Την ανάγκη να τεθούν δικλίδες ασφαλείας για τις εισφορές που γίνονται στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και το ταμείο του οποίου τυγχάνει διαχείρισης από επιτροπή της οποίας προεδρεύει η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο τελευταίος εξέφρασε με ξεκάθαρο τρόπο τις θέσεις του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών όπου συζητήθηκε η πρόταση νόμου του βουλευτή Νίκου Γεωργίου, που προσυπογράφεται από τον συνάδελφό του Κυριάκο Χατζηγιάννη, και αποσκοπεί στην τήρηση μητρώου με τις εισφορές που γίνονται στον Φορέα και τη δημοσιοποίησή τους (επικαλούνται την ανάγκη για λογοδοσία και διαφάνεια).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην προσπάθειά του να υπερτονίσει ότι το θέμα των εισφορών στον συγκεκριμένο Φορέα είναι ουσιώδες, θύμισε την περίπτωση του Σαουδάραβα επιχειρηματία, Abdul-rahman Khalid Salen bin Mahfouz, τα ιδιωτικά jet του οποίου χρησιμοποιούσε σε ταξίδια ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Σαουδάραβας λίγο μετά τις πολιτογραφήσεις του ίδιου και μελών της οικογένειάς του που καλυπτόταν υπό σκανδαλώδεις συνθήκες, είχε κάνει εισφορά ύψους 500.000 ευρώ στον Φορέα, του οποίου τότε προΐστατο η Άντρη Αναστασιάδου, σύζυγος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν και ο κ. Μιχαηλίδης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις αναφορές του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται ούτε καν θέμα υποψίας για παρανομία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ταμείου του Φορέα από το 2023 μέχρι σήμερα, εντούτοις, στην προσπάθεια του να δείξει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τα πρόσωπα που κάνουν εισφορές, ανέφερε: «Να σας θυμίσω τι είναι δημοσιευμένο στην έκθεση την οποία εκδώσαμε το 2020 (31/1/2020) για τις αεροπορικές μετακινήσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Αναστασιάδη. Ο γνωστός Σαουδάραβας με το αεροπλάνο, στις 7/4/2016, λίγους μήνες μετά που πολιτογραφήθηκε αυτός, πέντε αδέρφια του και 36 συγγενείς του, μεταξύ των οποίων και παράνομα η δεύτερη σύζυγός του, που συνιστά ποινικό αδίκημα, εισέφερε 500.000 ευρώ στον Φορέα Στήριξης ως Κύπριος πολίτης».

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ακόμη, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία του, το 2019 ένα πρόσωπο με ρωσικό ή ουκρανικό όνομα, το οποίο δεν φαίνεται να έλαβε κυπριακή υπηκοότητα είχε εισφέρει 250.000 ευρώ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως σε κατάσταση του Γενικού Λογιστηρίου για τις εισφορές στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης κατά το 2019 αυτό το πρόσωπο δεν εμφανίζεται στις εισφορές εξωτερικού. Δήλωσε άγνοια για το λόγο.

Ο Γενικός Ελεγκτής έδωσε κι άλλα σχετικά παραδείγματα, καταλήγοντας ότι πρέπει να τεθούν όρια στη νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τις εισφορές. Σε άλλο σημείο, δήλωσε με νόημα: «Τους νόμους δεν τους κτίζουμε για κοινωνίες αγγέλων, τους κτίζουμε για να καλύψουμε περιπτώσεις ατόμων που είναι διαπλεκόμενα και θέλουν για οποιονδήποτε λόγο να εξυπηρετήσουν κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμο ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι ηθικό».

Προηγουμένως, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε και σε άλλες νομοθεσίες που προνοούν στήριξη προσώπων που για εξαιρετικούς λόγους αδυνατούν να σπουδάσουν (όπως και ο Νόμος που διέπει την εγκαθίδρυση του Φορέα). Σχολίασε σχετικά: «Γενικά εμείς ως Υπηρεσία θεωρούμε πάρα πολύ επικίνδυνο να υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί στήριξης. Δίνουν την ευχέρεια κατάχρησης όχι απ΄ αυτούς που δίνουν τη στήριξη, αλλά απ΄ αυτούς που λαμβάνουν τη στήριξη».

Με την πρόταση Νόμου δεν διαφωνεί ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Αυτό προκύπτει από τις θέσεις που εξέφρασε ο δικηγόρος και πρόεδρος της επιτροπής του ΠΔΣ για ζητήματα παρεμπόδισης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Παράνομες Δραστηριότητες και αποτροπής παράβασης κυρώσεων, Παντελής Χριστοφίδης. Έκανε, μάλιστα, εισηγήσεις για νομοθετικές πρόνοιες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ελέγχων δέουσας επιμέλειας σε ό,τι αφορά την προέλευση των εισφορών, αλλά και για εγκαθίδρυση μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη σύγκρουση συμφέροντος.

Στην συζήτηση συμμετείχε και η σύζυγος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη. Η παρουσία της στην επιτροπή χαιρετίστηκε από συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, ανεξαρτήτως των θέσεων τους. Η πρώτη κυρία αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Φορέας, αναφερόμενη σε παραδείγματα και κάλεσε τους βουλευτές να τον προστατεύσουν. Εξήγησε ότι τυχόν δημοσιοποίηση ονομάτων αυτών που εισφέρουν, θα τους αποθαρρύνουν από το να κάνουν δωρεές. «Προσοχή να μην βλάψουμε τα παιδιά μας» ήταν το καταληκτικό σχόλιο στην μακροσκελή τοποθέτησή της ενώπιον της επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας Ανδρέα Αντωνιάδη. Ο τελευταίος λόγω της ιδιότητάς του, είναι ο ταμίας της επιτροπής διαχείρισης του Φορέα. Ήταν έντονος και κάθετα αντίθετος με τη ρύθμιση για δημοσιοποίηση των ονομάτων φυσικών ή νομικών προσώπων που κάνουν εισφορές, λέγοντας πως υπάρχει έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων που εισφέρονται και είναι θετικός σε ενίσχυσή του. «Αν μπουν οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα τότε το εύρος του ταμείου θα συρρικνωθεί» κατέληξε.