Μέσα από μια εφ’ όλης της ύλης κριτικά κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη ο Στέφανος Στεφάνου στοχεύει στο να περάσει – προς το εκλογικό σώμα – ότι το ΑΚΕΛ είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.

Από τη Δρομολαξιά ο ΓΓ ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον ΠτΔ ότι η γραμμή που ακολουθεί στο Κυπριακό δεν επέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σκληρή γραμμή ακολουθεί το ΑΚΕΛ τόσο στα θέματα οικονομίας όσο και στο μεταναστευτικό.

Είναι στο χέρι του Προέδρου του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να συζητήσει την πρότασή μας για το Κυπριακό ή αν θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή που ακολουθεί από τη μέρα που ανάλαβε τα καθήκοντά του, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, κι ας βαδίζουμε πλέον στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας κατά τα  αποκαλυπτήρια προτομών,  στη Δρομολαξιά, των  Χριστάκη Παναγιώτου και Χρίστου Γεωργίου που πολέμησαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, αγνοούνταν και τα οστά τους εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκταφών για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κατοχή, αρνούμαστε να παραδοθούμε στο στάτους κβο, αφήνοντας τη μισή Κύπρο να χαθεί.

Είπε πως το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση “για το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, πώς μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να δημιουργήσουμε δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες».

Πρόσθεσε πως «στο χέρι του Προέδρου είναι να συζητήσει την πρότασή μας ή αν θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή που ακολουθεί από τη μέρα που ανάλαβε τα καθήκοντά του. Γραμμή η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα κι ας βαδίζουμε πλέον στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Οι εξελίξεις είναι απειλητικές και κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν μπορεί να τις αποτρέψει. Μόνο οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες ουσίας».

Ο κ. Στεφάνου είπε πως “η πατρίδα μας σήμερα βρίσκεται στο κρισιμότερο μεταίχμιο της ιστορίας της. Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα από το 2017, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την κατάσταση και προχωρεί ανενόχλητη στους σχεδιασμούς της για εποικισμό, για τουρκοποίηση των κατεχομένων, για αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και για την προώθηση της απαράδεκτης λύσης δύο κρατών», ανέφερε.

Ανέφερε πως «ενώπιον αυτής της κρίσιμης κατάστασης η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να μένει απαθής. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης η οποία θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όπως άλλωστε προνοεί το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Επιβάλλεται συνεχώς να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, με στόχο τη δημιουργία δυναμικής για διάρρηξη του αδιεξόδου το οποίο πλήρως εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς για διχοτόμηση. Κι εμείς δεν μπορούμε να βολευτούμε μ’ αυτήν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτεθειμένη την Κύπρο στους κινδύνους», επεσήμανε.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο ΓΓ ΑΚΕΛ διαμήνυσε πως είναι τα υπερκέρδη που θα πρέπει να φορολογηθούν και όχι η κοινωνία. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη Δημοκρατικού Συναγερμού, είπε, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, δέσμευσε την Κύπρο για επιβολή των λεγόμενων πράσινων φορολογιών. Και λέω ότι δεν ήταν υποχρεωμένη γιατί ακόμα το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητιέται και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

Ανέφερε επίσης πως είναι «για αυτόν ακριβώς τον λόγο, που για δεύτερη φορά με επιστολή μου στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώ όπως μη επιβληθούν οι λεγόμενες πράσινες φορολογίες, έχοντας υπόψη την ολοένα και περισσότερη αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχοντας υπόψη και την γενικότερη ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».