Κάπου διακόσοι τόνοι βοήθειας βρίσκεται φορτωμένη από χθες στο πλοίο Open Arms στο λιμάνι της Λάρνακας αναμένοντας το πράσινο φως για να αναχωρήσει προς τη Γάζα. Ο απόπλους του πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο του προγράμματος Αμάλθεια, αναμένεται ότι θα γίνει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση η αναχώρηση του πλοίου με την ανθρωπιστική βοήθεια εξαρτάται από την κατάσταση επί του εδάφους στον τελικό του προορισμό, δηλαδή τη Λωρίδα της Γάζας. Κυρίως εξαρτάται εάν φτάνοντας ανοικτά του παλαιστινιακού θύλακα θα υπάρχει δυνατότητα να εκφορτωθεί η βοήθεια προκειμένου να διανεμηθεί στους κατοίκους της βόρειας Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενώ αρχικά το πλοίο προγραμματιζόταν να αναχωρήσει την Κυριακή τελικά ο απόπλους αναβλήθηκε λόγω τεχνικών ζητημάτων όπως είχε λεχθεί. Τεχνικά ζητήματα τα οποία είχαν να κάνουν με την έλλειψη υποδομής για να μπορεί να παραληφθεί η βοήθεια από φορτηγά τα οποία θα κάνουν στη συνέχεια και τη διανομή.

Χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος σε δηλώσεις του είχε εκφράσει την ελπίδα ότι εντός της ημέρας θα ήταν εφικτή η αναχώρηση από το λιμάνι Λάρνακας του σκάφους το οποίο θα μεταφέρει τη βοήθεια. Ανάφερε, ωστόσο, ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο έως ότου υλοποιηθεί, αφού, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα, το εγχείρημα είναι πολυσύνθετο. Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με δεύτερο πλοίο.

Αργά το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι είναι ένα θέμα χρόνου να αναχωρήσει το πλοίο για να μεταφέρει βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης «ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά», προσθέτοντας ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο.

Σημείωσε ότι το θετικό είναι ότι, έχει γίνει ο έλεγχος σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα που εντάσσονται στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας. «Υπήρχαν κάποια πρακτικά ζητήματα τα οποία φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί και είναι θέμα χρόνου να αναχωρήσει το πλοίο», είπε. «Αντιλαμβάνεστε», σημείωσε, ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η πολυπλοκότητα της οποίας απαιτεί και τη δέουσα επιμέλεια, αλλά και τη δέουσα προσοχή, ούτως ώστε, ακριβώς, να μπορέσει να αναχωρήσει το πλοίο και το φορτίο να φτάσει με ασφάλεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Αξιοσημείωτη είναι όμως η προβολή, στο όλο εγχείρημα, που γίνεται από πλευράς των εθελοντών της οργάνωσης World Central Kitchen, της οποίας η αποστολή είναι η ετοιμασία και παροχή βοήθειας σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές ή ανθρωπιστικές κρίσεις. Με αναρτήσεις τους στην πλατφόρμα Χ ενημερώνουν συνεχώς για τις έως τώρα εξελίξεις.

Η WCK με ανάρτησή της αναφέρει ότι ο Τζον: «βρίσκεται στη Λάρνακα της Κύπρου, όπου η ομάδα μας εργάζεται μαζί με την Open Arms, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο για την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης στη Γάζα. Ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας θα μας επιτρέψει άμεσα να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας και να φτάσουμε σε περισσότερες οικογένειες στη βόρεια Γάζα».

Ο Τζον ανέφερε ότι το πλοίο Open Arms ετοιμάζεται να αποπλεύσει προς τη Γάζα για να μεταφέρει τη βοήθεια σε τρόφιμα. Ανέφερε επίσης ότι ήδη μεταφέρθηκε βοήθεια με φορτηγά από την Αίγυπτο μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα «έγιναν ρίψεις από αέρος σε συνεργασία με τον ιορδανικό στρατό, και αυτό είναι το επόμενο βήμα, για την μεταφορά επισιτιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και όταν το πράξουμε θα είναι σε μαζική κλίμακα». Όπως σημείωσε αυτή η βοήθεια θα απευθύνεται στους κατοίκους της βορείου Γάζα «οι οποίοι υποφέρουν και έχουν ανάγκη αυτή τη βοήθεια». Στη συνέχεια της ανάρτησής του έδειξε μέρος των 200 τόνων βοήθειας που αναφέροντας ότι μόλις φτάσει το πλοίο στον προορισμό του η βοήθεια θα φορτωθεί σε φορτηγά και θα διανεμηθεί σε κόσμο στη βόρεια Γάζα. Είπε ακόμα ότι «αυτή είναι η πρώτη από πάρα πολλές αποστολές που θα ακολουθήσουν».

Σε άλλη ανάρτηση της WCK ο ο Χουάν Καμίλο της WCK ανέφερε κι αυτός ότι βρίσκεται στη Λάρνακα της Κύπρου όπου σχεδόν 200 τόνοι τροφίμων φορτώνονται στο Open Arms έτοιμο να πλεύσει για τη Γάζα. Ανέφερε ότι μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών «διασφαλίζουμε ότι η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια θα φτάσει στις παλαιστινιακές κοινότητες που αντιμετωπίζουν πείνα».