Πόλεμο προκάλεσε η ομολογία-σοκ του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γέννησε δήμους που δεν θα είναι βιώσιμοι. Η κατάθεση των φόβων του υπουργού Εσωτερικών, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο τριγμούς και αντιδράσεις.

Μετά την χθεσινή αντίδραση του ΑΚΕΛ, χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε τοποθέτησή του, ανέφερε πως αν ισχύει η προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών, τότε συνεπάγεται ότι η Βουλή παραπλανήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, μιλάμε για «μείζον πολιτικό ζήτημα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αργότερα, σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ επισημαίνονται τα εξής: «Το Δημοκρατικό Κόμμα υπερψήφισε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση και των δεδομένων και των εκτιμήσεων και των στοιχείων που έδωσε η τότε κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και ο τότε Υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν και είναι γεγονός πως η Βουλή επέφερε κάποιες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε, Επίσης γεγονός είναι ότι μετά από αυτές τις αλλαγές, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ μας είχε δώσει τη διαβεβαίωση ότι με τη Μεταρρύθμιση «θα επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις».

Αυτή η θέση, άλλωστε επαναλήφθηκε και δημοσίως  από την προηγούμενη  κυβέρνηση αμέσως  μετά την υπερψήφιση της Μεταρρύθμισης.

Επομένως, κρίνουμε ως άκρως ανησυχητικές τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα των νέων Δήμων.

Εάν, ισχύει κάτι τέτοιο, τότε αυτό σημαίνει πως η προηγούμενη κυβέρνηση έχει παραπλανήσει την Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να υπερψηφιστεί η Μεταρρύθμιση.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα».

Η απάντηση Κωνσταντίνου Πετρίδη

Στον Νικόλα Παπαδόπουλο, απάντησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος υπέδειξε πως «το ΔΗΚΟ (και όλα) τα κόμματα είχαν τις μελέτες που έδειχναν πως θα προέκυπταν εξοικονομήσεις (και σε τί ποσά ανάλογα με το σενάριο). Με βάση οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, δημογραφικά κριτήρια δημιουργίας νέων δήμων».

Ο κ. Πετρίδης υπενθυμίζει ότι «η Κυβέρνηση (μετά από εκτενή διαβούλευση και με κόμματα) κατάθεσε νομοσχέδιο και δύο εναλλακτικές προτάσεις για δημιουργία δήμων ως ελάχιστο παρονομαστή συνεννόησης, χωρίς όμως να διακινδυνεύει τη φιλοσοφία και βιωσιμότητα της Μεταρρύθμισης. Πάντα με βάση τα οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά».

«Προφανώς, αυτά δεν ήταν ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα, παρά την κατάθεση των ν/σ να ακολουθήσουν νέο «πάρε δώσε» και να επιτευχθεί «συναίνεση» προσθέτει ο κ. Πετρίδης.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ακόμη τα εξής:

«Το αποτέλεσμα αυτής της συναίνεσης ήταν:

Σχηματισμός μη βιώσιμων δήμων αποτέλεσμα καθαρά πολιτικής συνδιαλλαγής. Που δεν τηρούν κανένα κριτήριο από αυτά που καθαρά εξηγήσαμε στα κόμματα

Αύξηση του αριθμού δήμων, και δημιουργείς κάποιων με ανομοιογενή χαρακτηριστικά

Δημιουργία νέων πολύπλοκων, και κοστοβόρων δομών (περιφέρειες), με υπερδυνάμεις, και με νέους αιρετούς επικεφαλείς για καθαρά τεχνοκρατικά θέματα (γιατί);

Αφαίρεση σημαντικών αρμοδιοτήτων από Δήμους, καταπατώντας την φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που προέβλεπε ενδυνάμωση αρμοδιοτήτων των δήμων ούτως ώστε να επέλθει προτεταγμένα από όλους «αυτοτέλεια».

Και καταλήγει: «Άρα», αυτή ήταν η πολυπόθητη «συναίνεση» και έστω και με δυσκολίες αυτό το μοντέλο θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αλλά επειδή κάποιοι δουλέψαμε εντατικά, ήλθαμε σε ρήξη ακόμα και με πολιτικά ημέτερους για τα «βασίλεια», ας μην υποτιμούν τουλάχιστο κάποιοι τη νοημοσύνη μας. Από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε».