Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σύντομης διάρκειας με στόχο τη δημιουργία «Μουσείου Μάριου Τόκα» προκήρυξε ο Δήμος Ύψωνα.

Η Αναθέτουσα Αρχή επιδιώκει μέσω της διαδικασίας του διαγωνισμού να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επίλυση του έργου, ως προς τις αρχιτεκτονικές, χωροταξικές, περιβαλλοντικές, κατασκευαστικές και άλλες παραμέτρους και να αναθέσει στον βραβευθέντα με 1ο Βραβείο Αρχιτέκτονα την ολοκλήρωση της μελέτης και υλοποίηση του έργου.

Ο προϋπολογισμός δαπάνης του έργου, με βάση τις ισχύουσες τιμές κατά την ημερομηνία κατάθεσης της μελέτης είναι €1.820.000 μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ειδικές κατασκευές και ο εξειδικευμένος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός για το μουσειολογικό στήσιμο της έκθεσης, ούτε οι  κατεδαφίσεις των υφιστάμενων οικοδομών εντός του Γηπέδου Μελέτης.

Το κτήριο προβλέπεται να έχει υποδοχή- πωλητήριο, αίθουσες περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων, βιβλιοθήκη- αρχείο, γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους και καφετέρια.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 15 Μαΐου.

Σύνθεση Κριτικής Επιτροπής

  • Πρόεδρος: Παντελής Γεωργίου, Δήμαρχος Ύψωνα
  • Μαρίνος Μαρίνου: Αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος ΕΤΕΚ
  • Στέλιος Θωμά: Αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος ΕΤΕΚ
  • Παύλος Φεραίος: Αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου
  • Άγγελος Τόκας: Χημικός Μηχανικός, εκπρόσωπος Ιδρύματος Μάριου Τόκα

Η Κριτική Επιτροπή θα αξιολογήσει τις μελέτες που θα υποβληθούν και θα βραβεύσει τις καλύτερες με τα ακόλουθα βραβεία και διακρίσεις

  • Α’ Βραβείο: €10.000
  • Β’ Βραβείο: €8.000
  • Γ’ Βραβείο: €5.000
  • Έπαινος: €2.000

Τα έγγραφα του διαγωνισμού

Τα έγγραφα του διαγωνισμού αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου. Η διάθεση εγγράφων από το ηλεκτρονικό σύστημα είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι που είναι εγγεγραμμένοι προτρέπονται να συσχετιστούν με το χώρο του διαγωνισμού, ώστε να ενημερώνονται για διευκρινήσεις ή και τροποποιήσεις δυνατό να προκύψουν κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Οι ενδιαφερόμενοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι μπορούν να εγγραφούν δωρεάν ακολουθώντας τις οδηγίες του συστήματος.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

  • Προκήρυξη διαγωνισμού: 10 Ιανουαρίου 2024
  • Λήξη προθεσμίας αποδοχής ερωτήσεων: 24 Ιανουαρίου 2024
  • Δημοσιοποίηση των απαντήσεων: 31 Ιανουαρίου 2024
  • Λήξη Προθεσμίας υποβολής των μελετών: 17 Απριλίου 2024
  • Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 15 Μαΐου 2024

Επίσημη διεύθυνση διαγωνισμού: Δήμος Ύψωνα: Μακαρίου Γ’ 120, 4182 Ύψωνας
Τηλέφωνο: 25395600
Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Το αντικείμενο του διαγωνισμού

Στα πλαίσια του αναπτυξιακού του σχεδιασμού, ο Δήμος Ύψωνα έχει συνάψει συμφωνία με το Ίδρυμα Μάριου Τόκα για τη δημιουργία του Μουσείου Μάριου Τόκα, το οποίο αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Το Μουσείο φιλοδοξεί να προστατεύσει, να διατηρήσει, να προωθήσει και να αναδείξει το πλούσιο έργο του Μάριου Τόκα και να αποτελέσει ένα πρωτοπόρο μουσείο στην Κύπρο. Μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και προβολές θα προσφέρεται στον επισκέπτη η εμπειρία του έργου και της ζωής του Μάριου Τόκα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί σε εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.

Παράλληλα, λόγω της κεντρικής του θέσης, το Μουσείο Μάριου Τόκα αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως ένα συνεκτικό στοιχείο εντός του πυρήνα του Δήμου Ύψωνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναζωογόνηση της περιοχής και  αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τι θα περιλαμβάνει

Για τη δημιουργία του Μουσείου έχει ετοιμαστεί, για λογαριασμό του Δήμου Ύψωνα, σχετική μουσειολογική μελέτη με τίτλο «Μουσειολογική μελέτη Μουσείο Μάριου Τόκα 2022», από το Museum Lab του CYENS Centre of Excellence.

«Tο Μουσείο Μάριου Τόκα οραματίζεται να συμβάλει δυναμικά στην προστασία, την ερμηνεία, την  προώθηση και την εις βάθος κατανόηση της ζωής και του έργου του Μάριου Τόκα, σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο, καθώς και στη δημιουργία εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εμπειριών για τις διαφορετικές ομάδες κοινού του.

Μέσω των συλλογών, εκθέσεων και προγραμμάτων του, το Μουσείο φιλοδοξεί να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο προσβάσιμο σε όλους το οποίο θα

  • (α) καλλιεργεί τη μουσική δημιουργικότητα και εκπαίδευση,
  • (β) διαφυλάσσει και προβάλλει το προσωπικό αρχείο και αντικείμενα του Μάριου Τόκα,
  • (γ) υποστηρίζει την έρευνα γύρω από το έργο του Μάριου Τόκα, την Ελληνική και Κυπριακή μουσική σκηνή του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και τη σύνδεση του έργου του με την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου,
  • (δ) καλλιεργεί την αίσθηση της κοινότητας στην τοπική κοινωνία του Ύψωνα και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, παραμένοντας ανοικτό στην τοπική κοινωνία και διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στο πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής, και
  • (ε) αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το έργο του Μάριου Τόκα και τη μουσική γενικότερα».

Η  ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το  Γήπεδο Μελέτης του διαγωνισμού χωροθετείται στα διοικητικά όρια  του Δήμου Ύψωνα, εντός της Πολεοδομικής Ζώνης Πα9 και αποτελεί το κεντρικό τμήμα του παραδοσιακού πυρήνα του Δήμου Ύψωνα.

Σε απόσταση 140 περίπου μέτρων από το Γήπεδο Μελέτης βρίσκεται ο Ιερός Ναός Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, ο οποίος χρονολογείται τουλάχιστον από το 1864 και αποτελεί σημείο αναφοράς εντός του πυρήνα. Σε μικρή απόσταση από τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, ο Δήμος Ύψωνα έχει υλοποιήσει την πρώτη φάση του έργου ανάπλασης του πυρήνα με την κατασκευή της «Πλατείας Μάριου Τόκα», η οποία περιλαμβάνει χώρο πρασίνου και υπαίθριο αμφιθέατρο χωρητικότητας 200 περίπου θέσεων όπου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του Δήμου για την ανάπλαση του πυρήνα, η ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το Γήπεδο Μελέτης του διαγωνισμού θα πεζοδρομοποιηθεί και θα δημιουργηθούν δύο  μικρές δημόσιες πλατείες νότια της οδού Θερμοπυλών. Η είσοδος προς το Μουσείο Μάριου Τόκα θα γίνεται από τη δυτική πλευρά του Γηπέδου Μελέτης, μέσα από τη  δημόσια πλατεία. Μέρος της δυτικής πλευράς του Γηπέδου Μελέτης θα συνορεύει επίσης με μία στοά, η οποία θα συνδέει την οδό Ευαγόρου με την πλατεία. Στις άλλες τρεις πλευρές του, το Γήπεδο Μελέτης περιβάλλεται από τις οδούς Θερμοπυλών (βόρεια), Θεσσαλονίκης (ανατολικά) και Ευαγόρου (νότια).

Μέσα στα πλαίσια ανάπλασης, γύρω από τις πλατείες προγραμματίζεται μελλοντικά η δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου με αίθουσα διαλέξεων, καθώς και  διάφορων  χώρων εστίασης.

Μουσειολογική μελέτη

Οι απαιτούμενοι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου και το μουσειολογικό περιεχόμενο τους, όπως  περιγράφονται  στη συνέχεια, βασίζονται στη Μουσειολογική μελέτη.

Σύμφωνα με τη Μουσειολογική μελέτη, η Μόνιμη Έκθεση αποτελείται από τέσσερεις Ενότητες.

  • Η πρώτη Ενότητα αποτελεί μια γενική εισαγωγή στη μόνιμη έκθεση και σε βασικούς σταθμούς της πορείας του συνθέτη.
  • Η δεύτερη Ενότητα παρουσιάζει την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Μάριου Τόκα: τα πρώτα μουσικά του βήματα, τα βιώματα που τον σημάδεψαν, και πως αυτά επηρέασαν την καλλιτεχνική του δημιουργία, καθώς και άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του.
  • Η τρίτη Ενότητα παρουσιάζει το πλαίσιο εργασίας του μουσικοσυνθέτη: την Ελληνική και Κυπριακή Μουσική σκηνή και τις πιο σημαντικές συνεργασίες που είχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τη δισκογραφία του, αλλά και τη μουσική που έγραψε για το θέατρο, τον κινηματογράφο, και την τηλεόραση αλλά και τις μεγάλες του συναυλίες. Τ
  • έλος, η τέταρτη Ενότητα εστιάζει στη δημιουργική διαδικασία και στο μουσικό έργο του Μάριου Τόκα.

Οι χώροι της Μόνιμης Έκθεσης θα πρέπει να επιτρέπουν τη ροή των επισκεπτών μέσα στο μουσείο και την ευελιξία στο μουσειολογικό σχεδιασμό.