Την εξήγγειλε το Σάββατο και χθες έβαλε μπρος για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας του ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάνοντας αρχή με τον Μαρίνο Σίζοπουλο. Η κίνηση του προέδρου του ΔΗΚΟ είχε προετοιμαστεί από τις προηγούμενες μέρες και στοχεύει ουσιαστικά σε δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά τα μηνύματα που θέλει να στείλει προς την κοινωνία και ιδιαίτερα το δηκοϊκό ακροατήριο, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών. Ο δεύτερος άξονας αφορά το Προεδρικό και τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πώς το ΔΗΚΟ είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος στη διακυβέρνηση. Το Κυπριακό, λόγω και της κινητικότητας που αρχίζει να καταγράφεται με την κάθοδο Ολγκίν προσφέρεται για μια τέτοια πρωτοβουλία.

Η αρχή έγινε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο εν αναμονή διευθέτησης συνάντησης και με τον Μάριο Καρογιάν, στο πλαίσιο συντονισμού και των τριών κομμάτων της συμπολιτευσης. Από πλευράς ΔΗΠΑ διατηρείται και μια επιφυλακτικότητα επί της πρωτοβουλίας του προέδρου του ΔΗΚΟ παρόλο ότι δημόσια δεν βγαίνει κάτι προς τα έξω.

Με σκεπτικισμό φαίνεται να αντιμετωπίζει το όλο θέμα και το Προεδρικό, καθώς η πρωτοβουλία του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου μπορεί να ερμηνευθεί και ως μία κίνηση αμφισβήτησης των χειρισμών του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό.  Αυτό το οποίο σημειώνεται είναι η δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη με το οποίο συμφώνησαν και τα τρία κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του.

Από πλευράς ΔΗΚΟ αυτό το οποίο σημειώνεται είναι ότι η πρωτοβουλία για το Κυπριακό είναι για να υπάρξει συντονισμός των τριών κομμάτων και κοινή γραμμή στις επαφές και τις ενημερώσεις σε σχέση με το Κυπριακό, ενόψει και του νέου κύκλου επαφών της Ολγκίν στη Λευκωσία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα έχει επαφές και συναντήσεις και σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είχε μία ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Σιζόπουλο για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία και συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης.

Επισήμανε ότι «διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στο Κυπριακό, όπου μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ενός αδιεξόδου, έχουμε τις πρώτες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό αλλά και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» και πρόσθεσε ότι «ως κόμματα που συμμετέχουμε στην παρούσα διακυβέρνηση, οφείλουμε να θωρακίσουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και να συνεργαστούμε για να διαφυλάξουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα που απαιτεί σήμερα η χώρα».

«Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «απαιτείται συνεργασία, ενότητα, συλλογικότητα για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας, για να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και για να επηρεάζουμε κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως είναι η συνεργασία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν είναι μόνο στο Κυπριακό που απαιτείται αυτή η συνεργασία και αυτός ο συντονισμός, αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση. Μεγάλα θέματα όπως είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού όπως είναι η το ΓεΣΥ, όπως είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά η συνέχιση της εξαιρετικής πορείας της κυπριακής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος  αφού ευχαρίστησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την πρωτοβουλία σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον και την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Όμως είναι προφανές ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στις θέσεις, τις οποίες κατά καιρούς έχουμε διατυπώσει όσον αφορά την μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Και ως εκ τούτου, αυτό που πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή για όλους τους υπόλοιπους, είναι να παραδειγματιζόμαστε το τι συμβαίνει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με τον τρόπο που έχει επιχειρηθεί η εφαρμογή της διζωνικής τρικοινοτικής ομοσπονδίας, τα τεράστια προβλήματα τα οποία υπάρχουν και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ουσιαστικά για τη βιωσιμότητα αυτού του κράτους», δήλωσε, προσθέτοντας πώς είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που από την πλευρά της ΕΔΕΚ η προσπάθεια επικεντρώνεται, η λύση του Κυπριακού να διασφαλίσει τις 4 βασικές αρχές, όπως τις έχει θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προεκλογικά και έχουν γίνει αποδεκτές.

«Την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών βάσεων πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και την κατοχύρωση σε όλους τους νόμιμους κατοίκους των 4 βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της ελευθερίας διακίνησης εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλώσουμε όλες μας τις», δήλωσε.

Συνεδριάζει το ΕΓ του ΔΗΚΟ

Αύριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος με την προσοχή είναι στραμμένη στο θέμα των ευρωεκλογών και της συγκρότησης του ψηφοδελτίου. Η ελπίδα είναι ότι μέχρι αύριο θα κλείσει θετικά το θέμα και ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα έχει να παρουσιάσει ενώπιον των μελών του συλλογικού οργάνου του κόμματος έξι υποψηφίους. Τι τελευταίες μέρες έχει εντατικοποιήσεις τις προσπάθειες του προκειμένου να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο μέχρι στιγμής ακόμα παραμένει ανοικτό. Η μόνη δεδομένη υποψηφιότητα είναι αυτή του Κώστα Μαυρίδη ο οποίος επαναδιεκδικεί για 3η θητεία και του μέλους της Γραμματείας του κόμματος Κατερίνας Χριστοφίδου.