Νέα δεδομένα στον κομματικό χάρτη της Κύπρου. Την Κυριακή το Volt προχωρεί και επίσημα στην λειτουργία του ως πολιτικό κίνημα, αποκτώντας ταυτόχρονα και παρουσία στα έδρανα της Βουλής με την Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Η τέως βουλεύτρια των Οικολόγων και νυν ανεξάρτητη ανακοίνωσε χθες και επίσημα την προχώρηση της στο νέο πολιτικό κίνημα, επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών. Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε χθες και η ανακοίνωση από τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη της νέας πολιτικής κίνησης, επιβεβαιώνοντας και αυτός τις φήμες που τον ήθελαν να προχωρεί μαζί με άλλα στελέχη που αποχώρησαν ή διαγράφησαν από την ΕΔΕΚ, στην δημιουργία νέου Κινήματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο νέα Κίνηματα που επιδιώκουν να πάρουν θέση στον κομματικό χάρτη της Κύπρο. Το ένα απευθυνόμενο σε ένα πιο προοδευτικό και φιλευρωπαϊκό κοινό, καθώς το ίδιο ως πολιτικός χώρος συστήθηκε ως τέτοιο στην πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου στην χθεσινή ανακοίνωση προσχώρησης της στο Volt σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «αν κάτι έμαθα από την πολυετή ενασχόληση μου με τον ακτιβισμό, είναι ότι η πραγματική αλλαγή επιτυγχάνεται μόνο όταν η φωνή της κοινωνίας αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα ή όταν το σύστημα δώσει φωνή στην κοινωνία. Μέσα από το σύστημα δίδεται η μάχη ιδεών.

Μέσα από το σύστημα τίθενται οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Και μόνο όταν όσοι διεκδικούν την αλλαγή ενώσουν δυνάμεις. Είναι γι’ αυτό το λόγο που έχω αποφασίσει να ενταχθώ στο Volt Κύπρος. Ένα κόμμα ευρωπαϊκό, με νέους ανθρώπους, σύγχρονες ιδέες και δομές, το οποίο ως προμετωπίδα του έχει την ευημερία και την αξιοπρέπεια του πολίτη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, και με το οποίο μας ενώνουν οι ίδιοι στόχοι και το ίδιο όραμα για την Κύπρο και την Ευρώπη».

Από την άλλη, στην ανακοίνωση για την εξαγγελία του Δημήτρη Παπαδάκη, γίνεται λόγος για «δημιουργία Νέας Πολιτικής Κίνησης, με τη μορφή ενός οριζόντιου κοινωνικού κινήματος, με δημοκρατικό, προοδευτικό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό».

Το όνομα αυτής: «Αιχμή» – Δημοκρατική Κίνηση Αλλαγής». Όπως αναφέρεται, «μετά από επαφές και συζητήσεις, με ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, καταλήγουμε ότι η ανατροπή αυτού του σαθρού συστήματος, μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν τα διαχρονικά λάθη του κομματικού και πολιτικού κατεστημένου».

Σημειώνεται ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η πρώτη συνάντηση πολιτών εξέλεξε ως προσωρινό επταμελές προεδρείο, τους Λεωνίδα Αλεξάνδρου, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Χριστούλλα Κυριάκου, Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, Στάμο Παπαβασιλείου, Τώνια Σταυρινού και Στέφανο Χατζηκοφίνα. Η επίσημη παρουσίαση της Κίνησης θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η νέα κίνηση ουσιαστικά απευθύνεται στους αποστασιοποιημένους και αποχωρήσαντες ή διαγραφέντες Εδεκίτες, αλλά και για ένα κοινό που κινείται αριστερότερα της ΕΔΕΚ και δεξιότερα του ΑΚΕΛ. Σε αντίθεση με το Volt που ετοιμάζεται για την κάθοδο του στις ευρωεκλογές, η νέα κίνηση δεν θα κατέλθει στις ευρωεκλογές.

Θα διεκδικήσει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο

Την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του ιδρυτικού συνεδρίου του Volt και την επίσημη δημιουργία του ως κόμμα, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, όπως ανέφερε στον «Φ» θα στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με την οποία θα την ενημερώνει ότι εκπροσωπεί πλέον κόμμα στο νομοθετικό σώμα και δεν είναι ανεξάρτητη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα διεκδικήσει και παρουσία στο Εθνικό Συμβούλιο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι κάτι που θα συζητήσουν ως Κίνημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με την προσχώρηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου στο Volt, το κίνημα αποκτά κοινοβουλευτική παρουσία. Μπορεί να διεκδικήσει και κρατική χορηγία; Από πλευράς του κινήματος, δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν ότι δικαιούνται. Εκ μέρους της Βουλής υπάρχει διαφορετική εκτίμηση με πηγές να σημειώνουν ότι ζητήθηκε και νομική συμβουλή επί του θέματος και είναι ξεκάθαρο το ζήτημα.

Στη σχετική νομοθεσία, αναφέρεται μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά το εξής: «Τα κοινοβουλευτικά κόμματα λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό και το σύνολό της κατανέμεται ως ακολούθως:
(α) Ποσοστό ύψους δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της τακτικής χρηματοδότησης καταβάλλεται ισόποσα∙ και
(β) το υπόλοιπο μέρος καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθηκαν δυνάμει των διατάξεων των περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμων του 1979 έως (Αρ. 5) του 2011, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίστανται».

Από πλευράς Βουλής όμως γίνεται επίκληση του άρθρου 73 του Συντάγματος, στο οποίο αναφέρεται το εξής: «Πολιτικόν κόμμα εκπροσωπούμενον εν τη Βουλή των Αντιπροσώπων δι’ αριθμού βουλευτών τουλάχιστον ίσου προς το δώδεκα επί τοις εκατόν του συνολικού αριθμού των βουλευτών δύναται να σχηματίσει πολιτικήν κομματικήν ομάδα δικαιουμένην αναγνωρίσεως».

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση του Volt με το ιδρυτικό συνέδριο της Κυριακής θα γίνει αυτοδιάλυση τους κινήματος «Αμμόχωστος για την Κύπρο» που είναι γραμμένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων και το οποίο συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, και θα μετονομαστεί Volt. Το ποσοστό βέβαια που έλαβε τότε, δεν δικαιολογεί παραχώρηση κρατικής χορηγίας. Από την άλλη βέβαια η νομοθεσία αναφέρεται σε κοινοβουλευτικό κόμμα και η Βουλή επικαλείται την πρόνοια του Συντάγματος για το τι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…

Ακόμα και για πρόεδρος η Ατταλίδου

Την ερχόμενη Κυριακή, το Volt θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό και καταστατικό του συνέδριο. Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου στη δήλωση προσχώρησης της στο νέο Κίνημα, αναφέρει ότι έχει καταθέσει και την υποψηφιότητα της για το 25μελές σώμα του κόμματος.

«Μέσα από τη συμπόρευση με το ΒΟΛΤ Κύπρος, πιστεύω θα μου δοθεί ένα καλύτερο βήμα να αγωνιστώ για όσα πιστεύω και υποσχέθηκα στο κόσμο». Όπως ανέφερε η ίδια στον «Φ», όταν ρωτήθηκε αν θα την ενδιέφερε η προεδρία του κινήματος, αν εκλεγεί στο 25μελές σώμα του Κινήματος που θα οδηγήσει το κίνημα στο εκλογικό του συνέδριο είναι αποφασισμένη να εμπλακεί δυναμικά.