Μέσα από μια προσέγγιση, αντιγραφή των όσων είπε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης επέλεξε για ακόμα μια φορά επαναλάβει τις ίδιες νουθεσίες καλώντας παλιά και νέα μέλη της κυβέρνησης του να κλείσουν τα αυτιά τους στην «αβασάνιστη κριτική» και «στις πάσης φύσεως σειρήνες». Ενώ η τελετή στο Προεδρικό για να παραλάβουν οι νέοι υπουργοί τα χαρτοφυλάκιά τους τράβηξε επί μακρόν καθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ένοιωσε την ανάγκη, πέραν των νουθεσιών, να προβάλει το έργο που έχει επιτελεστεί στο πρώτο δεκάμηνο διακυβέρνησης.

Αφού οι νέοι υπουργοί – Βασίλης Πάλμας, Μάριος Χαρτσιώτης, Μαρία Παναγιώτου και Μιχάλης Δαμιανός – έδωσαν την προβλεπόμενη από το σύνταγμα διαβεβαίωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως είθισται ανέβηκε στο βήμα για να καλωσορίσει τα νέα μέλη της κυβέρνησής του και να αποχαιρετίσει/ευχαριστήσει αυτούς φεύγουν. Μέσα από μια, σχετικά μακρά, ομιλία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κινήθηκε πάνω σε δύο άξονες: α) έκανε υποδείξεις προς όλους τους υπουργούς, και β) έκρινε σκόπιμο να προβεί σε μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα νέα μέλη της Κυβέρνησης να κλείσουν τα αυτιά τους στις πάσης φύσεως σειρήνες, όπως κάνει και ο ίδιος, όπως είπε, και να αφοσιωθούν μόνο στην υλοποίηση του έργου τους προς το δημόσιο συμφέρον. «Κλείστε τα αυτιά σας στην αβασάνιστη κριτική, να επιδιώκετε την εποικοδομητική κριτική και να μην αποπροσανατολίζεστε από τους στόχους μας», ανέφερε.

Πριν από μια εβδομάδα ο ΠτΔ μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έλεγε: «Συνεχίζουμε με ένα και μοναδικό στόχο, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό. Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται και που ψιθυρίζονται από κάποιους, εμείς παραμένουμε συγκεντρωμένοι αποκλειστικά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Ο Πρόεδρος προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να εξηγήσει αναλυτικά το πλάνο του για 2024. Εξέφρασε ακόμα την πρόθεση να θεσμοθετήσει την κοινωνική διαβούλευση για να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί των σχεδιασμών της Κυβέρνησης μέσα από ένα μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε τα νέα μέλη της Κυβέρνησης να αφήσουν το παλιό να αντιστέκεται και να δουλέψουν χωρίς να αναμένουν την οποία επιβράβευση. Η επιβράβευση, σημείωσε, θα επέλθει μόνο μέσα από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας από την κοινωνία.

«Μένουμε αφοσιωμένοι στο έργο μας που θα είναι ωφέλιμο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και θα στηρίζεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», είπε. Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση δεν κουβαλά κανέναν βαρίδι ή εξάρτηση και στόχος της είναι το τώρα και ο λαός, ενώ δεν έχει καμιά κρυφή ατζέντα. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσαν χέρι φιλίας και συνεργασίας προς όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις γιατί πιστεύουν στην συλλογικότητα και στα αποτελέσματα της συνεργασίας.

Απευθυνόμενος στα νέα μέλη της Κυβέρνησης τους είπε ότι είναι από σήμερα μέλη μιας δυνατής ομάδας ικανών και ακέραιων ανθρώπων που ανέλαβε να εφαρμόσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα φέρει τον Άνθρωπο στο επίκεντρο, την υγεία του, την παιδεία, την εργασία, την ασφάλειά του. Τους προέτρεψε να εργασθούν  ακούραστα, με όρεξη, μελέτη, να ενημερωθούν για όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους και να στηριχθούν στους έμπειρους και εργατικούς τεχνοκράτες.

Αισιοδοξία για Κυπριακό

Πέραν της ανάλυσης του κυβερνητικού έργου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι η λύση του προβλήματος αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα της Κυβέρνησης και έναν ανεκπλήρωτο εθνικό πόθο και για αυτό από την πρώτη στιγμή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών, δημιουργία προοπτικών συνολικής επίλυσης και επανένωσης.

«Με αισιοδοξία, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις προκλήσεις, αντιμετωπίζουμε το διορισμό της κας  Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο  και συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.