Δύο είναι τα στοιχήματα για το ΔΗΚΟ. Η μέγιστη συσπείρωση και η κινητοποίηση του δηκοϊκού κόσμου να προσέλθει στην κάλπη για να αποτρέψει τον κίνδυνο μια εκλογικής αποτυχίας, προβάλλοντας ως κίνητρο το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλά τυπικής διαδικασίας, έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα με παρουσία και των έξι υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος. Κώστας Μαυρίδης, Ελένης Θεοχάρους, Χρύσης Παντελίδης, Κατερίνα Χριστοφίδου, Λεόντιος Κωστρίκκης και Μαίρη Λάμπρου έλαβαν από νωρίς θέσεις στα αριστερά και δεξιά του βήματος της συνεδρίασης και πήραν και χρόνο για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.

Από την μια οι τρεις του κόμματος μια από την άλλη οι τρεις εξωκομματικέ προσθήκες. Η συνεδρία μάλιστα σε αυτό το μέρος της ήταν ανοικτή για τα ΜΜΕ για να βγουν προς τα έξω τα μηνύματα και να φτάσουν κυρίως προς τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και γενικότερα στην κοινωνία των πολιτών.

Ιδιαίτερα στο κόμματι των ψηφοφόρων, που παρά την απογοήτευση ή την αποστασιοποίηση του από τα κομματικά δρώμενα, διατηρεί δημοκρατικές ευαισθησίες. Για αυτό και τα μηνύματα είχαν ξεκάθαρο στόχο την ακροδεξιά και την μάχη που έχει να δώσει το κόμμα για διατήρηση της 3ης θέσης.

 Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μέσα από τον σύντομο χαιρετισμό του, έδωσε και το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την μάχη της 9ης Ιουνίου.

Απηύθυνε προσκλητήριο συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος, έστειλε μήνυμα εγρήγορσης στον δημοκρατικό κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους και χτύπησε ξεκάθαρα το ΕΛΑΜ. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι δεν ανέφερε σε κανένα σημείο της ομιλίας τους το όνομα ΕΛΑΜ. Μίλησε για τις δυνάμεις του ανεύθυνου λαϊκισμού και τους κινδύνους για την χώρας.

Πρόταξε παράλληλα, την ποιότητα του ψηφοδελτίου του κόμματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα χαρακτηριστικά των υποψηφίων. «Είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης», τόνισε, θέλοντας να παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ ως μία πρόταση προοπτικής που δίνει επιλογή, ως απάντηση, στην απαξίωση ή την αδιαφορία.

«Το ευρωψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος συνδυάζει την πείρα, τη γνώση και το πάθος. Είναι αποτέλεσμα σύνθεσης, με 3 άνδρες και 3 γυναίκες. Με πολιτικά και κομματικά έμπειρα στελέχη, αλλά και με υπερκομματικές προσωπικότητες, καταξιωμένες στον επιστημονικό και επαγγελματικό τους χώρο.

Η κάθε μια και ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, συνθέτουν μια ομάδα που μοιράζεται το όραμα του Δημοκρατικού Κόμματος και της Πολιτικής Ομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για μια ευρωπαϊκή κοινωνία που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, προσθέτοντας πώς αυτή είναι η πρόταση του ΔΗΚΟ στην Κυπριακή κοινωνία.

Σημείωσε ακόμα πώς πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα ποιοτικών ανθρώπων που κάνει το ψηφοδέλτιο του κόμματος να ξεχωρίζει και τόνισε πώς η ποιότητα του ευρωψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ έχει τεράστια σημασία στον αγώνα για αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τις δυνάμεις του άκρατου λαϊκισμού. «Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε πώς αυτός ο κίνδυνος έχει πλέον εξαφανιστεί αλλά η πραγματικότητα είναι πώς, πώς αυτός ο κίνδυνος, να συρθεί δηλαδή ξανά η χώρα μας σε περιπέτειες όλο και μεγαλώνει».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του κόμματος για συσπείρωση, αναμένεται ότι το κόμμα θα ανεβάσει και τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μέσα από την τοποθέτηση του, έδειξε διάθεση υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου και της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πώς το ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ έχει τη σφραγίδα της υπευθυνότητας και της ανανέωσης. «Της στήριξης σε μία διακυβέρνηση η οποία αγωνίζεται να πάρει την Κύπρο μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του με φράσεις που και ο Νίκος Χριστοδουλίδης χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στη διακυβέρνηση του. «Με επίκεντρο τον άνθρωπο, Με επίκεντρο τους πολίτες, με επίκεντρο εσένα», είπε.

Τελικός λόγος στην Κεντρική Επιτροπή

Η τελική επικύρωση του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ για τις ευρωεκλογές θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει στις 19 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα γίνει επικύρωση και των αποφάσεων του κόμματος σε ο,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το θέμα του Δήμου Αμμοχώστου και του υποψηφίου που θα στηρίξει το ΔΗΚΟ παραμένει ακόμα ανοικτό καθώς ούτε και χθες το Εκτελεστικό Γραφείο κατέληξε σε κάποια εισήγηση. Αποφασίστηκε όπως συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τις τοπικές ομάδες.

Κάλεσμα συστράτευσης

Η χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ ξεκίνησε με κάλεσμα συστράτευσης απόν τον γγ του κόμματος Γιώργο Σολωμού, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της εκλογικής μάχης για το κόμμα. «Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι σημαντικές και  πολυσύνθετες μιας και για πρώτη φορά γίνονται ταυτόχρονα ευρωπαϊκές εκλογές και εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα μαζί μας και κοσμούν το ψηφοδέλτιο του κόμματος μας οφείλουν να στηριχθούν και να αγκαλιαστούν από όλους μας μιας και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της εκλογικής μάχης. Ίσοι μεταξύ ίσων, κομματικοί και αριστίνδην,  θα δώσουν τον αγώνα αυτό μαζί με τις εκατοντάδες στελεχών του ΔΗΚΟ, υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τα ιδανικά που το Κόμμα μας πρεσβεύει. Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, όπως αναγράφεται και στο έμβλημα μας», σημείωσε.