Σε διαδικασία δημόσιας ανοικτής διαβούλευσης προσκαλεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού τους θεατρικούς φορείς, ομάδες και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται ενεργά στον τομέα της θεατρικής δημιουργίας του τόπου.

Σκοπός είναι η συλλογή εποικοδομητικών σχολίων/ απόψεων επί του Σχεδίου Θυμέλη για Β’ εξάμηνο του 2024, με το Υφυπουργείο να έχει δημοσιοποιήσει προσχέδιο έγγραφο και να καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμβάλουν με σχόλια στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του Σχεδίου.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αποστείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 12 μ.

Σημειώνεται ότι υπόψη θα λαμβάνονται μόνο επώνυμα ηλεκτρονικά μηνύματα με τίτλο «Διαβούλευση Σχεδίου Θυμέλη 2024 – Β’ Εξάμηνο». Οι όποιες εισηγήσεις για τροποποιήσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις πρέπει να είναι σαφείς και συγκεκριμένες με αναφορά στα ακόλουθα: i) σελίδα, ii) κατηγορία και iii) παράγραφο.

Μετά την παραλαβή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, θα ακολουθήσει δια ζώσης ανοικτή δημόσια διαβούλευση, στην παρουσία και της Υφυπουργού Πολιτισμού Λίνας Κασσιανίδου, την Τετάρτη 13 Μαρτίου μεταξύ 12- 2μ.μ., στο ισόγειο του κτηρίου του Υφυπουργείου Πολιτισμού (Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία, Τηλ. 22809800).

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το προσχέδιο αλλάζει η ένταση και το ανώτατο όριο χρηματοδότησης παραγωγών, το οποίο για τις πρώτες τέσσερις αιτήσεις με την υψηλότερη βαθμολογία φτάνει τις €50.000, τις επόμενες τέσσερις αιτήσεις με την υψηλότερη βαθμολογία τις €40.000, τις επόμενες τέσσερις τις €30.000 και τις επόμενες τέσσερις τις €20.000.

Ο ελάχιστος αριθμός παραστάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθεί ανά παραγωγή (συμπεριλαμβανομένων των εκτός έδρας) είναι δώδεκα και για τις νεοσύστατες θεατρικές ομάδες δέκα. Κατ’ εξαίρεση, για το Β’ εξάμηνο του 2024, εγκεκριμένες θεατρικές παραγωγές θα μπορούν να παρουσιάζονται και από τον Ιούνιο του 2024, εάν και εφόσον είναι έτοιμες.

Έκαστος αιτητής δικαιούται να υποβάλει μέχρι τέσσερις αιτήσεις για χρηματοδότηση ανά εξάμηνο, αλλά δύνανται να επιχορηγηθούν μόνο δύο  ανά αιτητή ανά εξάμηνο. Επιπρόσθετα, έκαστος αιτητής έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης για μία θεατρική παραγωγή επιπλέον, η οποία θα αφορά θεατρική παραγωγή για παιδιά ή νεαρά άτομα.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι η η βαθμολογία πιστώνεται με βάση τον αριθμό των ηθοποιών που συμμετέχουν στην παραγωγή, όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα Αξιολόγησης.

Στην περίπτωση μονολόγου, η πρόταση δεν μπορεί να επιχορηγηθεί με ποσό άνω των €15.000.

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι μόνο οι προτάσεις που εξασφαλίζουν συνολική βαθμολογία 70% και άνω με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης και τη σειρά κατάταξής τους, εφόσον υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί πόροι.

Όλες οι λεπτομέρειες στο προσχέδιο έγγραφο που επισυνάπτεται ΕΔΩ