Το ρευστό πολιτικό σκηνικό αφήνει ανοικτά πολλά σενάρια για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Η ανατροπή η οποία συζητείται δεν αφορά μόνο το ενδεχόμενο αλλαγής του κομματικού χάρτη. Η μεγάλη ανατροπή θα είναι στο ενδεχόμενο απώλειας μίας έδρας από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων σε συνδυασμό ασφαλώς με το ποσοστό που θα λάβει το δεύτερο σε ποσοστά και το πέμπτο σε ποσοστά κόμμα.

Το γεγονός εξάλλου ότι για πρώτη φορά είναι ορατό το ενδεχόμενο και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, να λάβουν ποσοστά μικρότερα του 25%, καθιστά πιθανό και το σενάριο απώλειας μίας εκ των δύο εδρών του δεύτερου κόμματος. Ούτε τυχαίο άλλωστε είναι το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ πρώτα καθορίζει ως στόχο το ποσοστό που θα λάβει στις Eυρωεκλογές και μετά το αν θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα. Διότι αν καταφέρει να εξασφαλίσει ένα ποσοστό πάνω από 25% διασφαλίζει τις δύο του έδρες, ανεξάρτητα από το αν θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα. Κατά βάθος όμως στην Εζεκία Παπαϊωάννου ξέρουν πώς με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην Πινδάρου, αν λάβουν ένα ποσοστό πάνω από 25%, είναι πιθανόν να είναι και πρώτο κόμμα.

Από τη στιγμή που πλέον στη συζήτηση μπαίνει και το σενάριο ο ΔΗΣΥ να μην είναι πρώτο κόμμα, τότε τα πάντα μπορεί να είναι πιθανά. Ακόμα και το ενδεχόμενο της απώλειας της δεύτερης έδρας. Ένα σενάριο αρκετά ανατρεπτικό και το οποίο αναμένεται να προκαλέσει πολλές και διαδοχικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

Ως γνωστό, το εκλογικό μέτρο για εκλογή ευρωβουλευτή είναι 16,66%. Συνεπώς, στην πρώτη κατανομή των εδρών, θα λάβουν έδρα τα κόμματα που θα πάρουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο αυτού του ποσοστού. Άρα φυσιολογικά στην πρώτη κατανομή εδρών θα πάρουν έδρα μόνο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Η δεύτερη κατανομή θα αρχίσει με το κόμμα με το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων το οποίο θα είναι το τρίτο κόμμα.

Η σεναριολογία υπό αυτά τα δεδομένα, περιστρέφεται γύρω από τρία σημεία:

>> Αν ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει πρώτο κόμμα ή αν θα απωλέσει την πρωτιά από το ΑΚΕΛ

>> Μέχρι που θα κυμανθούν τα ποσοστά των δύο κομμάτων. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο κόμματα να κυμαίνονται κάτω από το 25%. Σίγουρα πολύ δύσκολα θα μείνουν και οι δύο κάτω από 25%. Ο δεύτερος όμως είναι πολύ πιθανόν το ποσοστό που θα λάβει να είναι μικρότερο.

>> Ποιο κόμμα θα είναι τρίτο μεταξύ ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ και μέχρι που θα κυμανθούν τα ποσοστά αυτών των κομμάτων καθώς επίσης και του κόμματος που θα είναι πέμπτο. Έχει τεράστια σημασία εάν το τρίτο και το τέταρτο κόμμα λάβουν ποσοστά καθαρά πάνω από 10% και εάν ο πέμπτος λάβει ένα ποσοστό ψήφων κοντά στο 7.5%.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο ΔΗΣΥ έλαβε ποσοστό 29,02% και 81,539 ψήφους, ενώ το ΑΚΕΛ είχε λάβει ποσοστό 27,49% και 77,241 ψήφους. Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 ο ΔΗΣΥ έλαβε ποσοστό 27.77% και 99.328 ψήφους, ενώ το ΑΚΕΛ 22.34% και 79.913 ψήφους.

Δύο στοιχεία τα οποία έχουν τη δική τους βαρύτητα είναι από την μια το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ που διαθέτει δυνατά ονόματα και από την άλλη η ψήφος των Τουρκοκυπρίων την οποία σε μεγάλο βαθμό κεφαλαιοποιεί το ΑΚΕΛ λόγω και της υποψηφιότητας Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Σημείο συζήτησης είναι ασφαλώς και η δυναμική που φαίνεται να καταγράφει το ΕΛΑΜ. Όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της ακροδεξιάς να λαμβάνει διψήφιο αριθμό ψήφων διεκδικώντας την τρίτη θέση. Εκτιμάται επίσης ότι η κατάσταση στον ΔΗΣΥ, θα έχει όφελος για το ΕΛΑΜ φέρνοντας του συναγερμικούς ψήφους. Αν παρατηρηθεί μία τέτοια τάση στην κάλπη, σημαίνει ότι το ΕΛΑΜ θα αυξήσει και άλλο τα ποσοστά του, κλειδώνοντας την τρίτη θέση.

Από την άλλη το γεγονός ότι στο ΔΗΚΟ υπάρχει και η άποψη ότι ο στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση των ποσοστών των βουλευτικών εκλογών ανεξάρτητα από το αν θα είναι τρίτο ή τέταρτο κόμμα, σημαίνει ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο το ΕΛΑΜ να είναι τρίτο κόμμα.

Το ΔΗΚΟ στις προηγούμενες ευρωεκλογές έλαβε ποσοστό 13.80% και 38.756 ψήφους, ενώ το ΕΛΑΜ ποσοστό 8.25% και 23.167 ψήφους. Στις βουλευτικές του 2021 το ΔΗΚΟ έλαβε ποσοστό 11.29% και 40.395 ψήφους, ενώ το ΕΛΑΜ ποσοστό 6.78% και 24.255 ψήφους. Σε περίπτωση που το ΔΗΚΟ καταγράψει μονοψήφια ποσοστά στις εκλογές, τότε ανοίγει και μια άλλη μεγάλη συζήτηση που έχει να κάνει με το κατά πόσο διατηρεί το ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σκηνικό.

Σημειώνεται ότι ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο τους.

Για να συμπληρωθεί η εξίσωση θα πρέπει να μπει και το ποσοστό του πέμπτου κόμματος. Δεν είναι τυχαίο που ο Μάριος Καρογιάν, σε πρόσφατα τηλεοπτική του εμφάνιση έβαλε τον πήχη για την ΔΗΠΑ στο 7,5%. Με αυτό το ποσοστό, είναι πιθανό η ΔΗΠΑ να είναι πέμπτο κόμμα και να καταλάβει την έκτη έδρα. Παράλληλα όμως, εάν το ΔΗΚΟ καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό, τότε αυτόματα η ΔΗΠΑ θα το πλησιάσει αρκετά σε ποσοστά.

Ερωτηματικό για το που μπορεί να φτάσει είναι και η ΕΔΕΚ. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές λόγω της αντίδρασης που καταγράφηκε τότε στο ενδεχόμενο εκλογής ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ είχε λάβει πολύ ψηλό ποσοστό. Συγκεκριμένα τότε είχε λάβει ποσοστό 10.58% και 29.715 ψήφους. Η ΕΔΕΚ έχει ήδη ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο της στο οποίο συμμετέχουν οι δύο εκ των τριών βουλευτών της. Η ΔΗΠΑ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές της.