Ένα τεράστιο ταλέντο στη μουσική κάνει την Κύπρο περήφανη. Η 15χρονη Άννα Αβραμίδου κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου για νεαρούς πιανίστες του Franz Liszt, στη Βαϊμάρη της Γερμανίας.

Το 2005 ήταν η προηγούμενη φορά που κέρδισε το πρώτο βραβείο μαθητής του Purcell School και το βράδυ της Παρασκευής το κερδίζει ξανά με τη δική μας Άννα, κάνοντας περήφανους το σχολείο και την καθηγήτρια της αλλά και όλη την Κύπρο.

Η Άννα Αβραμίδου γεννήθηκε το 2008 στην Κύπρο από γονείς της ελληνικής διασποράς. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των πέντε ετών στο Ωδείο Musica Mundana, στην τάξη της κας Μαριόλας Χαριτίδου. Στα δέκα της χρόνια, πήρε με διάκριση το Grade 8 του ABRSM και μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει 10 βραβεία σε διαγωνισμούς στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Μεξικό και τη Ρωσία. Σε ηλικία μόλις 8 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 21o Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Ευαγγελία Τζιαρρή». Επίσης κέρδισε πρώτα βραβεία το 2017 στον 2o Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης», και το 2019 στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης».

Εκτός από τους διαγωνισμούς η Άννα συμμετείχε σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ καθώς και σε σεμινάρια πιάνου με επιφανείς πιανίστες και καθηγητές όπως οι Μάριος Παπαδόπουλος, Χριστόδουλος Γεωργιάδης, Thomas Duis, Ekaterina Mechetina, Mira Marchenko, Jacob Katsnelson, Christoph Declara, Fedele Antonicelli και Roberto Domingos.

Έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ πιάνου στα εννιά της χρόνια. Το 2018, η Άννα έκανε το ντεμπούτο της με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και την Ορχήστρα Δωματίου Orpheus της Βιέννης ενώ το Μάρτιο του 2020 πρωτοεμφανίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ακολούθησε μετά από πολύ καιρό ρεσιτάλ πιάνου στο Κυπριακό Οινομουσείο  για φιλανθρωπικό σκοπό. Τον Αύγουστο του 2021 συμμετείχε σε Gala των βραβευμένων του Διεθνή Διαγωνισμού «Euplayy» στο Brunnenhof Residenz στη Γερμανία (Μόναχο). Συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με ρεσιτάλ πιάνου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Νοέμβριος,2021). Τον Δεκέμβριο του 2021, έλαβε μέρος στα εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 φοιτά στο Purcell School of Music του Λονδίνου στην τάξη της κας Tessa Nicholsson.

Όπως η ίδια αναφέρει: «Παρακολουθώντας και άλλους πιανίστες στο εξωτερικό μάθαινα ότι και αυτοί σε μικρή ηλικία φοιτούσαν σε σημαντικά μουσικά σχολεία και σε αρκετές περιπτώσεις έφευγαν από το σπίτι τους και έμεναν σε άλλη πόλη ή χώρα. Έτσι συνειδητοποιούσα ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνω για να εξελιχθώ ως πιανίστας. Αυτή η σκέψη άρχισε να γίνεται πραγματικότητα τον Ιούνιο του 2022 που μετά από προτροπή οικογενειακών φίλων και με τη βοήθεια της δασκάλας μου Μαριόλας Χαριτίδου, έκανα αίτηση στο συγκεκριμένο σχολείο όπου με κάλεσαν για ακρόαση. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Δουλεύω και προσπαθώ για το καλύτερο και στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι πάντα εκείνη η σκέψη και το όνειρο να παίξω στα μεγαλύτερα και ιστορικά θέατρα του κόσμου και να γίνω μια σπουδαία πιανίστας. Νιώθω τυχερή που μπορώ και παίζω τη μουσική που έχει γραφτεί αιώνες πριν. Είναι σπουδαίο να το συνεχίσουμε και να το μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές».  Αυτά ήταν τα λόγια της Άννας τον Σεπτέμβριο 2022.

Αξιοσημείωτη είναι η αναγνώριση του ταλέντου της Άννας από τους πρώτους μήνες της φοίτησης της στο Purcell School, από το Leverhulme Trust στο Λονδίνο, ενός πολύ βαρυσήμαντου οργανισμού που στηρίζει νεαρά άτομα σε όλες τις επιστήμες και τέχνες. Την έχει επιλέξει ως Scholar για το 2022-2023.

Η Αννα Αβραμίδου επιλέχθηκε από τη δασκάλα της Tessa Nicholson να λάβει μέρος στον 6ο Παγκόσμιο διαγωνισμό Πιάνου για νεαρούς πιανίστες του Franz Liszt, στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Σημειωτέο ότι το 2005 με καθηγήτρια την Tessa Nicholson, μαθητής του Purcell School κέρδισε το 1ο βραβείο. Για δεύτερη φορά την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 το σχολείο κερδίζει ξανά το 1ο βραβείο με την Άννα Αβραμίδου κάνοντας περήφανους τόσο το σχολείο και την καθηγήτρια της όσο και την Κύπρο μας. 

Την Παρασκευή αμέσως μετά τον διαγωνισμό η Άννα Αβραμίδου μας είπε: «Ήταν σπουδαία εμπειρία η προετοιμασία των 7 μηνών, με έμαθε πολλά και πραγματικά σήμερα, μέρα του τελικού γύρου έπρεπε να νιώθω σαν μια οποιαδήποτε μέρα της διαδρομής προετοιμασίας».

Τέλος μας είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω το σχολείο μου και ιδιαίτερα τη δασκάλα μου Tessa Nicholson καθώς και τα παιδιά του σχολείου μου που η θετική ενέργεια τους με συνόδευε όταν με παρακολουθούσαν online, παρόλο που τα είδα μετά τη συναυλία, με τα ευγενικά και υπέροχα τους σχόλια. Μόλις τέλειωσα μου έστειλαν βίντεο με χειροκροτήματα και καρδούλες. Τους ευχαριστώ και τους αγαπώ γιατί η μουσική και οι τέχνες πρέπει να δημιουργούν αυτήν την ατμόσφαιρα. Ευχαριστώ και τους γονείς μου και τους στενούς μας φίλους». 

 Η κα Tessa Nicholson μας δήλωσε: «Η Άννα στο παίξιμο της επιδεικνύει εξαιρετική μουσικότητα και μεγάλη ευαισθησία, πεποίθηση και εσωτερική δύναμη χαρακτήρα. Σπάνια έχω δει τέτοια ωριμότητα σε ένα τόσο νέο παιδί. Το να έχεις αυτές τις ικανότητες στα 15 είναι πράγματι ένα μεγάλο δώρο».

Ο διαγωνισμός Franz Liszt στοχεύει να προσφέρει στη γενιά των νέων ταλαντούχων μουσικών μια διεθνή πλατφόρμα. Γίνεται στη Βαϊμάρη της Γερμανίας κάθε τρία χρόνια, όπου οι νεαροί μουσικοί από όλο τον κόσμο μπορούν να συναντηθούν να συγκρίνουν τις ικανότητές τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Τα σχόλια της διεθνούς κριτικής επιτροπής ανώτατου επιπέδου στόχο έχουν να βοηθούν αυτούς τους νεαρούς μουσικούς να εξελίσσονται και να προοδεύουν.

 Το ρεπερτόριο που έπαιξε η Άννα:

1ος Γύρος

1)   J. S. Bach: one Prelude and Fugue from the Well-Tempered Clavier no. 5, key D major BWV 874

 2. F. Liszt: etude no. 6 from Grandes Études de Paganini

3) F. Chopin: etude op. 25, no. 6

4) B.Bartók – Burlesque no.1 op.8

2ος Γύρος

1) F. Mendelssohn Bartholdy: Piano trio no. 1 in D minor, op. 49, 1st movement

2)  L. v. Beethoven: op. 90 no. 27 key E Minor

3) F. Liszt: Années de pèlerinage no3, Supplément, S.162, Tarantella

4) T. Takemitsu Rain Tree Sketch

3ος Γύρος

E. Grieg*: Piano Concerto in A minor, op 16