Αρκετά εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στον ΟΚΥπΥ από το ταμείο του ΓεΣΥ.

Μετά τον μεταξύ τους καβγά, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας φαίνεται ότι τα βρήκαν και τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αμείβονται ξεχωριστά για τις μοναδικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ και δεν προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα,  αλλά και τις δομές που λειτουργούν για λογαριασμό του ΟΑΥ σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές με σκοπό την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, όπου και αν αυτοί κατοικούν, όπως προβλέπει και η φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Οι δύο οργανισμοί, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης και παραμένουν τώρα σε εκκρεμότητα κάποιες λεπτομέρειες, αλλά και το τελικό ποσό που ο ΟΚΥπΥ θα λαμβάνει από τον ΟΑΥ για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ποσό αυτό θα πλησιάζει τα €40 εκατομμύρια, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί αφού πρέπει πρώτα να καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες για να γίνει ο τελικός προϋπολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ €35 – €40 εκατ. καθώς αυτό προκύπτει από την κοστολόγηση των υπηρεσιών για τις οποίες ήδη έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ο ΟΑΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει να καλύψει, μεταξύ άλλων, από το Ταμείο του ΓεΣΥ:

>> Τα ελλείμματα που παρουσιάζει ο ΟΚΥπΥ και προκύπτουν από την ανάγκη για ενδονοσοκομειακή φροντίδα σε ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα στις ψυχιατρικές πτέρυγες των γενικών νοσοκομείων.

>> Τα ελλείμματα που παρουσιάζει ο ΟΚΥπΥ και αφορούν την λειτουργία κέντρων υγείας σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές (συνολικά 15 κέντρα υγείας).

>> Τα ελλείμματα που αφορούν την λειτουργία των νοσοκομείων Τροόδους (Κυπερούντας) και Πόλεως Χρυσοχούς.

>> Τη λειτουργία των υπηρεσιών θαλασσαιμίας.

>> Τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

>> Τη λειτουργία της «Γρηγορείου» Κλινικής για ασθενείς με HIV/AIDS στο νοσοκομείο Λάρνακας.

>> Τη λειτουργία του Τμήματος Νωτιομυελικών Κακώσεων (πτέρυγα παραπληγικών) στο νοσοκομείο της Λευκωσίας.

>> Το πρόγραμμα κοινοτικής νοσηλευτικής σε ασθενείς που βρίσκονται σε αναπνευστήρα.

Από την πλευρά του, ο ΟΚΥπΥ ετοιμάζει τις τελικές του διευκρινίσεις για κάποια ζητήματα, έπειτα από σχετικό αίτημα του ΟΑΥ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Και από τις δύο πλευρές, εκφράζεται αισιοδοξία ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα διευθετηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και διαφωνίες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πέραν των εκατομμυρίων που θα λάβει από τον ΟΑΥ, ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται και σε διαδικασία υπολογισμού των κονδυλίων που θα απορροφήσει από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας αλλά και τον προϋπολογισμό άλλων Υπουργείων στα οποία παρέχει υπηρεσίες.

Η διαδικασία κοστολόγησης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας που θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις συγκεκριμένες υπηρεσίες περιλαμβάνεται, η περίθαλψη μεταναστών και μη δικαιούχων του ΓεΣΥ, η λειτουργία των εργαστηρίων δημόσιας υγείας (για την πρόληψη της μετάδοση ασθενειών κ.λπ.), η λειτουργία του νοσοκομείου Αθαλάσσας (όπου οι εισαγωγές των ασθενών γίνονται με δικαστικά διατάγματα), οι δομές απεξάρτησης από ναρκωτικά και άλλες ουσίες κ.λπ.

Διαπραγμάτευση θα ακολουθήσει και με άλλα υπουργεία. Για παράδειγμα, με το υπουργείο Παιδείας για την παραχώρηση νοσηλευτών/ συνοδών μαθητών στα διάφορα σχολεία, με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την παραχώρηση νοσηλευτών στις Κεντρικές Φυλακές κ.λπ.

Ο διαχωρισμός των μοναδικών, εξειδικευμένων, ειδικών αλλά και Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) που ο ΟΚΥπΥ προσφέρει και η κάλυψη των ελλειμμάτων που παρουσιάζει ο οργανισμός εξαιτίας της προσφορών των συγκεκριμένων υπηρεσιών για λογαριασμό του ΟΑΥ αλλά και του κράτους, προχωρεί, μετά και από απόφαση της κυβέρνησης και έπειτα από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, να προκύψει τελικά παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις έχει και στο παρελθόν επιβάλει την κάλυψη αρμοδιοτήτων του κράτους από το Ταμείο του ΓεΣΥ. Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παρέμβει, ωστόσο, τα πάντα θα κριθούν από την εξέταση των προϋπολογισμών που θα καταθέσουν για αξιολόγηση τα εμπλεκόμενα υπουργεία και κυρίως το υπουργείο Υγείας το οποίο και θα αναλάβει το κόστος για όλες τις υπηρεσίες δημοσίας υγείας που προσφέρονται στους πολίτες.