Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για τη διεξαγωγή την ίδια μέρα των Ευρωεκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν αύξηση της συμμετοχής του κόσμου στην εκλογική διαδικασία. Δύο εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες συνήθως καταγράφουν χαμηλή συμμετοχή και ψηλή αποχή. Ιδιαίτερα η εκλογική μάχη για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου η οποία συνήθως διεξάγεται στις αρχές του καλοκαιριού.

Ένα στοιχείο που και αυτό έχει την επίδραση του στο ποσοστό συμμετοχής, αφού όπως καταγράφεται και στα σχετικά ρεπορτάζ παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την παραλία παρά κάποιο εκλογικό κέντρο. Ως εκ τούτου, ως συνδυασμός των δύο εκλογικών αναμετρήσεων θα μπορούσε να αυξήσει και το ποσοστό συμμετοχής. Στην εξίσωση μάλιστα της τότε συζήτησης για την διεξαγωγή των εκλογών την ίδια μέρα, έμπαινε και το οικονομικό στοιχείο. Μία μέρα εκλογών, άρα λιγότερα έξοδα.

Τα τότε δεδομένα όμως ήταν διαφορετικά. Διότι από τότε μεσολάβησε η απόφαση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έφερε τα πάνω κάτω σε ο,τι αφορά τις εκλογές. Κυρίως, ως συνέπεια των διαφόρων απαιτήσεων των κομμάτων για εξυπηρέτηση κομματικών ή άλλων τοπικών σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτούν ένα σωρό ψηφοδέλτια για τη διεξαγωγή τους. Μέχρι σήμερα για παράδειγμα, ο κόσμος ψήφιζε μόνο για Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους και Σχολικές Εφορείες σε δημαρχούμενες περιοχές και αντίστοιχα για Κοινοτάρχη, Κοινοτικούς Συμβούλου σε κοινότητες.

Οι αντιδήμαρχοι, όπως και οι αναπληρωτές κοινοτάρχες εκλέγονταν από τα μέλη του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, ενώ δεν υπήρχε ούτε ο θεσμός του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού. Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είναι κάτι το οποίο συζητείται ότι η εκλογή του ή επιλογή τους, θα μπορούσε να γίνεται από τους Δημάρχους ή τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και όχι με απευθείας εκλογή από τον κόσμο.

Σε αυτά λοιπόν τα νέα δεδομένα, θα γίνει και η διπλή εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου με τον κάθε ψηφοφόρο που θα προσέρχεται στην κάλπη να παίρνει από 6 έως 8 ψηφοδέλτια.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον ή τους εκλογικούς καταλόγους στον οποίο κάποιος είναι εγγεγραμμένος και την περιοχή για την οποία ψηφίζει, θα λάβει:

Μέχρι έξι ψηφοδέλτια στις δημαρχούμενες περιοχές για την εκλογή:

> Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

>  Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης

>  Δημάρχου

> Αντιδημάρχου

> Δημοτικών συμβούλων

> Μελών Σχολικών Εφορειών

Μέχρι τέσσερα (ψηφοδέλτια στις Κοινότητες για την εκλογή:

> Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

> Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης

> Κοινοτάρχη

> Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου

Όσον αφορά τα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους κατεχόμενους και ημικατεχόμενουςΔήμους και Κοινότητες, οι πολίτες λαμβάνουν, ανάλογα με την περίπτωση, ψηφοδέλτια για την εκλογή:

>  Δημάρχου,

> Αντιδημάρχου

> Δημοτικών συμβούλων και

> Μελών Σχολικών Εφορειών

ή

> Κοινοτάρχη και

> Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου.

Δυσανασχετεί ο κόσμος

Όπως πληροφορούμαστε, τα πολλά ψηφοδέλτια έχουν δημιουργήσει μία εικόνα πολυπλοκότητας της όλης εκλογικής διαδικασίας στον κόσμο, ο οποίος αρχίζει να δυσανασχετεί. Αυτή η αντίδραση εισπράττεται από τα κόμματα και τους εκπροσώπους στις επαφές που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν με τον κόσμο σε κατ’ ιδίαν επαφές για προώθηση υποψηφίων.

Αυτό που ανησυχεί πλέον τα κόμματα αλλά και τους ίδιους τους υποψήφιους είναι ότι τελικά πολύς κόσμος μπορεί να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει τον/ ή τους υποψήφιους που θέλει και να φεύγει αφήνοντας τα υπόλοιπα  ψηφοδέλτια λευκά. Ακόμα υπάρχει και η πιθανότητα να καταγραφεί μεγάλος αριθμός άκυρων ψηφοδελτίων, όπως βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα τελικά η συμμετοχή στις εκλογές να κυμανθεί στα ίδια ή και χειρότερα ποσοστά από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Άρα και ο στόχος της αύξησης της συμμετοχής, δεν θα επιτευχθεί.

Κάποια κόμματα έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση για εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου σε σχέση με την όλη διαδικασία. Από πλευράς ΑΚΕΛ βρίσκεται ήδη εκστρατεία σε εξέλιξη. Η Υπηρεσία εκλογών από την πλευράς της έχει προγραμματισμένη μετά το κλείσιμο των εκλογικών καταλόγων, εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Πάντως το έργο της Υπηρεσίας Εκλογών αναμένεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολο, καθώς τα πολλά ψηφοδέλτια δημιουργούν επιπρόσθετο φόρτο εργασίας αλλά και ευθύνες. Ήδη, όπως είναι γνωστό, για τις ανάγκες της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου θα λειτουργήσει μεγαλύτερος αριθμός εκλογικών κέντρων και άρα θα εργαστεί και περισσότερο προσωπικό.

Νέοι ψηφοφόροι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας εκλογών, οι εγγραφές νέων ψηφοφόρων έχουν ως εξής:

Τριμηνία 3/7/2023 – 2/10/2023: 723

Τριμηνία 3/10/2023 – 2/1/2024: 1.254

Τρέχουσα Τριμηνία (μέχρι 15/3/2024): 6.724 (341 μέσω διαδικτύου) εκ των οποίων 8 Τ/Κ και 2.221 Ευρωπαίοι πολίτες για ειδικό εκλογικό κατάλογο Εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Επίσης 312 Ευρωπαίοι για ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωεκλογών

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο για τις Προεδρικές 2023 οι εγγραφές ήταν: 10.558, Βουλευτικές 2021: 15.168, Ευρωεκλογές 2019: 4.967, Εκλογές ΤΑ 2016: 7.944.