Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα και για ένα 20ήμερο η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα έχει μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις που έχουν να κάνουν με την πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού και τις προσπάθειες για αναβίωση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η περιοδεία Ολγκίν σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν βρεθεί στις Λευκωσία τον Μάη θα καταδείξουν εάν θα αποδώσουν οι κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο χώρο της ΕΕ ε ζητούμενο την αλλαγή προσέγγισης από πλευράς Τουρκίας.

Η Λευκωσία δεν θέλησε να απαντήσει στην τουρκική αντίδραση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτό δεν είναι άσχετο με όσα έπονται στις επόμενες εβδομάδες. Βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων μιας σειράς συναντήσεις που θα γίνουν τόσο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Κύπρο, καθώς επίσης και στην Τουρκία. Συναντήσεις από τις οποίες ελπίζει ότι θα αποδώσουν οι «ευρωμετοχές», δηλαδή η διάθεση που εκφράστηκε από την ΕΕ μέσω την Συμπερασμάτων για βελτίωση στα ευρωτουρκικά θα βρει ανταπόκριση στην προσπάθεια στο Κυπριακό.

Για τη Λευκωσία, όπως αφήνεται να διαφανεί από κυβερνητικούς κύκλους, η περιοδεία Ολγκίν που ξεκινά αυτή την εβδομάδα από το Βερολίνο δεν κινείται εκτός αυτού του κάδρου, δηλαδή το Κυπριακό να παίζει ρόλο στα Ευρωτουρκικά και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας να επηρεάζουν θετικά την προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται στα τέλη της εβδομάδας, 25 και 26 Απριλίου, στο Βερολίνο για επαφές με την γερμανική κυβέρνηση. Από το Βερολίνο θα ταξιδέψει στο Παρίσι όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τη γαλλική κυβέρνηση. Ενώ στις 29-30 Απριλίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες. Ο ρόλος που μπορεί να παίξουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, αλλά και Γερμανία-Γαλλία ειδικά θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών της Ολγκίν τις τρεις πρωτεύουσες.

Στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται στις 7 Μαΐου και υπολογίζεται να κάτσει στο νησί μέχρι και τις 14 του ερχόμενου μήνα. Στη διάρκεια της μιας εβδομάδας που θα βρίσκεται στην Κύπρο η Ολγκίν η ελληνοκυπριακή πλευρά ευελπιστεί ότι τα πράγματα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από προηγουμένως. Αυτό που αναμένει η Λευκωσία είναι η απεσταλμένη του ΓΓ να ανοίξει περισσότερο το χαρτιά της ως προς το πως σκοπεύει ο διεθνής οργανισμός να πετύχει άρση του αδιεξόδου και να φέρει τα δύο μέρη ξανά σε τροχιά συνομιλιών.

Η κυπριακή κυβέρνηση έριξε ένα ιδιαίτερο βάρος στον γερμανικό παράγοντα προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της στο Κυπριακό. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου υπήρχε στη Λευκωσία μια επιφυλακτικότητα μέχρι και καχυποψία ως προς τη στάση των Γερμανών έναντι της Τουρκίας και κατ’ επέκταση στο Κυπριακό, στην παρούσα φάση η κυπριακή πλευρά δείχνει να εμπιστεύεται το Βερολίνο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας ανέφερε ότι έχει στενή σχέση  με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στον οποίο εκφράζει τις ευχαριστίες του για την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Κύπρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Τώρα στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα επιλύσει το κυπριακό ζήτημα», λέει, και συμπληρώνει ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει αυτή την ανοιχτή και ειλικρινή σχέση και συζήτηση με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος συνέβαλε ώστε η Τουρκία να αποδεχτεί την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι η Κύπρος εισακούεται στο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, δεδομένου ότι είναι μια μικρή χώρα και οι άλλες χώρες της ΕΕ επιθυμούν σύσφιγξη των σχέσεων με την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η Κύπρος δεν εκφράζει με σαφήνεια τη θέση της μόνο σε ό,τι αφορά το κυπριακό ζήτημα, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και σε ό,τι αφορά τον Λίβανο ή τη μετανάστευση και μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολλές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ.