Πρόταξε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτικών βάζοντας πρώτο στη λίστα των εξαγγελιών την εφαρμογή «ψηφιακός πολίτης» μέσω κινητού και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδεία και θέματα νεολαίας. Ανάμεσα στις εξαγγελίες για τους νέους και η πρόθεση κατάθεσης νομοσχεδίου για δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με μια μακροσκελή ομιλία του, σε μια καλά σκηνοθετημένη παρουσίαση, ξεδίπλωσε τους εφτά πυλώνες δράσεων του για το 2024. Πολιτικές οι οποίες αποτελούσαν πολλές εξ αυτών μέρος του προεκλογικού του προγράμματος τις οποίες προωθεί προς υλοποίηση το τρέχον έτος. Αναμένεται βέβαια από τον Πρόεδρο ή από τους αρμόδιους Υπουργούς σε κάποια φάση ότι θα προχωρήσουν σε αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων πολιτικής στις οποίες αναφέρθηκε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Η χθεσινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο αναδείχθηκε ιδιαίτερα από μέρους της Κυβέρνησης και του περιβάλλοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ένα σημείο αναφοράς μίας προσπάθειας για ουσιαστικό restart.

Η επιλογή των θεματικών ήταν στοχευμένη, προβάλλοντας ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας για τα οποία εκφράζονται συχνά παράπονα από τους πολίτες, ανάδειξη ζητημάτων που άπτονται της Παιδείας, της Οικονομίας αλλά και του κοινωνικού κράτους. Ξεχωρίζει ασφαλώς και η αναφορά στο Μεταναστευτικό ένα ζήτημα στο οποίο η Κυβέρνηση αναδεικνύει το αποτέλεσμα της εφαρμογής πολιτικών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικεντρώθηκε στους εξής πυλώνες οι οποίοι συνολικά περιλαμβάνουν 80 πολιτικές και προτάσεις.

  1. Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

«Εντός του 2024, δημιουργούμε τον Ψηφιακό Πολίτη, μια εφαρμογή που θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς για τον κάθε ένα και την καθεμία από εμάς και πάνω στην οποία θα κτίσουμε σταδιακά όλο το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτους προς τον πολίτη», ανέφερε

Πρόσθεσε ακόμα ότι το 2024 επεκτείνεται και το ψηφιακό σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την άμεση προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι μελετάται και η διεύρυνση της γονικής άδειας.

Εξήγγειλε επίσης επιδότηση διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας ηλικιωμένων

Ξεχωρίζει επίσης η νέα πολιτική για προσιτή στέγη, με δράσεις ύψους €77 εκατομμυρίων. «Αυξάνεται η παραγωγή και διάθεση προσιτής στέγης προς όφελος και της μεσαίας τάξης, ειδικότερα μέσω των καινοτόμων μέτρων «ενοικιάζω και αναβαθμίζω» και «built to rent» τα οποία τίθενται σε εφαρμογή την άνοιξη», όπως είπε.

Σε ο,τι αφορά το Μεταναστευτικό ο Πρόεδρος ανέφερε ότι εντός του 2024, προωθείται η περαιτέρω αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών με υποβολή σχετικού νομοσχεδίου και συστήνεται ειδικό κλιμάκιο στην Αστυνομία

Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα για το κυκλοφοριακό με τη δημιουργία νέων χώρων «Park and Ride» και ειδικών διαδρομών «Pame Express», σε πρώτη φάση,  σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

2.  Ισχυρή Οικονομία

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε στήριξη νοικοκυριών-επιχειρήσεων, μείωση δημόσιου χρέους, εξορθολογισμός κρατικού μισθολογίου. Σημείωσε πώς μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διοριστεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, και θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για πράσινη φορολόγηση. Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η αναφορά ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2024, παρουσιάζεται οδικός χάρτης για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.

3.  Καλύτερο Αύριο

Ο Πρόεδρος εστίασε στην μείωση διδακτέας ύλης στα σχολεία και στην προώθηση νομοσχεδίου για δικαίωμα ψήφου στα 17 και την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.

4.  Πράσινη Μετάβαση

Τόνισε την προώθηση ηλεκτροκίνησης, των ΑΠΑ και της

ΑΠΕ και την εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας» με στόχο εντός του 2024 κοινότητες ή/και συμπλέγματα κοινοτήτων, με την συμβολή του κράτους, να καταστούν όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητες αλλά να εξυπηρετούν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.

5.  Εκσυγχρονισμός- Ανασύνταξη Κράτους

Στάθηκε στα μέτρα εξ ορθολογισμού ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων, και στον εκσυγχρονισμό των θεσμών

«Το κράτος οφείλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες  της σημερινής εποχής και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

6.  Ισχυρός Εταίρος

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ενέργειες για να αναδειχθεί η Κύπρος ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας και σημείωσε ότι εντός του 2024 αναθεωρούνται οι όροι εργοδότησης, ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς. Σημείωσε ακόμα την προώθηση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων Εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για ένταξη στο Σένγκεν. 

7.  Κυπριακό

Καταληκτικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Κορωνίδα όλων των προτεραιοτήτων μας και πρώτιστό μου μέλημα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας» ανέφερε, τονίζοντας ότι «μια Κύπρος επανενωμένη, ευημερούσα μέσω μιας βιώσιμης συνολικής διευθέτησης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας μας».