Αίφνης το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία ανάμεσα στα συνεργαζόμενα κόμματα ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό. Από το ΔΗΚΟ διαμηνύουν πως είναι μια κίνηση για να υπάρξει συντονισμός. Οι πρώτοι που αιφνιδιάστηκαν ήταν οι ίδιοι οι εταίροι του κόμματος στη συγκυβέρνηση, καθώς είχαν εκφράσει προηγουμένως τις επιφυλάξεις τους.

Με αφορμή την νέα κινητικότητα στο Κυπριακό ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλησε να αναλάβει πρωτοβουλία για να φέρει κοντά όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη καθώς και άλλες προσωπικότητες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση που παραπέμπει σε αναβίωση ενός συγκεκριμένου μετώπου στο Κυπριακό, που όπως φαίνεται θέλει το ΔΗΚΟ να επαναφέρει στο προσκήνιο.

Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι θα ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για το μέτωπο των συγκυβερνώντων κομμάτων αλλά και για τις σχέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πριν από την ανακοίνωσή του ΔΗΚΟ, είχαν γίνει κάποιες επαφές από τον Νικόλα Παπαδόπουλο με τους άλλους δύο ηγέτες, τον Μάριο Καρογιάν και τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς του να γίνει η κίνηση αυτή τώρα λαμβανομένου υπόψη ότι ακόμα δεν έχει διαφανεί ο,τιδήποτε το Κυπριακό, πέραν από τις επαφές Ολγκίν.

Παράλληλα, κατά τις συναντήσεις αυτές, επισημάνθηκε και το ότι μπορεί να ερμηνευθεί μια τέτοια κίνηση ως έκφραση επιφύλαξης για τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Επίσης εκφράστηκε και η άποψη ότι τόσο τα τρία κόμματα όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύονται από το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη και σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν έδειξε να φαίνεται να υπάρχουν σημάδια απομάκρυνσης από τα όσα συμφωνήθηκαν. Και ως εκ τούτου δεν έβλεπαν αναγκαίο να αναληφθεί αυτή τη στιγμή μια ανάλογη πρωτοβουλία.

Ωστόσο το Σάββατο ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι  το ΔΗΚΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενόψει της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και ενότητας μεταξύ όμορων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ «είναι κρίσιμο η πλευρά μας να προσέλθει με αποφασιστικότητα, συλλογικότητα και εποικοδομητική διάθεση ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό».

«Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία Συνεργασίας για Σταθερότητα, με τους συνεργαζόμενους πολιτικούς χώρους και αλλά και προσωπικότητες στην Κύπρο και στο εξωτερικό», πρόσθεσε. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το πνεύμα συνεργασίας και ετοιμότητας μεταξύ όμορων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, με τέτοιο τρόπο που να θωρακίσει την προσπάθεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και θα συμβάλει στην ομαλότητα και σταθερότητα που απαιτεί αυτή η κρίσιμη περίοδος». «Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας προγραμματίζουμε συναντήσεις με ηγέτες και εκπροσώπους κομμάτων της συμπολίτευσης, σχημάτων και προσωπικοτήτων της κοινωνίας και της πολιτικής στην Κύπρο, την Ελλάδα, τις Βρυξέλλες αλλά και στην ομογένεια», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι «νικητής της πρωτοβουλίας πρέπει να είναι η συνεργασία και η ενότητα».

Οι άλλες συνιστώσες, στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης, βλέπουν με καχυποψία την πρωτοβουλία Νικόλα Παπαδόπουλου. Εκτιμούν ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι άσχετη με τις επικείμενες εκλογές και ούτε άσχετη με τα χαμηλά ποσοστά που φαίνεται να συγκεντρώνει αυτή την περίοδο το ΔΗΚΟ, με ορατό τον κίνδυνο να απωλέσει την τρίτη θέση.

Στα πολιτικά και κομματικά πηγαδάκια μπαίνε, ωστόσο, και μια άλλη παράμετρος που έχει να κάνει με τον μέλλον του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Κάποιοι εκτιμούν ότι μέσα από την κίνηση αυτή ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να έχει έτοιμη μια πόρτα εξόδου. Εάν τα πράγματα στις επόμενες εκλογές (δημοτικές/ευρωεκλογές) το κόμμα δεν πάει καλά ή τα ποσοστά του συρρικνωθούν τότε να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό και τις εξελίξεις του ως μια καλή δικαιολογία προκειμένου να απομακρυνθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που το Κυπριακό και οι εξελίξεις τους χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία προκειμένου ένα κόμμα να τερματίσει τη συνεργασία του με μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε. Ωστόσο εκείνες οι κινήσεις γίνονταν κοντά σε προεδρικές εκλογές και όχι σε τόση μεγάλη απόσταση όπως συμβαίνει σήμερα, ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην διακυβέρνηση του τόπου.