Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί των τηλεοπτικών εμφανίσεων στη Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ήταν ένα από τα θέματα που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους και κατέθεσε στην επιτροπή, έθεσε σοβαρό ζήτημα ισοτιμίας σε ό,τι αφορά την πολιτική που τηρεί το Ίδρυμα σε σχέση με την φιλοξενία πολιτικών προσώπων.

Όπως συνάγεται από λίστα που παρουσίασε και κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Θεμιστοκλέους, ο ίδιος μαζί με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστόφια, έχουν μόλις τρεις εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές του ΡΙΚ σε διάστημα 30 μηνών, δηλαδή από την 1η Ιουνίου του 2021 μέχρι και τις 31/12/2023. Η τετράδα των ουραγών συμπληρώνεται από τους Γιαννάκη Γαβριήλ (1) και Βαλεντίνο Φακοντή (2).

Την ίδια στιγμή άλλοι βουλευτές έχουν τριψήφιο αριθμό τηλεοπτικών εμφανίσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, με 183 συμμετοχές σε εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ακολουθούν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου και Ονούφριος Κουλλά με 124 παρουσίες. Τριψήφιο αριθμό τηλεοπτικών εμφανίσεων είχαν -επίσης- οι Νίκος Σύκας (115) και Αλέκος Τρυφωνίδης (106).

Το κόμμα που είναι πρώτο στη σχετική λίστα είναι ο ΔΗΣΥ με 907, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 767, ενώ στην κατάταξη έπονται ΔΗΚΟ (447), ΔΗΠΑ (219), ΕΔΕΚ (201), Οικολόγοι (131) και ΕΛΑΜ (75). Τα στοιχεία προέκυψαν από ανάλυση και σύνοψη επίσημων εγγράφων έκτασης 900 σελίδων που διαβίβασε το ΡΙΚ  στον βουλευτή. 

Ο Θεμιστοκλέους, σχολιάζοντας το θέμα ισότιμης μεταχείρισης που ο ίδιος ήγειρε στη βάση των στοιχείων που κατέθεσε, μίλησε για «καθεστωτικές, νεποτικές αντιλήψεις που όζουν», αναφερόμενος στο γεγονός ότι το κρατικό κανάλι δεν αντιμετώπισε με βάση τις αρχές του Συντάγματος πολιτικούς και πολίτες. Έκανε, ακόμη, λόγο για άρρωστη δημοκρατία στην Κύπρο.

Όταν παρήλθε πλέον της μιας ώρας και πήρε το λόγο ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσόκκος, δεν έδωσε καμία εξήγηση για το φαινόμενο, παρά μόνο εξέφρασε απολογίες. «Μας προβληματίζουν σοβαρά» είπε αρχικά ο κ. Τσόκκος για τα όσα ανδείχθηκαν μέσα από τη λίστα και πρόσθεσε: «Έχω μελετήσει τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους. Είναι εμφανής η απουσία του από τις συχνότητες του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Θέλω να του απολογηθώ και να τον διαβεβαιώσω ότι αμέσως μετά την…».

Σε εκείνο το σημείο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, τον διέκοψε λέγοντας ότι δεν είναι μόνο σε βάρος του κ. Θεμιστοκλέους το φαινόμενο, ενώ ο τελευταίος επενέβη ζητώντας μια εξήγηση από τον κ. Τσόκκο.

Ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ συνεχίζοντας από εκεί που έμεινε, ανέφερε ότι οι απολογίες είναι και προς άλλους βουλευτές χωρίς, όμως, να επεκταθεί. «Απολογούμαι κ. Θεμιστοκλέους τόσο σε σας όσο σε άλλους συναδέλφους σας, γιατί έχω δει ότι το φαινόμενο τούτο αφορά και άλλους συναδέλφους σας…» είπε ο κ. Τσόκκος και αμέσως μεταπήδησε σε άλλα θέματα που είχαν εγερθεί προς συζήτηση.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της ατζέντας ήταν η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο και ειδικότερα το κεφάλαιο που αφορά στην πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Στην εν λόγω έκθεση γίνονται μεταξύ άλλων επισημάνσεις που αφορούν την προστασία της ελευθεροτυπίας.

Αναφορά σ΄ αυτή την παράμετρο έκανε αριθμός βουλευτών, μεταξύ των οποίων η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Εκφράστηκαν με σθένος υπέρ της διαφύλαξης των ελευθεριών των ΜΜΕ. Ειδικότερα η Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις της έκανε λόγο για ανάγκη προστασίας των δημοσιογράφων και θεσμικά. Αναφέρθηκε ακόμη στην δημοσιογραφική θητεία της στο ΡΙΚ, λέγοντας ότι ως παρουσιάστρια της εκπομπής «Το Συζητάμε» επιχειρήθηκε να παρέμβουν στο έργο της σε ό,τι αφορά τους καλεσμένους που είχε. Έκανε λόγο για μαύρη λίστα της διεύθυνσης. Η συζήτηση αναλώθηκε και σε παρεμφερή ζητήματα όπως οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί που συμμετείχαν στις διεργασίες για σύνταξη της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το τελευταίο ζήτημα έθεσε ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗΚΟ) εστιάζοντας στην ΚΙΣΑ. Εξέφρασε, συγκεκριμένα, έκπληξη που εισακούστηκε μια οργάνωση, η οποία διαγράφηκε από το μητρώο σωματείων, με επικυρωμένη από το Δικαστήριο απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν και στελέχη της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που εκπροσωπήθηκαν από την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του σώματος, Έλλη Κοτζαμάνη και Ξένια Ξενοφώντος, αντίστοιχα. Η Έλλη Κοτζαμάνη, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των ΜΜΕ που προνοεί παρακολουθήσεις δημοσιογράφων –έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις- επεσήμανε τους κινδύνους. Ανέφερε ότι αυτή η πρόνοια παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της προστασίας πηγών. Επιπλέον, ανέφερε πως δεν είναι αρκετή η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόθεση παρακολούθησής τους. Τόνισε, επίσης, ότι οι νομοθεσίες δεν ψηφίζονται για να εφαρμόζονται μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον και αύριο πιθανώς «το κράτος να βρεθεί στα χέρια κάποιων που δεν πρέπει».

Παραθέτουμε το σημείωμα που εξασφάλισε ο κ. Θεμιστοκλέους: