Τη 13χρονη ταλαντούχα πιανίστα Άννα Αβραμίδου φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Στο κονσέρτο με τίτλο «Φθινοπωρινά Όνειρα» η πολυβραβευμένη έφηβη θα μας ταξιδέψει σε μουσικούς κόσμους σε αποχρώσεις με έντονο συναισθηματισμό και ρομαντισμό με επιλογές κομματιών από τον Μπετόβεν, τον Μέντελσον και τον Σοπέν μέχρι τον Ραχμάνινοφ και άλλους αγαπημένους σπουδαίους κλασικούς συνθέτες.

Η Άννα Αβραμίδου γεννήθηκε το 2008 στην Κύπρο από γονείς της ελληνικής διασποράς. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των πέντε ετών στο Ωδείο Musica Mundana, στην τάξη της Μαριόλας Χαριτίδου. Η νεαρή πιανίστα έχει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες σε Κύπρο, Γερμανία και Ρωσία. Στα εννιά της χρόνια έδωσε το πρώτο της σόλο ρεσιτάλ. Το 2018, η Άννα έκανε το ντεμπούτο της με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και την Ορχήστρα Δωματίου Orpheus της Βιέννης. Το Μάρτιο του 2020 πρωτοεμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ανατρέχοντας πίσω στο ξεκίνημα της μουσικής της πορείας θυμάται τον πρώτο διαγωνισμό που έλαβε μέρος. «Ήμουν τότε 8 χρονών, ένιωθα λίγο άβολα διότι ήμουν η πιο μικρή του διαγωνισμού και επειδή δεν ήξερα τη διαδικασία, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στο πρώτο μου σόλο ρεσιτάλ, που έγινε στην Λευκωσία και ονομαζόταν ‘Ο πρώτος Απρίλης’. Ήταν για μένα μεγάλη χαρά και ευτυχία γιατί πήρα πολλά λουλούδια και δωράκια. Ήμουν 9 χρονών. Ξεχωρίζω και τον πρόσφατο διαγωνισμό στη Μόσχα όπου είχα λάβει μέρος εν μέσω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Αυτή την περίοδο την μαγεύει η μουσική του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, αλλά όπως τονίζει ο μακροχρόνιος και πιστός συνθέτης για την ίδια είναι ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. «Με αυτόν γνωρίστηκα από τότε που έμαθα να διαβάζω τις νότες, και το πρώτο κονσέρτο που έπαιξα με την ορχήστρα ανήκει σ’ αυτόν». Εκτός από την κλασική μουσική, της αρέσει πολύ και η τζαζ. Την ενδιαφέρει επίσης να μάθει ξένες γλώσσες όπως τα γερμανικά και τα ιταλικά. Στο μέλλον την ενδιαφέρει να ακολουθήσει μουσικές σπουδές. Ένα όνειρό της από τα πολλά είναι να λάβει μέρος και να κερδίσει τον διαγωνισμό «Τσαϊκόφσκι». Ονειρεύεται επίσης να παίξει στα μεγαλύτερα και ιστορικά θέατρα του κόσμου.

Η ανοδική της πορεία

Η δασκάλα πιάνου Μαριόλα Χαριτίδη μιλά για την ανοδική πορεία της ταλαντούχας μαθήτριας της Άννας Αβραμίδου και το χάρισμα της να ταξιδεύει τον ακροατή στον κόσμο της δικής της προσωπικής ερμηνείας: «Ξεκίνησα να διδάσκω την Άννα Αβραμίδου όταν ήταν μόλις 5,5 χρονών. Μαζί εργαζόμαστε 8 χρόνια τώρα. Από την έναρξη των μαθημάτων της η Άννα ξεχώριζε για την πλήρη της συγκέντρωση στη διάρκεια του μαθήματος, ήτανε πάντοτε προετοιμασμένη στο μέγιστο δυνατό και είχε μια περιέργεια και δίψα να μάθει περισσότερα και να κατανοήσει σε βάθος το κάθε μουσικό έργο. Αυτή της η αφοσίωση μου έδωσε το έναυσμα για να την προετοιμάσω για τον διαγωνισμό Ευαγγελίας Τζιαρρή το 2016 όταν ήταν μόλις 8 ετών όπου και βραβεύθηκε με το Πρώτο βραβείο. Για τη  παρουσίαση της έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τον καταξιωμένο Κύπριο πιανίστα Μαρτίνο Τυρίμο. Από τότε η επίδοση της στο μάθημα είναι στα 100%, το προσεγγίζει δηλαδή με μεγάλη σοβαρότητα, σαν να πρόκειται για εξέταση ή δημόσια εκτέλεση».

Η δασκάλα της θεωρεί πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι στον κάθε διαγωνισμό που λαμβάνει μέρος δεν σκέφτεται ανταγωνιστικά, αλλά τον αντιμετωπίζει σαν μια ευκαιρία να υπερβεί τον εαυτό της. «Μέσα από διαρκή, σκληρή δουλειά, η Άννα έχει διαγράψει μία αξιοσημείωτη ανοδική πορεία κι έχει ήδη κτίσει ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα με μεγάλες τεχνικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η Άννα, επιδεικνύει μια ωριμότητα, εξερευνώντας και διαμορφώνοντας τη δική της άποψη ως προς το ποια έργα θέλει να μάθει. Ελκύεται ιδιαίτερα από το ρομαντικό ρεπερτόριο το οποίο θεωρεί ότι την εκφράζει απόλυτα στην παρούσα φάση. Μάλιστα αρκετά από τα έργα που θα παίξει τώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021  τα έχει επιλέξει η ίδια».

Η Άννα, σχολιάζει η Μ.Χαριτίδη, λατρεύει να παίζει για το κοινό και διαθέτει το χάρισμα να ταξιδεύει τον ακροατή στον κόσμο της δικής της προσωπικής ερμηνείας. «Έχει ήδη αποφασίσει ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει. Είναι πολύ συνειδητοποιημένη για τις απαιτήσεις και την σκληρή δουλειά που την περιμένει, και είμαι πεπεισμένη,  ότι το έργο της θα ανταμειφθεί με λαμπερό αποτέλεσμα».

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο 16/11, 8.30μ.μ. Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & soldoutticketbox.com / 70007705. Διάρκεια: 60’. Πληροφορίες: 22797979