Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή του 1974 δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στο μήνυμα τους προκλητικούς εορτασμούς της θλιβερής επετείου. 

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετέβη χθες στα Κόκκινα με ελικόπτερο για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις μαζί με γύρω στους 900 Τουρκοκύπριους που πέρασαν χθες από το οδόφραγμα του Λιμνίτη. Δύο επίσης ακταιωροί του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα, είχαν πλεύσει στην περιοχή των Κοκκίνων.

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τους δύο λαούς στην Κύπρο και την ανάγκη αναγνώρισης των κατεχομένων.

Χθεσινό δημοσίευμα της Kıbrıs (πηγή ΓΤΠ) αναφέρει ότι ο Ερσίν Τατάρ  σε μήνυμα που εξέδωσε με την ευκαιρία της 59ης επετείου από την «αντίσταση στα Κόκκινα», όπως αποκαλείται ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας το 1964 προέβαλε  τον ισχυρισμό ότι η «αντίσταση» στα Κόκκινα το 1964 και η επιτυχία που κατάφεραν άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή του 1974 που επισφράγισε την «ελευθερία και την κυριαρχία» των Τούρκων της Κύπρου με το δικό τους «κράτος».

Αναφερόμενος στην ούτω καλούμενη νέα του πολιτική στο Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο αγώνας τους επιταχύνθηκε με την έκκληση του Προέδρου Έρντογαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και η πολιτική αυτή εκφράστηκε με την αποδοχή τους ως «μέλος – παρατηρητής» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι επιθέσεις των καταδρομέων και οι τουρκικές βόμβες Ναπάλμ

Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Θέλω να τονίσω ξανά την πραγματικότητα που τονίζω πάντα. Η νέα πολιτική μας που θέσαμε επί τάπητος για μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο Κυπριακό και η αλλαγή παραδείγματος που υπογραμμίζουμε είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση που πρέπει να ληφθεί υπόψη από την άποψη της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, όχι μόνο προς όφελος των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου αφότου εγκρίθηκε η νέα πολιτική που μεταφέραμε στον λαό μας το 2020 και υποβάλαμε προς έγκριση, με αυτή η νέα πολιτική την οποία διεξάγουμε σε πλήρη αρμονία με τους αξιωματούχους της Τουρκίας, πιστεύω ότι στο σημείο που φτάσαμε άρχισαν ειλικρινώς να αντιλαμβάνονται τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι δεν είναι και δεν μπορεί να είναι έγκυρη κάτω από οποιεσδήποτε καταστάσεις και συνθήκες η βάση, της οποίας η αποτυχία αποδείχθηκε πολλές φορές και έχει εξαντληθεί.

Ο σημαντικότερος λόγος της κατάληξης σε αδιέξοδο των προσπαθειών για πολιτική λύση που καταβάλλονται εδώ και χρόνια στην Κύπρο είναι η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και το γεγονός ότι δεν σέβεται την σύμφυτη ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς που κατοχυρώθηκε με διεθνείς συμφωνίες».

Στην ομιλία του επίσης του κατά τη διάρκεια των εορτασμών ανέφερε ότι η απάντησή «σε όσους λένε ότι η πολιτική των δύο κρατών είναι άδεια είναι η αντίσταση εδώ. Ήταν ο λαός μας που κινδύνευσε με θάνατο εκείνα τα χρόνια».

Θα συνεχίσουν να βαδίζουν προς το μέλλον με βήματα αυτοπεποίθησης, πρόσθεσε, εκφράζοντας τιμή για τους «μάρτυρες των Κοκκίνων» και τους βετεράνους της μάχης.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν επίσης ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου – Κοκκίνων, Χαμίτ Μπακιρτζί και ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου ηρώων Κοκκίνων», Μουσταφα Αρικάν. Η τελετή άρχισε με την τοποθέτηση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων.

Ξύπνησαν οι μνήμες για τους κατοίκους

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους ανέφερε πως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μήνες ξυπνούν ξανά με την διέλευση των Τουρκοκυπρίων για τους εορτασμούς στα Κόκκινα. Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως 59 χρόνια μετά η Τηλλυρία μετρά τις πληγές της που έχουν αρχίσει από το 1964 και προσπαθεί να επιζήσει και να διατηρήσει το ελληνικό στοιχείο σε έναν άνισο αγώνα με το χρόνο και την φθορά.

Δυστυχώς, σημείωσε «59 χρόνια μετά η Πολιτεία δεν στάθηκε κοντά στην περιοχή και φτάνουμε σήμερα να μιλούμε για αφανισμό της περιοχής και να συζητούμε μέτρα για αναζωογόνηση της περιοχής».

Eρωτηθείς σχετικά ο κ. Κλεάνθους απάντησε, πως, «το θέμα των Κοκκίνων και του ανοίγματος του περάσματος των Κοκκίνων έπρεπε να είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή».