Διάβημα στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν και τους Ευρωπαίους ομολόγους της θα στείλει η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εξαιτίας της πρόθεσης του Αζερμπαϊτζάν για «διακοινοβουλευτική» συνεργασία με το «κοινοβούλιο» των κατεχομένων. Κάλεσε, επίσης, εκ νέου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις της μετά την εκδήλωση της Τράπεζας Κύπρου «Οι Νέοι Ρωτούν», η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «έχουμε ενημέρωση ότι προτίθεται το Αζερμπαϊτζάν να πράξει κάτι τέτοιο. Πρέπει να το σταματήσουμε», σημειώνοντας ότι έχει ετοιμάσει επιστολή-διάβημα προς τους ομολόγους της για καταδίκη μιας τέτοιας πράξης. Επιπλέον, είπε ότι θα στείλει διάβημα απευθείας στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, ενώ θα θέσει το θέμα και στη σύσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στην Ισπανία.

«Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το Αζερμπαϊτζάν προβαίνει σε μια τέτοια τακτική ή σε μια τέτοια προσπάθεια. Πρέπει και πάλι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να το σταματήσουμε. Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», είπε.

Πρόσθεσε ότι ισχύουν ήδη κυρώσεις για το Αζερμπαϊτζάν από το Συμβούλιο της Ευρώπης «αλλά και πάλι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι απόλυτα καταδικαστέο και να μην αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό, διπλωματικό μέσο έχουμε».

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου είπε ότι θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν για να συντονίσουν προσπάθειες.

«Δυστυχώς μετά από 50 χρόνια, αυτή είναι η μεγαλύτερη μας έγνοια, κάποιοι να μη θεωρήσουν με κανένα τρόπο ότι ο χρόνος μπορεί είτε να παγιώσει τετελεσμένα ή να δικαιολογήσει τέτοια συμπεριφορά. Δεν πρόκειται, όσα χρόνια κι αν περάσουν να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και γι’ αυτό προτάσσουμε ότι η μόνη λύση είναι η λύση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει και θέλουμε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, διαφορετικά τέτοια και χειρότερα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε χρόνο».

Είναι γι’ αυτό, τόνισε, που «καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, να δούμε πού βρισκόμαστε, να ενημερωθούμε και να δούμε πώς θωρακίζουμε με μια στρατηγική το πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς θέλουμε να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, γιατί ανησυχούμε πολύ με όσα βλέπουμε να δημοσιεύονται και τις εξελίξεις τις οποίες καθημερινά έχουμε να διαχειριστούμε», είπε.

ΚΥΠΕ