Αποκαλυπτικός και περιγραφικός για όσα έγιναν επί  των ημερών του  για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την δημόσια συζήτηση και τις ανησυχίες της Κυβέρνησης για προβλήματα που θα προκύψουν.

Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της αναγκαιότητας της μεταρρύθμισης, τονίζοντας πώς το μοντέλο που έχει ψηφιστεί, είναι πολύ καλύτερο από το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και φέρνει το παράδειγμα του ΓεΣΥ το οποίο έχει εφαρμοστεί εδώ και τέσσερα χρόνια και όπου εντοπίζονται προβλήματα διορθώνονται. Είναι καυστικός και επικριτικός για τα όσα συμβαίνουν στο ΔΗΣΥ, μιλά για ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος και αναφέρει πώς το κόμμα περνά την χειρότερη κρίση από ιδρύσεως του, όχι μόνο λόγω εσωστρέφειας αλλά και λόγω έλλειψης πολιτικών θέσεων.

– Θεωρείτε ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το οποίο ψηφίστηκε από την Βουλή για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης;

– Σαφέστατα μπορεί να εφαρμοστεί. Εάν προεκτείνω το ερώτημα σας στο αν υπάρχουν προβλήματα, η απάντηση είναι ότι σαφώς και υπάρχουν προβλήματα. Διότι από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε, αλλά στο σύνολο της, αν πρέπει να αξιολογήσουμε το  μοντέλο μεταρρύθμισης όπως έχει ψηφιστεί, είναι πολύ καλύτερο από το μοντέλο που έχουμε σήμερα. Δυσλειτουργίες υπάρχουν και αυτές δεν θα λυθούν από την πρώτη μέρα. Δεν πρέπει επίσης να αναμένουμε πχ εξοικονομήσεις από το πρώτο λεπτό. Θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής. Δυο είναι οι κατηγορίες των προβλημάτων. Αυτά που μπορούν να επιλυθούν χωρίς αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και αυτά που χρειάζονται την παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας και αφορούν κατά κύριο λόγο όσα προέκυψαν από τις πολλές τροπολογίες των κομμάτων.  

Το πρώτο σκέλος των προβλημάτων σαφέστατα μπορεί να επιλυθεί πριν την 1η Ιουλίου. Οι συνενώσεις των διαφόρων οργανισμών, οι συστεγάσεις των υπηρεσιών, και η ενοποίηση των λογισμικών συστημάτων είναι προβλήματα που πρέπει και μπορούν να επιλυθούν από την Εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δεύτερη κατηγορία προβλημάτων είναι κατά κύριο λόγο αυτά που έχουν προκύψει εξαιτίας των στρεβλώσεων που επήλθαν από τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Κάποια από αυτά είναι το υπεράριθμο των αντιδημάρχων, η εκλογή του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού, είτε ακόμα και θέματα μισθοδοσίας. Αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν και να τροχιοδρομηθούν μετά την 1η Ιουλίου. 

– Τίθεται ένα θέμα και από τον νυν Υπουργό Εσωτερικών και από το δήμαρχο Έγκωμης για την βιωσιμότητα αυτής της μεταρρύθμισης. Τι απαντάτε;

Κάποια από τα θέματα που έχουν εγερθεί όπως αυτά που ανέφερε ο φίλος δήμαρχος της Εγκωμης για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του στόλου των σκυβαλοφόρων έναντι σοβαρής δαπάνης, η δυστοκία στην μετακίνηση προσωπικού, η συστέγαση υπηρεσιών, αυτά να μου επιτρέψετε να πω πως δεν είναι θέματα που απειλούν την βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης. Είναι προβλήματα που αναμένεται να επηρεάσουν  την λειτουργικότητα του θεσμού και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα χρειαστεί καλή οργάνωση και να γίνουν σωστές και ενδεδειγμένες επιλογές στη βάση των δυνατοτήτων και των πραγματικοτήτων. Μια ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις που καταγράφονται για μετακινήσεις προσωπικού.

Θέλω να θυμίσω ότι υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία από το σύνολο των συντεχνιών που αφορά τα εργασιακά θέματα η οποία κατατέθηκε συνημμένα με το Νομοσχέδιο και αυτή η συμφωνία πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά με παρεμβάσεις των πολιτικών προϊσταμένων εκεί και όπου καταγράφονται διαφωνίες. Επίσης θεωρώ υπερβολή να γίνεται αναφορά για θέμα βιωσιμότητας ακόμα και εάν η αναφορά γίνεται για τα προβλήματα που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης όπως το παράδειγμα για υπεράριθμους αντιδημάρχους. Όπως προείπα αυτά τα θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν πριν την 1η Ιουλίου. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει, ενδεχόμενα την περασμένη χρονιά, όταν συστήθηκαν τα Συμβούλια Διαχείρισης Κρίσεων. Από την στιγμή που αυτό δεν έγινε οφείλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας και μέσα στην επόμενη πενταετία, ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό π.χ. για την ένταξη των σχολικών εφοριών το 2029, μπορούν κάλλιστα να μελετηθούν και άλλες συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις.   

– Θεωρείτε δηλαδή ότι δεν έγινε σωστή προετοιμασία όλο αυτό το διάστημα;

– Θέλω να θυμίσω ότι ένας από τους λόγους που μεταθέσαμε τις εκλογές ήταν για να δοθεί ενάμισι περίπου χρόνος ώστε να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα για την μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων. Νομίζω το ομολόγησαν με τις τελευταίες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ότι σ΄ αυτό το τελευταίο κρίσιμο μεταβατικό διάστημα δεν κινήθηκαν με την ταχύτητα που έπρεπε να κινηθούν οι διάφορες υπηρεσίες αλλά και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Με λίγα λόγια σε αυτό το μεταβατικό διάστημα δεν φαίνεται να έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν.

– Γιατί θεωρείτε ότι ξεκίνησε αυτή η συζήτηση τώρα,

– Αυτό το ερώτημα θεωρώ ότι πρέπει να υποβληθεί στην Κυβέρνηση που το προκάλεσε. Στη δική μου γραπτή δήλωση το ερμήνευσα ότι ενδεχόμενα η κυβέρνηση, βλέποντας ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι όταν το καλοκαίρι ενδέχεται να αναδειχθούν κάποια προβλήματα. Ίσως θεωρούν ότι έτσι θα νομιμοποιούνται να μας πουν : «εμείς σάς τα λέγαμε». Μια δεύτερη ανάγνωση είναι η ενδεχόμενη αδυναμία να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πρόνοιες. Προσωπικά απεύχομαι να συμβαίνουν και τα δύο.

Δηλώνω ένθερμος υποστηρικτής της αναγκαιότητας της μεταρρύθμισης, έστω και με τα συγκεκριμένα προβλήματα και γι΄ αυτό θεώρησα υποχρέωση μου να παρέμβω στο δημόσιο διάλογο. Θέλω να θυμίσω ότι όταν το 2019 ψηφίζαμε την εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είχαμε και τότε πολλές εκκρεμότητες, προβλήματα και αντίθετες απόψεις. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και ενώ ο θεσμός λειτουργεί, συνεχίζουν να γίνονται αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ακριβώς γιατί εντοπίζονται προβλήματα. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με την μεταρρύθμιση στην ΤΑ.

– Τα πιο σημαντικά προβλήματα θεωρείτε ότι είναι αυτά που απαριθμήσατε προηγουμένως;

– Ναι, νομίζω οι δύο μεγάλες κατηγορίες προβλημάτων είναι αυτά που προαναφέρθηκαν και αφορούν, η πρώτη αποκλειστικά την Εκτελεστική εξουσία και η δεύτερη απαιτεί την συνδρομή της Νομοθετικής για την όποια διαφοροποίηση τους. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι διαλύθηκε το σύμπλεγμα του Ακάμα, θεωρώ ότι είναι μια μέγιστη στρέβλωση και σαν κυβέρνηση από το πρώτο λεπτό αναδείξαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα με την αναπομπή που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακριβώς για να προβληματιστεί η Βουλή. Αυτό το οποίο έγινε ουσιαστικά στην περιοχή του Ακάμα είναι ότι 8-9 μικρές κοινότητες που αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τους χίλιους εκλογείς, με έντονο τον αγροτικό χαρακτήρα διαμοιράστηκαν στους Δήμους Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς, αυξάνοντας κατακόρυφα και τους αριθμούς αντιδημάρχων σε δύο μικρά δημαρχεία, αλλάζοντας όμως ταυτόχρονα και τη φυσιογνωμία της συγκεκριμένης περιοχής. Αυτή η μεγάλη στρέβλωση πρέπει να διορθωθεί μετεκλογικά.

Η εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο είναι ότι στη Βουλή έγιναν τροποποιήσεις για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Εσάς ποια είναι η άποψη σας; 

– Όταν ο μακαριστός Σωκράτης Χασίκος έφερε την εισήγηση για τη δημιουργία πέντε Δήμων, περίπου έγινε ένας μικρός σεισμός. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και σε χρόνο ρεκόρ εξαφανίστηκε η ιδέα των πέντε Δήμων. Πρώτον διότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα  δεν ήταν έτοιμα για μια τόσο μεγάλη αλλαγή και κατά δεύτερον διότι θεωρώ ότι ήταν κυρίαρχο σε όλα τα κόμματα ότι μια τέτοια ριζοσπαστική εισήγηση θα καταργούσε πάρα πολλούς αιρετούς. Επομένως, αντιπαραβάλλοντας αυτό που με ρωτήσατε με το συγκεκριμένο, η απάντηση μπορεί να είναι ναι. Όμως, η διαφορά του 2015 με τώρα, είναι ότι τότε, δεν προετοιμάστηκε το έδαφος κατάλληλα και δεν προηγήθηκε διάλογος και διαβούλευση με τα κόμματα ώστε να εμπεδωθεί η αναγκαιότητα εκείνης της εισήγησης. Αυτό όμως δεν ισχύει για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε το 2020 όταν και διενεργήθηκε εξαντλητικός διάλογος.

Να θυμίσω ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε εγκρίθηκε ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων ενώ εξασφαλίσαμε και την θετική άποψη της του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποφάνθηκε ότι πληρούσε όλες τις πρόνοιες της χάρτας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων απαντήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και η θέση του ΑΚΕΛ για την αναγκαιότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων. Άρα το Νομοσχέδιο που προέκυψε μέσα από την διαβούλευση και προνοούσε 17 οντότητες ήταν και καλά μελετημένο και τεχνοκρατικά υποστηριζόταν με επιχειρήματα που επιβεβαίωναν την λειτουργικότητα και την βιωσιμότητα του. Βεβαίως και εκείνο το σενάριο θα προκαλούσε κάποιες κομματικές αντιδράσεις όμως εάν υιοθετείτο, η μεταρρύθμιση θα ήταν σαφέστατα σε πολύ καλύτερη θέση. Παρά ταύτα, επιμένω ότι είναι λάθος να παρελθοντολογούμε. Ενώπιον μας έχουμε αυτό που ψηφίστηκε το οποίο είναι πολύ καλύτερο από το υφιστάμενο μοντέλο. Οφείλουμε να το εφαρμόσουμε και στην πορεία του χρόνου να το διορθώσουμε.  

Ασφαλώς δεν εξυπηρετεί και σε κάτι η παρελθοντολογία, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτό που πάμε να κάνουμε σε μερικούς μήνες ή σε έναν χρόνο δεν μπορεί να λειτουργήσει, θα αναζητηθούν ευθύνες

-Προβλήματα αναντίλεκτα θα υπάρξουν. Το ξέραμε από το πρώτο λεπτό. Μιλούμε για μια τεράστια μεταρρύθμιση. Άλλο όμως αυτό και άλλο να ακούεται ότι το μοντέλο είναι χρεωκοπημένο.

– Αυτό θα πει κάποιος ότι αφορά και εσάς ως υπουργό…

– Προφανώς και όταν παίρνεις αποφάσεις έχει ευθύνες. Όλοι όσοι εργαστήκαμε για την μεταρρύθμιση έχουμε ο κάθε ένας το δικό του μερίδιο ευθύνης.

– Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση

Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο στην περίπτωση του κ. Παπαδόπουλου είναι ότι δηλώνει ότι τον παραπλανήσαμε με ονομαστική αναφορά μάλιστα σε μένα. Πως είναι δυνατό να δηλώνει ότι παραπλανήθηκε όταν πέραν των πολλών κατ΄ιδίαν συναντήσεων που είχαμε για το θέμα, το κόμμα του είναι αυτό που κατέθεσε αριθμητικά τις περισσότερες τροπολογίες ; Για να καταθέσεις μια τροπολογία προφανώς και αυτό σημαίνει ότι είσαι καλός γνώστης του Νομοσχεδίου και σπεύδεις να το τροποποιήσεις για κάτι που δεν σε βρίσκει σύμφωνο. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταρριφθεί ο ισχυρισμός ότι παραπλανήθηκε. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχασε το στίγμα του

– Πώς βλέπετε την κατάσταση στον ΔΗΣΥ. Φαίνεται ότι επικρατεί μια βαθιά εσωστρέφεια στο κόμμα. Η δική σας ανάγνωση ποια είναι;

– Η δική μου διαπίστωση είναι ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός βιώνει ενδεχόμενα τη χειρότερη κρίση από της ίδρυσης του. Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο θέμα εσωστρέφειας, είναι και θέμα έλλειψης θέσεων. Πολιτικών αλλά και προσανατολισμού σε σειρά θεμάτων. Σαν κόμμα λυπούμαι να πω ότι χάσαμε το στίγμα μας. Αυτό καταγράφεται και από τις συνομιλίες που έχουμε με τον κόσμο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση στο κόμμα. Πρώτα και πάνω απ΄όλα φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της ίδιας της ηγεσίας, εάν το κόμμα πρέπει να συνταυτίζεται με την κυβέρνηση ή αν πρέπει να είναι ταγμένο στην αντιπολίτευση. Το σλόγκαν «εποικοδομητική αντιπολίτευση» θεωρώ ότι πλέον μόνο γέλωτα στους υποστηρικτές του κόμματος προκαλεί.

Όμως το δυσάρεστο είναι πως όσες φορές ο Δημοκρατικός Συναγερμός αντιμετώπιζε προβλήματα, αυτά τα προβλήματα επηρέαζαν και την σταθερότητα της ίδιας της χώρας. Η Κύπρος έχει ανάγκη ένα συμπαγή Δημοκρατικό Συναγερμό γιατί ο ΔΗΣΥ απέδειξε ότι είναι ο πυλώνας σταθερότητας. Αυτό απεδείχθη περίτρανα ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία όταν και διαχειριστήκαμε με μεγάλη επιτυχία τις μεγάλες κρίσεις που προέκυψαν. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ο στυλοβάτης της κυβέρνησης και υποστηρικτής της προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, της εξόδου από το μνημόνιο αλλά και της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης του covid. Εμείς δεν είμαστε αγνώμονες. Είχαμε για μεγάλο διάστημα την στήριξη και του ΔΗΚΟ αλλά και του ΕΥΡΩΚΟ πλην όμως η χώρα μας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στην κατάσταση που είναι σήμερα χωρίς την καταλυτική δράση και παρουσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

– Είναι θέμα ηγεσίας;

– Είναι θέμα όλων μας. Σαφώς όμως είναι και θέμα ηγεσίας, γιατί πάρα πολύ απλά έχουν καταγραφεί σημαντικότατες αστοχίες που αφήνουν εκτεθειμένη την ηγεσία, με πολύ πρόσφατο παράδειγμα, τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο πολιτικό γραφείο με το θέμα της δημαρχίας της Λάρνακας. Θεωρώ ότι αυτό έχει πλήξει το κύρος της φίλης Προέδρου Αννίτας Δημητρίου, η οποία χρεώνεται τον χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος. Είναι αδιανόητο να ανακοινώνεται η υποψηφιότητα ενός εκ των αντιπροέδρων για την θέση δημάρχου όταν ο ίδιος δήλωσε ότι το αρνήθηκε προηγούμενα και μάλιστα κατ΄επανάληψη. Αυτή η εξέλιξη ήρθε να προσθέσει στην αμφισβήτηση της ηγεσίας αλλά και σε αυτό που εσείς ονομάζετε εσωστρέφεια.

Θέμα αξιοπρέπειας η απόσυρση του ενδιαφέροντος για Λευκωσία

– Το όνομα σας ακουγόταν ως ενδιαφερόμενου για το  δήμο Λευκωσίας. Τι έγινε και  αποσύρατε τον ενδιαφέρον σας;

– Με την ολοκλήρωση της υπουργικής μου θητείας γνωστοποίησα το ενδιαφέρον μου για το θέμα της Δημαρχίας της Λευκωσίας. Σεβόμενος τις εκλογικές διεργασίες που λάμβαναν χώρα μετά τις Προεδρικές εκλογές απέφυγα την όποια δημόσια τοποθέτηση γιατί δεν ήθελα να προκαταλάβω καταστάσεις. Έδωσα χρόνο στη νέα ηγεσία να προβεί στους ενδεδειγμένους χειρισμούς που για μένα ήταν, η θέσπιση κριτηρίων τα οποία θα έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι, όπως η προσωπικότητα, η κατάρτιση, η εμπειρία, η εκλεξιμότητα αλλά βεβαίως η γνώση και η πίστη στο εγχείρημα της μεταρρύθμισης.

Ιδιαίτερα για τον νέο ημικατεχόμενο μητροπολιτικό Δήμο της πρωτεύουσας θεωρώ ότι η επιλογή θα έπρεπε να είναι το προϊόν έντονης συζήτησης και παρουσίασης των θέσεων των ενδιαφερομένων για την μεθοδολογία και τον τρόπο αντίληψης της συνένωσης των νέων οντοτήτων, των ιδιαιτεροτήτων της περιτειχισμένης πόλης, της νέας τάξης πραγμάτων που δημιουργείται με την συμπερίληψη στο νέο Δήμο σχεδόν όλων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, τις θέσεις για την παρατηρούμενη αποψίλωση του αστικού εμπορικού κέντρου, την συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης μας, το όραμα για τις συναινούμενες περιοχές της Έγκωμης, του Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς, την ενοποίηση των υπηρεσιών αυτών των περιοχών, τις σκέψεις για το κυκλοφοριακό, την πολεοδομική ανάπτυξη και αδειοδότηση και πολλά ακόμα.

Παρήλθαν σχεδόν έξι μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, χωρίς τίποτε από αυτά να συμβεί και αφού εν τω μεταξύ καμία πρόσκληση για συζήτηση του θέματος δεν είχα, στις 17 Οκτωβρίου πολύ πριν την διενέργεια των δημοσκοπήσεων του κόμματος,  σε συνάντηση που είχα με την πρόεδρο του κόμματος της γνωστοποίησα ότι αποσύρω το ενδιαφέρον μου και δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω το οποιοδήποτε αξίωμα στις επερχόμενες εκλογές. Μεταξύ άλλων ήταν και θέμα αξιοπρέπειας.

Οι επιλογές προκαλούν προβλήματα φθοράς

– Τις επιλογές που έγιναν πώς τις κρίνετε;

– Όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Είναι όμως προφανές ότι πολλές από τις επιλογές αλλά και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε πολλές των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα της απειρίας της νέας ηγεσίας σε θέματα εκλογών. Οι χειρισμοί στη Λάρνακα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο αλλά και η αργοπορημένη επιλογή του υποψηφίου μας στη Λεμεσό προκαλούν προβλήματα φθοράς. Σε άλλες περιπτώσεις το κόμμα όφειλε να τηρήσει την ίδια θέση έναντι όλων. Ενώ σωστά επέλεξε να μην στηρίξει υποψήφιο στον Στρόβολο που αντιστρατεύτηκε το κόμμα στις προεδρικές εκλογές, δεν έπραξαν το ίδιο στην Πάφο. Δεν μπορείς να εφαρμόζεις τέτοιες επιλεκτικές πολιτικές και την ίδια ώρα να επικαλείστε την ανάγκη για ενότητα.

Όλα αυτά έχουν συσσωρεύσει στον Δημοκρατικό Συναγερμό μια αμφισβήτηση των αποφάσεων της ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος και απεύχομαι αυτό να είναι λόγος ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος στις προσεχείς εκλογές. Η ηγεσία οφείλει να κάνει την δική της αυτοκριτική και να λάβει διορθωτικές αποφάσεις και οι υπόλοιποι οφείλουμε να κάνουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια υπερπήδησης αυτών των προβλημάτων. Από τα απλά μέλη μέχρι όλους εμάς που υπηρετήσαμε από διάφορα αξιώματα. Εμείς που ευεργετηθήκαμε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τον κόσμο του, έχουμε πρόσθετη ευθύνη. Προσωπικά θεωρώ ότι χρωστώ την δική μου πολιτική σταδιοδρομία στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έτσι το αντιλαμβάνομαι και ως εκ τούτου θεωρώ ότι οφείλω να πράξω το αυτονόητο.