Το μεταναστευτικό αναδεικνύεται ως κυρίαρχο θέμα στην προεκλογική ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Οι αυξημένες ροές μεταναστών του τελευταίου διαστήματος καθώς επίσης και η κρίση στην ευρύτερη περιοχής της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης και η προσπάθεια εκμετάλλευσης του ζητήματος από την ακροδεξιά, φέρνουν το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συζήτησης όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Η ψήφιση προχθές στις Βρυξέλλες της νέας μεταναστευτικής πολιτικής αναθέρμανε τη συζήτηση στο πολιτικό σκηνικό.

Την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της μεταρρύθμισης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, χαιρέτισε πρώτος ο ΔΗΣΥ, αναδεικνύοντας το ρόλο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Αυτά είχαμε διεκδικήσει δυναμικά, μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο πρωτοστάτησε και υπερψήφισε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πρόσθετες πολιτικές και ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη», αναφέρει η ανακοίνωση της Πινδάρου, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η ευρωπαϊκή αριστερά και οι ακραίοι ευρωσκεπτικιστές, έδειξαν για άλλη μια φορά το μηδενιστικό τους πρόσωπο σε ακόμη ένα βήμα προόδου. Με τη στάση τους ουσιαστικά επιλέγουν να παραμείνει ως έχει η σημερινή χαοτική κατάσταση από την οποία περισσότερο πλήττεται η Κύπρος», σημειώνει.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει πώς τάχθηκε εναντίον του Συμφώνου για το λόγο ότι το Σύμφωνο διατηρεί τη βασική αρχή του Συστήματος του Δουβλίνου που ορίζει ως υπεύθυνο κράτος-μέλος για κάθε αιτητή το πρώτο κράτος άφιξής του στην ΕΕ, «διαιωνίζοντας έτσι τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι η Κύπρος. Προνοεί μεν την επανεγκατάσταση αλλά για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων προσώπων και σε εθελοντική βάση.

Αποτυγχάνει να εισάγει αυτό που εδώ και χρόνια ζητούμε στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο: εγκαθίδρυση ενός συστήματος κατανομής και φιλοξενίας των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός», υποστηρίζει.

Το ΕΛΑΜ κατέθεσε χθες δύο προτάσεις νόμου. «Σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου είναι η μείωση των προθεσμιών Προσφυγής κατά αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων από 30 ημέρες σε 15 και σε συγκεκριμένες αποφάσεις ή διατάγματα από 15 σε 7 ημέρες». Για την δεύτερη πρόταση νόμου αναφέρει ότι σκοπό της είναι η παροχή δυνατότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει διάταγμα αναστολής των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, «σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες απειλές για την ασφάλεια της χώρας».  

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της με αφορμή τον θάνατο του παράνομα διαμένοντας στην Κύπρο αναφέρει ότι η παράνομη και αδήλωτη εργασία πρέπει να παταχθεί και να τιμωρείται αυστηρά. Επιβάλλεται, σημειώνει, η πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, με εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή αυστηρών ποινών στους εργοδότες που παρανομούν και η εντατικοποίηση των ελέγχων και η δραστική παρέμβαση των αρχών σε περιπτώσεις που παράνομοι αλλοδαποί συνάνθρωποι μας, ζουν σε μεγάλους αριθμούς μαζί, ιδιαίτερα σε ακατάλληλα καταλύματα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην μεσημβρινή εκπομπή του ALPHA ανέφερε ότι ενημερώθηκε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την επίσκεψη στο Λίβανο, υπογραμμίζοντας ότι ο «ΠτΔ έθιξε το θέμα σε όλες τις διαστάσεις και είχε προσυνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συζητείται το θέμα περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης στο Λίβανο νοουμένου ότι θα αναλάβει περισσότερες ευθύνες σε ότι αφορά τις ροές μεταναστών».

Την ίδια ώρα επανέλαβε ότι δεν προσφέρεται το «μεταναστευτικό ως πεδίο συγκρούσεων των πολιτικών δυνάμεων.

Οι Οικολόγοι σε ανακοίνωση τους χαρακτηρίζουν ως ανεπαρκές και αναποτελεσματικό το νέο σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο

«Θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές το νέο σύμφωνο κρίνεται ως κατώτερο των περιστάσεων», αναφέρουν και προσθέτου πώς από την μια δίνεται τη δυνατότητα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτητών ασύλου, ενώ από την άλλη επιδεικνύεται ασύγγνωστη ανοχή σε κυβερνήσεις που εκφράζουν ακραία αναλγησία.