο της διεθνούς ιστορίας.