Η ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος με κάθε ευκαιρία υποστηρίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τους εκπροσωπεί. Από την άλλη σχεδόν το σύνολο των Τουρκοκυπρίων, φρόντισαν να έχουν στα χέρια τους επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να κυκλοφορούν ελεύθερα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά να εκμεταλλεύονται τα διαβατήριά της αποκομίζοντας διάφορα οφέλη.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, με αφορμή τους εορτασμούς για την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της ΚΔ επανάλαβε τον γνωστό αμανέ πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την εξουσία να εκπροσωπεί τον «τουρκοκυπριακό λαό». Σε δήλωσή του (πηγή ΓΤΠ) ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό περί εκδίωξης των Τουρκοκυπρίων από τους κρατικούς μηχανισμούς το 1963.

Ο Ερσίν Τατάρ, κάτοχος κι αυτός ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε ως αυτή δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους. Ο Τατάρ άδραξε την ευκαιρία για προκειμένου να καταφερθεί κατά των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Σήμερα θα εορταστεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του στάτους κβο, το οποίο αποδέχονται όλες οι πλευρές πως δεν μπορεί να συνεχιστεί και η δομή που διαχειρίζεται την άδικη και άνομη κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να είναι γνωστό ότι ούτε ολόκληρο το νησί ούτε τον τουρκοκυπριακό λαό έχει την εξουσία να εκπροσωπεί η δομή που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος από το 1963. Πρέπει να είναι γνωστό ότι η ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα 40 χρόνων. Είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με όλους τους θεσμούς του και το ελληνοκυπριακό κράτους ούτε εξουσία ούτε αρμοδιότητα έχει πάνω στην ΤΔΒΚ».

Στο μεταξύ, έντονη διαμαρτυρία «για την επίσκεψη και τις αβάσιμες δηλώσεις» της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ λέγοντας ότι η επέτειος της Κυπριακής Δημοκρατίας «που με την βία των όπλων κατέλαβαν οι Ε/κ το 1963, ιδρύθηκε στις 16 Αυγούστου, αλλά οι Ε/κ την γιορτάζουν την 1η Οκτωβρίου».

Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τορέ υποστήριξε πως αποδείχθηκε πως η Πρόεδρος του ΕΚ, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως έχει μεροληπτική στάση, αφού αγνόησε την ύπαρξη του ψευδοκράτους. «Αυτή η μεροληπτική στάση της κ. Μετσόλα θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οποίου είναι Πρόεδρος, το οποίο ισχυρίζεται ότι δίνει σημασία στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία» είπε.

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Τορέ, οι δηλώσεις της κ. Μετσόλα στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την ανειλικρίνεια των ευρωπαϊκών θεσμών. Ενώ υφίσταται το γεγονός της ύπαρξης δύο κρατών, δύο χωριστών αυτοδιοικούμενων λαών στο νησί είναι προφανές ότι η παράνομη μονομερής αποδοχή της ε/κ διοίκησης της Νότιας Κύπρου» – όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία – «στην ΕΕ και η μεταχείριση των Ε/κ ως μοναδικών εκπροσώπων του νησιού, είναι οι μόνοι λόγοι για την τρέχουσα κατάσταση στο νησί».

Ο «πρόεδρος της βουλής» πρόσθεσε ότι προσδοκία του από την Πρόεδρο του ΕΚ είναι ότι θα κρατήσει μια «πιο αμερόληπτη και ισορροπημένη» στάση στο Κυπριακό, τηρώντας τις αξίες που εκπροσωπεί και αντί να ενεργεί ως εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς – όπως ισχυρίστηκε – θα στείλει σε αυτή μήνυμα κυριαρχικής ισότητας και ίσων διεθνών σχέσεων στο πλαίσιο των εγγενών δικαιωμάτων του τ/κ «λαού», σύμφωνα με την τρέχουσα πραγματικότητα στο νησί. Ο κ. Τορέ είπε ότι αναμένει από την κ. Μέτσολα να ενθαρρύνει τους Ε/κ να αποδεχτούν την πρόταση της τ/κ πλευράς για λύση δύο κρατών.