Η οδυνηρή ήττα που δέχθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός πριν από ένα χρόνο (5 Φεβρουαρίου 2023) με τον τότε πρόεδρό του να μην μπορεί να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις στην Πινδάρου. Οι πληγές που άνοιξαν προσωπικές έριδες – ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου – παραμένουν ακόμα και σήμερα ανοικτές.

Παρά τα έντονα συναισθήματα που υπήρχαν τότε για όσους στράφηκαν κατά των κομματικών αποφάσεων ο ΔΗΣΥ επέλεξε τη δεδομένη στιγμή να μην τιμωρήσει όσους είχαν στηρίξει Νίκο Χριστοδουλίδη. Πράξη η οποία όχι μόνο δεν επούλωσε πληγές αλλά αντίθετα άφησε πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς στο τραπέζι της κομματικής ηγεσίας.

Το «πρόβλημα Πάφος» θα βρεθεί εκ νέου στο σημερινό Πολιτικό Γραφείο το οποίο αναμένεται να κλείσει εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υφίστανται σε δήμους και επαρχίες. Στο επίκεντρο η Πάφος όπου το Πολιτικό Γραφείο, μετά την άρνηση Μάριου Τσέλεπου να αναμετρηθεί στην κομματική κάλπη απέναντι στον Κωστάκη Κωνσταντίνου, θα πρέπει να βρει λύση με το μίνιμουμ πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ένα από τα σενάρια το οποίο θα βρεθεί ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου, που συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα, είναι το κόμμα να πάει κατά βούληση για τον πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ θεωρεί πως από την ώρα που δεν ακολουθήθηκε η εσωκομματική διαδικασία για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα μέσα από την ψήφο των ίδιων των μελών, μια απόφαση στήριξης του Κ. Κωνσταντίνου θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Η άλλη σοβαρή εκκρεμότητα είναι αυτή του δήμου Παραλιμνίου με τέσσερις ενδιαφερόμενους: Γιώργος Νικολέττος, Κλεάνθης Κουτσόφτας, Παναγιώτης Κύζας και Λουκάς Πολυκάρπου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ενώπιον το ΠΓ ΔΗΣΥ θα τεθεί πρόταση για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γ. Νικολέττου για να κλείσει το θέμα. Εκκρεμότητα υπάρχει και για το δήμο Λάρνακας, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα ληφθεί σήμερα απόφαση.

Το ΠΓ ΔΗΣΥ θα επικυρώσει και τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί το περασμένο Σάββατο. Με βάση τα αποτελέσματα, υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λεμεσού θα είναι ο Νίκος Σπύρου. Για τις αντιδημαρχίες Λεμεσού, Ύψωνα και Λάρνακας επικράτησαν οι Σάββας Στούππας, Αλέκα Στυλιανού και Άκης Ζαννέτου.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δήλωσή της κατά την ψηφοφορία του Σαββάτου έστειλε μήνυμα ενότητας. Υπογράμμισε δε ότι στον ΔΗΣΥ «προχωράμε μπροστά, αποφασιστικά και δυναμικά αφήνοντας πίσω όσα μας διχάζουν. Για την ενότητα και προοπτική της περήφανης μας παράταξης».

Ο Χρ. Τριανταφυλλίδης έκανε λόγο για «γιορτή της δημοκρατίας» αλλά άφησε και αιχμές κατά της Συναγερμικής ηγεσίας. Συγκεκριμένα με ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ έγραψε: «Σήμερα ο  ΔΗΣΥ βίωσε τη γιορτή της δημοκρατίας αφού εκεί όπου υπήρχαν περισσότεροι του ενός μέλους του που ενδιαφέροντο για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου 2024 στήθηκαν κάλπες.

Όταν είχα γνωματεύσει αρχικά ότι αυτή ήταν η ορθή, με βάση το Καταστατικό, διαδικασία κάποιος αξιωματούχος του Κόμματος απεκάλεσε το Καταστατικό πανηγύρι και  προτιμήθηκαν άλλες μέθοδοι (δημοσκοπήσεις, υποσχέσεις, τεχνάσματα, συγκεντρώσεις με επιλεκτικά προσκεκλημένους κτλ) με αποτέλεσμα τελικά  πολλά αξιόλογα στελέχη ειδικά για τις θέσεις στη τοπική αυτοδιοίκηση  να παραμεριστούν ή αγνοηθούν και να χαθούν από το προσκήνιο.

Αι μέθοδοι αυτές οδήγησαν σε αντιδράσεις και εσωστρέφεια. Η ενότητα δεν είναι σχήμα λόγου. Επέρχεται με σωστές ενέργειες και καμμία δεν είναι ορθότερη από την τήρηση των προνοιών του Καταστατικού. Επανερχόμενος στο σήμερα οι εσωκομματικές εκλογές ήταν μια, έστω  αλά καρτ υλοποίηση της γνωμάτευσης μου. Κάλιο αργά παρά ποτέ! Κάλιο εν μέρη παρά τίποτα».