Πολλοί Κύπριοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Κίνα και η Κύπρος είναι καλοί φίλοι με κοινές αρχές και αξίες. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Οι δύο χώρες διατηρούν καλές σχέσεις από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1971. Αφού εργάστηκα στην Κύπρο για περισσότερα από τρία χρόνια, ένιωσα πλήρως τα ειλικρινή αισθήματα του κυπριακού λαού για την Κίνα και τον κινεζικό λαό. Πολλοί Κύπριοι φίλοι έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις έννοιες της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και τις σχέσεις Κίνας–Κύπρου , θα ήθελα να τις παρουσιάσω λεπτομερώς εδώ.

Πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, ενόψει των αλλαγών του κόσμου, της εποχής και της ιστορίας, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping σκέφτηκε βαθιά μείζονα ζητήματα όπως «τι είδους κόσμο πρέπει να χτίσουμε και πώς να χτίσουμε αυτόν τον κόσμο;». Σύμφωνα με τις φιλοδοξίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, προτάθηκε δημιουργικά η ιδέα της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, επισημαίνοντας την κατεύθυνση για την εξέλιξη ενός κόσμου συνυφασμένου με αλλαγές και προκλήσεις.

Ο Πρόεδρος Xi Jinping τόνισε: «Η προώθηση της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, δεν σημαίνει αντικατάσταση ενός συστήματος με άλλο σύστημα, ούτε αντικατάσταση ενός πολιτισμού με έναν άλλο πολιτισμό. Αντίθετα, οφείλουμε να προωθήσουμε τις χώρες με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα, διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικές ιστορίες και πολιτισμούς και διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης να έχουν συμβιωτικά συμφέροντα, κοινά δικαιώματα και κοινές ευθύνες στις διεθνείς υποθέσεις, που αποτελούν τον μεγαλύτερο κοινό παρονομαστή για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου από κοινού».

Σήμερα, η οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα έχει γίνει η βασική ιδέα και ο υψηλός στόχος της διπλωματίας της Κίνας. Συνοψίζοντας, ο στόχος τέτοιας ιδέας είναι να οικοδομήσουμε έναν ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς, καθαρό και όμορφο κόσμο διαρκούς ειρήνης, παγκόσμιας ασφάλειας και κοινής ευημερίας. Το μονοπάτι είναι η προώθηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης που περιλαμβάνει εκτεταμένες διαβουλεύσεις και κοινή συνεισφορά για κοινό όφελος. Η κατευθυντήρια αρχή είναι η εφαρμογή των κοινών αξιών της ανθρωπότητας. Η βάση βρίσκεται στην οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων. Η στρατηγική καθοδήγηση προέρχεται από την εφαρμογή της Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας, της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ασφάλειας και της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Πολιτισμού, ενώ η πλατφόρμα δράσης είναι η συνεργασία υψηλής ποιότητας υπό την πρωτοβουλία Belt and Road.

Στη διαδικασία οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, η Κίνα ζητά έναν ίσο και τακτοποιημένο πολυπολικό κόσμο, στον οποίο όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντιμετωπίζονται ως ίσες, η δημοκρατία προωθείται πραγματικά στις διεθνείς σχέσεις και διατηρεί την πρόοδο προς μεγαλύτερη πολυπολικότητα γενικά σταθερή και εποικοδομητική. Επιπλέον, η Κίνα ζητά μια καθολικά επωφελή και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή να προωθήσει σταθερά την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, να ξεπεράσει τα διαρθρωτικά προβλήματα που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και να καταστήσει την οικονομική παγκοσμιοποίηση πιο ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς, ισορροπημένη και ωφέλιμη για όλους.

Τα τελευταία 10 χρόνια, έχει εξελιχθεί από μια εννοιολογική πρόταση σε ένα επιστημονικό σύστημα, από μια κινεζική πρωτοβουλία σε μια διεθνή συναίνεση και από ένα πολλά υποσχόμενο όραμα σε πρακτικά αποτελέσματα, δείχνοντας έντονη ζωτικότητα. Από διμερείς εταίρους έως πολυμερείς θεσμούς, από περιφερειακά πλαίσια έως παγκόσμιες πρωτοβουλίες και από τη δημόσια υγεία στον κυβερνοχώρο και τους ωκεανούς, η Κίνα χτίζει κοινότητες με κοινό μέλλον με πολλές χώρες και περιοχές σε πολλαπλές μορφές και τομείς. Επανειλημμένα, το όραμα έχει γραφτεί σε ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Κύπρος δεν είναι ξένη στην ιδέα της ανθρώπινης κοινότητας. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι χρησιμοποίησαν τις πόλεις-κράτη ως πρότυπο για την πρώιμη εξερεύνηση της ανθρώπινης κοινότητας. Πιστεύουν ότι τα κοινά συμφέροντα πρέπει να επιδιώκονται μέσω συντονισμένης δράσης και υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία. Το 2021, με αφορμή την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου, οι δύο χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, στην οποία ανέφερε ότι θα εργαστούν από κοινού για την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Αν και οι δύο χώρες απέχουν χιλιάδες μίλια μεταξύ τους και διαφέρουν σε μέγεθος, έχουν παρόμοιες ιδέες και συμβατά συμφέροντα, είναι καλοί συνεργάτες στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και αποτελούν παράδειγμα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.