Σε αντίστροφή πορεία για ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της βρίσκεται η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία μέχρι στιγμής είναι και το μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν ανακοίνωση τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του.

Το όνομα της Θέμης Ανθοπούλου για το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ, το οποίο διέρρευσε χθες στον Πολιτή μπήκε και επίσημα στο κάδρο των συζητήσεων και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρέπει να θεωρείται και κλειστό. Η κ. Ανθοπούλου σήμερα είναι ΓΓ του Παγκύπριου Οργανισμού Ατόμων με Αναπηρία και θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ ως αριστίνδην υποψήφια.

Απομένει βεβαία ανοικτό το θέμα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Υγείας, Χρίστου Πατσαλίδη, από τον οποίο, όπως αναφέρουν και πάλι οι πληροφορίες μας, η ηγεσία της ΔΗΠΑ αναμένει απαντήσεις εντός των ημέρων. Αν κλείσει θετικά και με τον Χρίστο Πατσαλίδη, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν άμεσα και ανακοινώσεις. Κομματικές πηγές ωστόσο, ξεκαθαρίσουν πώς υπάρχει ανοικτή γραμμή και με άλλα άτομα για να είναι στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.

Θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν δεδομένα τα ονόματα των βουλευτών Αλέκου Τρυφωνίδη και Μιχάλη Γιακούμή, καθώς και του αντιπροέδρου του κόμματος Μαρίνου Κλεάνθους. Ακούγεται επίσης έντονα το όνομα του Εκτελεστικού Διευθυντή της Europa Donna Μάριου Χαραλαμπίδη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε και τη γυναίκα υποψήφια ευρωβουλεύτρια του, με την οποία συμπλήρωσε την εξάδα του ψηφοδελτίου του, την οποία ανακοίνωσε και επίσημα.

Οι έξι υποψήφιοι, με αλφαβητική σειρά, είναι:
Ανωγυριάτης Πόλυς – Επαρχιακός ΕΛΑΜ Λεμεσού, Επιχειρηματίας
Γεάδη Γεάδης – Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΜ, Πολιτικός Επιστήμονας
Ιωάννου Παύλος – Αριστίνδην υποψήφιος, Οικονομολόγος, τέως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος
Νικολάου Μαρία – Κοινοβουλευτική Συνεργάτης, Στέλεχος ΕΛΑΜ
Πελεκάνος Μάριος – Τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Σύμβουλος αφερεγγυότητας
Χατζηγεωργίου Λίνος Ιωάννης – Νομικός
Χθες το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε και τη διοργάνωση το Σάββατο, το απόγευμα 18:00 στο Hilton Λευκωσία Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του ECR με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης για τα Πατριωτικά Κινήματα».
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, θα είναι μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, η ηγεσία του ECR, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές και Γερουσιαστές διαφόρων Κρατών.

Αννίτα σε φουλ επίθεση

Δυναμικά βγήκε χθες για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου τονίζοντας πώς ο Δημοκρατικός Συναγερμός ως Παράταξη, δεν έχει καμία σχέση, είτε με την βαρβαρότητα, είτε με την ακρότητα. Απάντησε επίσης εμμέσως και για την περίπτωση του Μάριου Πελεκάνου, χωρίς να κάνει αναφορά στο όνομα του. «Ούτε παρακαλάμε κάποιον, ούτε έχει θέση στον ΔΗΣΥ κάποιος που εκμεταλλεύεται το κόμμα για προσωπικό όφελος, είτε κάποιος δεν ασπάζεται τις θέσεις του. Ένα ξεκαθάρισμα ποτέ δεν βλάπτει όταν χρειάζεται».

Από πλευράς Πινδάρου φαίνεται ότι γίνεται μία προσπάθεια οργάνωσης αντεπίθεσης για αντιμετώπιση διασποράς μηνυμάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από πλευράς ΕΛΑΜ εναντίον θέσεων του ΔΗΣΥ. Χθες κυκλοφόρησε βίντεο με την βουλεύτρια του κόμμα και αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου Φωτεινή Τσιρίδου η οποία απαντούσε στο ΕΛΑΜ καταγγέλλοντας οργανωμένα Fake News.

«Απέναντι στη προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση που κάποιοι επιχειρούν οργανωμένα καθημερινά εμείς θα επαναλαμβάνουμε τις θέσεις και τις αρχές μας. Και αφού ρωτηθήκαμε επαναλαμβάνουμε πως ναι δεν έχουμε καμία πολιτική ταύτιση με το ΕΛΑΜ και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι πάντες», σημείωσε τονίζοντας πώς ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει λύση ΔΔΟ. «Που δεν είναι η θέση της Τουρκίας όπως ανιστόρητα αναφέρει το ΕΛΑΜ, αλλά η διαχρονική θέση της πλευράς μας, λύση που όλοι οι Κύπριοι Πρόεδροι προσπάθησαν να φέρουν. Εμείς προτείνουμε λύση που εξασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στις εστίες του. Αυτοί τι προτείνουν», αναφέρει.

Κάλεσμα Κώστα Μαυρίδη για συμμετοχή στην κάλπη

Ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως οι επερχόμενες ευρωεκλογές, οι μεταναστευτικές ροές, κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ευρωβουλευτή, Κώστα Μαυρίδη (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) με δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Στο περιθώριο απολογισμού των πεπραγμένων του, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς προκλήσεις και κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη τόσο η Κύπρος, όσο και η Ευρωπαϊκή ήπειρος την τελευταία πενταετία, σημειώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έθεσε το θέμα της ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία αντιδρώντας με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Για πρώτη φορά η Ένωση δανείστηκε συλλογικά και κατένειμε ένα τεράστιο ποσό προς τα κράτη-μέλη. Από αυτό επωφελήθηκε και η Κύπρος», είπε ο κ. Μαυρίδης προσθέτοντας ότι διετέλεσε διαπραγματευτής εκ μέρους της πολιτικής του ομάδας του νομοθετικού πλαισίου για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημείωσε ακόμη ότι τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίες, διοργανώθηκε τιμητική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τους επαγγελματίες υγείας της Κύπρου, οι οποίοι έδωσαν με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, όπως είπε, την μάχη της πρώτης γραμμής ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για πρώτη φορά εκλέχθηκε Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο από Κύπρο ή Ελλάδα, με τον ίδιο να καταλαμβάνει τη θέση. Εξήγησε ότι «η εν λόγω Επιτροπή έχει σημαντικό ρόλο να παίξει όχι μόνο για λόγους κλιματικής αλλαγής, μεταναστευτικών ροών, ενεργειακών θεμάτων, αλλά φυσικά και για τα θέματα της ασφάλειας».

Μιλώντας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, στις οποίες και ο κ. Μαυρίδης κατέρχεται ως υποψήφιος, δήλωσε ότι «η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν γιατί ως ενεργοί πολίτες συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας, το μέλλον της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ είπε ότι «άν οι πολίτες δεν συμμετέχουν σε αυτή τη διεργασία των Ευρωεκλογών, δυστυχώς, οι αποφάσεις θα ληφθούν στην απουσία τους».

Παρουσίασε τις θέσεις του ο Α. Ασσιώτης

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, Ανδρέας Ασσιώτης, παρουσίασε χθες τις προγραμματικές του θέσεις, ενόψει των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέροντας ότι η διαμόρφωση του εν λόγω προγράμματος στηρίχθηκε στις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησε μέσα από την πολύχρονη πορεία του στη δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ασσιώτης εστίασε στις πολιτικές του προγράμματός του που αφορούν, μεταξύ άλλων, την υδατοπρομήθεια, τις αποχετεύσεις και τη διαχείριση όμβριων υδάτων, τη διαχείριση εγκαταστάσεων αστικών αποβλήτων, αλλά και τους στόχους που θέτει σε ό,τι αφορά την επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΕΟΑ, και τα θέματα οριζόντιας πολιτικής.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ενώπιον των οποίων θα τεθεί ο ΕΟΑ Λευκωσίας, είπε πως παρά την όποια προεργασία θα γίνει μέχρι την 1η Ιουλίου, η συνένωση του προσωπικού, των διοικητικών και λειτουργικών διαδικασιών απαιτούν εντατική εργασία και συνεργασία μεταξύ του Προέδρου και του Συμβουλίου, των εργαζομένων στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης και των Συντεχνιών τους.