Μεγάλη συναυλία με τίτλο «In Hope and Memory» πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Βιέννη, με αφορμή την 50ή επέτειο από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο.

Η συναυλία έλαβε χώρα στην ιστορική Αίθουσα Σούμπερτ του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης την Παρασκευή 15 Μαρτίου και τελούσε υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και στηρίχτηκε από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Την ιδέα και επιμέλεια είχε η καταξιωμένη Κύπρια υψίφωνος Χρύσω Μακαρίου, η οποία βρέθηκε επί σκηνής με τον διεθνούς φήμης Έλληνα βαρύτονο Άρη Αργύρη, καθώς και με τη χορωδία «Ομοίων Φωνών» κοριτσιών των Μουσικών Λυκείων Κύπρου Vox Venus, υπό τη διεύθυνση της μουσικού Ελένης Κυπριανού. Τους ερμηνευτές συνόδευαν το κουαρτέτο εγχόρδων Maestry Musicale από την Ιταλία και η διακεκριμένη Κύπρια πιανίστας με έδρα το Παρίσι, Αννίνη Τσιούτη, η οποία ανέλαβε και τη μουσική επιμέλεια του ρεπερτορίου.

H βραδιά ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της Εισβολής στην Κύπρο το 1974, στον πόνο της προσφυγιάς και στον πόθο του κυπριακού λαού για ελευθερία και επανένωση. Η μουσικολόγος Σπυριδούλα Κατσαρού, αναφέρει στο σημείωμά της ότι η ιδέα της εκδήλωσης βασίζεται «στο δίπτυχο της μνήμης και της ελπίδας, αναζητά να δώσει ήχο σε όλα εκείνα τα δεινά που μόνο μια τέτοια αποτρόπαιη πράξη μπορεί να επιφέρει και τα οποία έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα τη Συλλογική πια Μνήμη».

Επιπρόσθετα η Σ. Κατσαρού συνεχίζει ότι «η μουσική γίνεται το μέσο έκφρασης μιας παλέτας σκληρών και έντονων συναισθημάτων και καταστάσεων, που αναδεικνύονται μέσα από την πένα σημαντικών συνθετών του δυτικού Μελοδράματος: της απελπισμένης προσευχής για συμπαράσταση, θεϊκή μπροστά στον αναπόφευκτο θάνατο, της θυσίας για έναν σκοπό ανώτερο, της λαχτάρας της ένωσης με τον αγαπημένο, της προδοσίας, του πόνου της μάνας που αποχωρίζεται το παιδί της».

Στο δεύτερο μέρος του μουσικού αφιερώματος, η Κύπρος μεταμορφώθηκε σε χώρα- σύμβολο, όπου αντιπροσωπευτικοί συνθέτες της κυπριακής μουσικής σκηνής όπως οι Γιώργος Παπαγεωργίου, Μάριος Τόκας, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης και Κώστας Κακογιάννης, καθώς επίσης ο Μίκης Θεοδωράκης, χρησιμοποιούν πολλές φορές το ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής και σύμφωνα με την Σ. Κατσαρού «περιγράφουν με λυρισμό το δράμα ενός λαού που υπέστη ανείπωτη βία».

Μέσα από τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες της Χρύσως Μακαρίου και του Άρη Αργύρη οι παρευρισκόμενοι βίωσαν τα βαθιά τραύματα της κυπριακής τραγωδίας και τα συναισθήματα της απώλειας της πατρώας γης και των αγαπημένων τους προσώπων. Οι αγγελικοί ήχοι της χορωδίας Vox Venus, με τις εξαίσιες ερμηνείες τους και με όλους τους συντελεστές μαζί έδωσαν το μήνυμα και τη βαθιά, ανθρώπινη ευχή να μη γίνει ξανά άλλη τέτοια συμφορά.

Η ανταπόκριση τόσο του αυστριακού κοινού, όσο και των μελών της ομογένειας και του πλήθους διπλωματών, ήταν αποθεωτική. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και το χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης θερμό και παρατεταμένο, υποδεικνύοντας ότι η ανθρωπότητα έχει μια αστείρευτη ελπίδα για ειρήνη και σεβασμό. 

Η βραδιά αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην Αυστρία ως προς το κυπριακό ζήτημα, δίνοντας παλμό στην αγωνιστικότητά του κυπριακού λαού για την επίτευξη του δεδηλωμένου στόχου, του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου.

Κύριοι διοργανωτές και υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν η ΑΧΕΠΑ Βιέννης «Νικόλαος Δούμπας» και η Περιφέρεια ΑΧΕΠΑ Κεντρικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Βιέννης και τον καλλιτεχνικό φορέα Vienna Quartiere Artistico. Σημαντική ακόμη ήταν η συμβολή του Τμήματος Επιθεώρησης των Μουσικών Λυκείων του ΥΠΑΝ και της Επιθεωρήτριας Μουσικής Γεωργίας Κυπριανίδου, καθώς επίσης και το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη Ανδρέα Ιγνατίου.