Πληροφορίες που τέθηκαν υπόψιν μας και θέλουν το δικηγορικό γραφείο συμφερόντων της οικογένειας της βουλευτού, Φωτεινής Τσιρίδου, να έχει άμεση σχέση με την εταιρεία που περιλήφθηκε στην προχθεσινή λίστα κυρώσεων του OFAC, δεν υποστηρίζονται από τα διαθέσιμα ντοκουμέντα.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έρευνα του «Φ» στον φάκελο της εταιρείας Tokentrust Holdings Ltd που είναι καταχωρημένος στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου.

Η εν λόγω εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο νησί μας ήταν ανάμεσα στα 15 νομικά και φυσικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στις προχθεσινές κυρώσεις του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε προχθές ο OFAC, η Tokentrust Holdings Ltd έχει ως δηλωμένη διεύθυνση τον χώρο όπου εδρεύει η νομική εταιρεία «COSTAS TSIRIDES & CO LLC».

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα μας στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου η Tokentrust Holdings Ltd από τις 25/5/2023 έχει δηλώσει άλλη διεύθυνση. Όπως προκύπτει, η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα λάμβανε διοικητικές υπηρεσίες από οντότητες που σχετίζονταν με το δικηγορικό γραφείο, όμως, εδώ και κάποια χρονική περίοδο αυτή η συνεργασία δεν υφίσταται.

Συγκεκριμένα, o διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου, Αλέξανδρος Τσιρίδης, εμφανιζόταν στη διοικητική δομή της Tokentrust μέχρι τις 27/10/2022, ημερομηνία κατά την οποία αποχώρησε. Ως γραμματέας της Tokentrust εμφανιζόταν η ALFO SECRETARIAL LIMITED μέχρι τις 25/5/2023. Στην διοικητική δομή της ALFO SECRETARIAL εμφανίζονταν στελέχη του δικηγορικού γραφείου «COSTAS TSIRIDES & CO LLC», μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Φωτεινή Τσιρίδου. Η τελευταία, όμως, εμφανίζεται να αποχώρησε από την ALFO λίγο μετά την είσοδο της στο κοινοβούλιο (τέλη 2021 με αρχές 2022). Τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τις προχθεσινές κυρώσεις.

H κυπριακή Tokentrust Holdings Ltd συμπεριλήφθηκε στις κυρώσεις επειδή είναι ο κύριος μέτοχος της ρωσικής εταιρείας Atomaiz. Η τελευταία έκανε διαμετακόμιση πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών για ρωσικές εταιρείες και διασυνδέθηκε με τις Rosbank και Sovcombank, στις οποίες είχαν ήδη επιβληθεί περιορισμοί από τον OFAC.