Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είναι η πλέον δημοφιλής πολιτικός στην Κύπρο  κατά την υπό επισκόπηση χρονική συγκυρία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse Market Research. Οι άλλοι δύο που διασώζονται, λαμβάνοντας περισσότερα συν παρά πλην, είναι ο Γιώργος Περδίκης  των Οικολόγων και ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ.

Η θετική γνώμη των πολιτών  για την πρόεδρο του ΔΗΣΥ,  ανέρχεται στο 66% έχοντας πτώση έξι μονάδων, σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse Market Research στα μέσα του 2023.  Οι αρνητικές τοποθετήσεις στο πρόσωπο της Αννίτας Δημητρίου ανήλθαν  από το 23% στο 29%.

Αξιοσημείωτο ότι μετά από μία δεκαετία στο ΔΗΣΥ βλέπουν για πρώτη φορά τον πολιτικό τους αρχηγό με θετικό πρόσημο μέσα στο εκλογικό σώμα. Η προηγούμενη φορά κατά την οποία συναγερμικός αρχηγός έβλεπε τα συν να υπερτερούν των  πλην ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου το 2013, λίγο μετά που ανάλαβε την εξουσία του κόμματος με τα ποσοστά θετικής γνώμης να ανέρχονται στο 52% και της αρνητικής γνώμης στο 43%.

Αναλύοντας τη δημοτικότητα της Αννίτας Δημητρίου, καταγράφονται δύο σημεία: Είναι δημοφιλής σε όλους τους πολιτικούς χώρους, πλην του ΕΛΑΜ, και η θετική γνώμη  ανάμεσα σ’ αυτούς που ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη  είναι ψηλότερη κατά δύο μονάδες από εκείνους που στήριξαν Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στη βάση των επιλογών  που έκαναν οι πολίτες στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, η δημοφιλία της Αννίτας Δημητρίου ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι στο 68% θετικές γνώμες, 27 % αρνητικές. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανάμεσα σε όσους ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη είναι70% με 26% και στους ψηφοφόρους του Ανδρέα Μαυρογιάννη 63% με 35%.

Ο Γιώργος Περδίκης επιστρέφοντας στο προσκήνιο και την ηγεσία των Οικολόγων συνεχίζει απ’ εκεί που είχε μείνει προ τετραετίας όταν παρέδιδε την σκυτάλη στον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Σήμερα η δημοτικότητα του του Γ. Περδίκη είναι στο 47% θετική έναντι 42% αρνητική. Λίγο πριν αποχωρήσει από τους Οικολόγους είχε δημοτικότητα 49%-33%. Σχετικά καλά κινείται και στο κοινό των άλλων πολιτικών δυνάμεων με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ.

Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές φαίνεται ότι έχουν αφήσει ένα θετικό πρόσημο στο  γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ. Ο Στέφανος Στεφάνου κατάφερε, έστω και οριακά να διατηρήσει τη δημοτικότητά του στο συν παρά τη μικρή κάμψη που σημείωσε από τον περασμένο Ιούνιο. Για σχεδόν μιάμιση δεκαετία τόσο ο Άντρος Κυπριανού όσο και ο Στέφανος Στεφάνου κατέγραφαν αρνητική δημοτικότητα.  Ο νυν γγ  παρουσιάζεται ο απόλυτα κυρίαρχος ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ με ανοδική τάση, καθώς δημοτικότητά του ανάμεσα σ’ αυτούς που ψήφισαν ΑΚΕΛ το 2021 είναι στο 82%. Σ’ ότι αφορά τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων ο Στέφανος Στεφάνου, έστω και οριακά σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν δείχνει να είναι δημοφιλής, με εξαίρεση όσους ψήφισαν ΔΗΚΟ στις τελευταίες βουλευτικές.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραμένει αμετακίνητος ως προς τη δημοτικότητά του καθώς τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Η τελευταία έρευνα της Pulse Market Research έδειξε πως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρίσκεται στο 50% αρνητικές ψήφους και 42% θετικές. Αξιοσημείωτο ότι η δημοφιλία του ανάμεσα σ’ αυτούς που θα ψηφίσουν ΔΗΚΟ στις επερχόμενες εκλογές ανέρχεται στο 86% σε σύγκριση με το 71% εκείνων που ψήφισαν το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αρκετά δημοφιλής είναι 63-32 ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο αρχηγός του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δείχνει να σταθεροποιεί την ανοδική του τάση σ’ ό,τι αφορά τη δημοτικότητά του. Σήμερα καταγράφει 36% θετικές ανταποκρίσεις και 53% αρνητικές. Ενώ, όσον αφορά τις θετικές ψήφους, ο Χρ. Χρίστου σημείωσε άνοδο δέκα μονάδων την τελευταία πενταετία. Πέραν από το δικό του χώρο θα πρέπει να σημειωθεί το θετικό πρόσημο που λαμβάνει από το χώρο του ΔΗΣΥ.

Ο Μάριος Καρογιάν παραμένει ένας μη δημοφιλής πολιτικός αρχηγός. Η αρνητική διατύπωση για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης είναι της τάξης του 60% με τις θετικές ανταποκρίσεις να είναι στο 26%, καταγράφοντας μια πτωτική τάση από τα μέσα του 2021. Διαχρονικά η δημοτικότητα του Μ. Καρογιάν κινείται στα ίδια επίπεδα, και για να βρει κανείς το συν να υπερτερεί του πλην πρέπει να πάει πίσω στο 2010. Θετική αποτίμηση υπάρχει πέραν του κόμματός του και στο χώρο του ΔΗΚΟ και εν μέρει στον ΔΗΣΥ.

Οσον αφορά τον Μαρίνο Σιζόπουλο, είναι εμφανής η ραγδαία άνοδος της αντιδημοτικότητας του. Σήμερα, με 65% αρνητικές και μόλις 21% θετικές, είναι ο αρχηγός με τη πιο χαμηλή δημοτικότητα. Κινείται στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν και πριν περίπου ένα χρόνο. Προ  πενταετίας, ωστόσο, η απόκλιση του συν και του πλην ήταν μόλις έξι μονάδες. Πέραν από το δικό του χώρο, το άλλο κόμμα όπου υπάρχει μια σχετικά καλή εικόνα είναι στο ΔΗΚΟ.