Είναι γεγονός ότι θα περάσει πολύς καιρός ακόμη μέχρι το Υφυπουργείο Πολιτισμού να «ρολάρει» και να αισθανθούμε άπαντες ότι όλα έχουν μπει σε μια σειρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνη την ευλογημένη μέρα θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και η Κύπρος θα μετατραπεί σε ατμομηχανή παραγωγής πολιτισμού.

Αντίθετα, δεν αποκλείεται από την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τον Πολιτισμό ν’ ανοίξουν νέα μέτωπα. Αυτό συμβαίνει στη διακυβέρνηση κι αυτό είναι το θετικό με το γεγονός ότι πλέον έχουμε μια δομή κι έναν πολιτικό προϊστάμενο να ασκεί και να επιλαμβάνεται των ζητημάτων που θα προκύπτουν στον τομέα. 

Στη δίωρη συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης που είχε την περασμένη Τρίτη η Υφυπουργός με τους δημοσιογράφους, αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι και τέσσερις ώρες να είχαμε διαθέσιμες δεν θα αρκούσαν. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ανεξάρτητα από το αν γίνονται όλα σωστά ή όχι (προφανώς και όχι) και ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή -και πόσο υπαρκτή- είναι τελικά η βούληση και η έγνοια της κυβέρνησης πάνω στα θέματα του πολιτισμού, έχουμε ήδη νιώσει τις ευεργετικές συνέπειες της δημιουργίας Υφυπουργείου. Χρειάζεται να υπάρχει ένας πόλος δυναμικής και ευθύνης που θα εντοπίζει τις ανάγκες και θα προωθεί τις ανάλογες πολιτικές. Μια τέτοια είναι η ανάγκη διορισμού μορφωτικού ακόλουθου της Κύπρου σε μητροπολιτικά κέντρα όπως το Παρίσι (την έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ) και οι Βρυξέλλες (έδρα της ΜΑΕΕ). Μένει να δούμε αν και πότε αυτά θα γίνουν πράξη, τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμη η πλήρωση των υφιστάμενων θέσεων σε Αθήνα και Βερολίνο. 

Η Λίνα Κασσιανίδου εμφανίζεται στις δημόσιες τοποθετήσεις της ιδιαίτερα ζεστή ως προς την προώθηση της ανέγερσης νέου κτηρίου για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, μαζί με τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου. Είναι προφανές ότι διαπίστωσε και βιωματικά τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης την εποχή που ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όταν δημιουργήθηκε το νέο κτήριο της βιβλιοθήκης που σχεδίασε ο Ζαν Νουβέλ. Η Υφυπουργός δεν κρύβει ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να αντλήσει ιδιωτικές χορηγίες για τη νέα Κυπριακή Βιβλιοθήκη, κατά τον τρόπο που αυτό συνέβη με εκείνη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Δεν ξέρω αν θα γίνει η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μέσα στο 2024, αλλά στο μεταξύ, προέχουν τα βασικά, όπως το να προκηρυχθεί η θέση Διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. 

Εκεί που δεν φαίνεται να διακρίνεται φως στο τούνελ είναι η δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου κτηρίου για την Κρατική Πινακοθήκη, ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης βασικά, που είναι ένας διαχρονικός καημός της εικαστικής κοινότητας- και όχι μόνο. Και σ’ αυτό το μέτωπο αυτό που προέχει είναι ένα ξεσκόνισμα του νομικού καθεστώτος, αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης, αναφορικά με τις εγκαταστάσεις της ΣΠΕΛ και του Majestic. Είναι λογικό, όμως, το Υφυπουργείο να προτιμά να εστιάσει στην ωρίμανση ενός έργου υποδομής πριν μπει στα βαθιά για το επόμενο. Με άλλα λόγια, στοχεύει να βάλει για τα καλά στις ράγες τη Βιβλιοθήκη, πριν ανοίξει τη συζήτηση για να πείσει πόσο απαραίτητο είναι ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου. 

Ένα ακόμη μέτωπο στο οποίο το Υφυπουργείο θα διαδραματίσει ρόλο είναι αυτό της διαδικασίας ανάδειξης της πόλης που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Τα ψέματα έχουν τελειώσει και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις 16 Δεκεμβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε πρόσκληση υποβολής συμμετοχών- στην επίσημη προκήρυξη δηλαδή. Μάλιστα, στις 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη ημερίδα ενημέρωσης για τον θεσμό, όπου θα δοθούν οδηγίες προς τις υποψήφιες πόλεις σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων. 

Φαίνεται ότι τελικά οι υποψήφιες πόλεις θα είναι πέντε, με την προσθήκη στην κούρσα του Δήμου Κουρίου (όπως θα μετονομαστεί ο περιφερειακός δήμος της δυτικής Λεμεσού) και του Δήμου Αγίας Νάπας. Λάρνακα, Λεμεσός και Λευκωσία έχουν ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις τους ώστε να μετρήσουν δυνάμεις και να ωφεληθούν από μια διαδικασία που στο τέλος της ημέρας έχει μόνο νικητές. Για να διασφαλιστεί όμως αυτό είναι απαραίτητη η εποπτεία και η συνδρομή της Πολιτείας μέσω του Υφυπουργείου.

Ελεύθερα, 19.11.2023