Κορυφώνεται η εσωκομματική σύγκρουση στο ΔΗΣΥ. Η επομένη της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου για στήριξη της υποψηφιότητας Κωστάκη Κωνσταντίνου για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου Πάφου, έφερε δημόσιες αντιδράσεις και τοποθετήσεις με αποκορύφωμα τη δήλωση του τέως προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πυροβολώντας ταυτόχρονα και προς το Προεδρικό και προς την Πινδάρου, μίλησε για σημαιοφόρους και αποστάτες.

Είναι η πρώτη ουσιαστικά δημόσια τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την αποχώρηση του από την προεδρία του κόμματος.

Αφορμούμενος από την άφιξη της απεσταλμένης για το Κυπριακό, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε για επίδειξη μικρομεγαλοτισμού της εκτελεστικής εξουσίας, με φαντασιώσεις «SOTU» ομιλιών και εκθέσεις ιδεών για την «Κύπρο του 2035», σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, την ώρα, όπως σημειώνει που δημιουργείται ίσως μια τελευταία συγκυρία για να βγει το Κυπριακό από το τέλμα. Θέλοντας προφανώς να δείξει ταύτιση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην επόμενη παράγραφο της δήλωσης του, κατακεραυνώνει την Πινδάρου σχολιάζοντας την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου. «Την ίδια ώρα στο κόμμα μας», προσθέτει, «κατ’ επίκληση της ενότητας βάζουν σημαιοφόρους εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα και υπονόμευσαν την παράταξη».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η απάντηση στον Αβέρωφ Νεοφύτου ήρθε λίγα λεπτά αργότερα από τον Ιωάννη Κασουλίδη. Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στήριξε με πάθος την υποψηφιότητα Αβέρωφ στις προεδρικές εκλογές και στάθηκε έντονα επικριτικός αρκετές φορές κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής, έστησε δίχτυ προστασίας για την Άννίτα Δημητρίου και την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος.

Μίλησε για την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας που γίνεται και κάλεσε σε συστράτευση και ενότητα. «Αναδείξαμε δημοκρατικά τη νέα ηγεσία του και πρέπει να τη στηρίξουμε και να της συμπαρασταθούμε. Ανέλαβε παραλαμβάνοντας και τις αποφάσεις που προϋπήρχαν αφού μεσολάβησαν μια Παγκύπρια εκλογική συνέλευση και ένα Παγκύπριο Συνέδριο. Δεν εναπόκειται στη σημερινή ηγεσία να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωση του ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο απόηχος της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου που ενέκρινε τη στήριξη Κωστάκη Κωσταντίνου  ήταν έντονος από το ίδιο βράδυ κιόλας. Το αποτέλεσμα ωστόσο της ψηφοφορίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μικρή νίκη για την ηγεσία του κόμματος.

Το 59 υπέρ και 27 κατά της στήριξης της υποψηφιότητας Κωσταντίνου για την προεδρία του Επαρχιακού Συμβουλίου Πάφου  είναι ασφαλώς ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ της γραμμής που ήθελε να περάσει η ηγεσία της Πινδάρου. Η τελευταία δεν θέλει να ανοίξει ξανά το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο θεωρεί ότι έληξε με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας να μην προχωρήσει με διαγραφές.

Καθοριστικό σημείο της προχθεσινής συνεδρίας ήταν η παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη. Γεγονός το οποίο έτυχε διαφόρων σχολιασμών και ερμηνειών. Αυτό το οποίο σίγουρα μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η παρέμβαση του ήταν καταλυτική στην συνεδρία, δίνοντας ξεκάθαρη κατεύθυνση υπέρ της στήριξης Κωστάκη Κωσταντίνου, για χάριν της ενότητας, όπως είπε.

Για πολλούς η παρουσία και μόνο του Νίκου Αναστασιάδη στα συλλογικά όργανα είναι από μόνη της βαρύμετρο ως προς την κατεύθυνση των αποφάσεων. Η παρέμβαση του ωστόσο έτυχε και αρνητικής ερμηνείας, με τον νομικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ Κρις Τριανταφυλλίδη να δίνει διαστάσεις με αναφορές για ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη στην διάσπαση της παράταξης που οδήγησε και στην ήττα στις προεδρικές εκλογές.

«Ψες στο Πολιτικό Γραφειο του ΔΗ.ΣΥ αποκαλύφθηκε η κινητήριος δύναμη πίσω από την αποστασία και την επακόλουθη διάσπαση που οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών του Φεβρουαρίου του 2023», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του ο Κρίς Τριανταφυλλίδης. Κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί στο Πολιτικό Γραφείο για να λάβει θετική ψήφο «ο πρωταγωνιστής τότε της αποστασίας στη Πάφο», είπε, προσθέτοντας πώς ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΔΗΣΥ. «Εσύ καλά τώρα …..προς τα μπουζούκια τραβάς!!», έγραψε.

Οι αιχμές του Κρις Τριανταφυλλίδης δεν έμειναν αναπάντητες από την ηγεσία της Πινδάρου με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Ευθύμιο Δίπλαρο να δηλώνει πώς ο κ. Τριανταφυλλίδης θα μπορούσε να παραστεί στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, να άκουγε όλες τις απόψεις και να παρακολουθούσε όλη τη δημοκρατική διαδικασία. Σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του «Σίγμα», ανέφερε ότι ο Κρις Τριανταφυλλίδης δεν είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος. «Ήρθε πριν από λίγα χρόνια στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ιστορικό στέλεχος είναι ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Ισίδωρος Μακρίδης».

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος σχολίασε και την αναφορά του Κρις Τριανταφυλλίδη στην τηλεόραση του «ΑΛΦΑ», όταν ρωτήθηκε κατά πόσο σκέφτεται παραίτηση από τη στιγμή που σε κάποιες περιπτώσεις, οι νομικές του γνωματεύσεις δεν λαμβάνονται υπόψη. Ο Κρις Τριανταφυλλίδης απάντησε πώς αν θα παραμείνει ως πρόεδρος του νομικού συμβουλίου του ΔΗΣΥ, η παραίτηση είναι στη διάθεση του κόμματος και ο Ευθύμιος Δίπλαρος τον κάλεσε να την υποβάλει και γραπτώς για να την μελετήσουν.