Αντιμέτωποι με νέες σοβαρές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα βρεθούν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα, αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Και αυτό γιατί εκκρεμεί η δικαστική απόφαση στην προσφυγή της ΑΗΚ για την αρνητική απάντηση της ΡΑΕΚ στο αίτημα εντός του 2023 για αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού για την περασμένη χρονιά, ενώ νέο αίτημα για αυξήσεις από την ΑΗΚ υποβλήθηκε και για το 2024. Επιπρόσθετα, εκτιμάται πως θα αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας και για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς το κόστος των ρύπων εμφανίζει ανοδική τάση, με πιθανό υπερδιπλασιασμό του έως το 2030!

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού της ΡΑΕΚ για το 2024, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ανδρέας Πουλλικκάς ανέφερε πως εκκρεμεί η απόφαση του Δικαστηρίου, στην προσφυγή της ΑΗΚ.

Ως γνωστό, η ΑΗΚ έχει προσφύγει στο Δικαστήριο για την αρνητική απάντηση της ΡΑΕΚ στο αίτημα για επιβολή αυξήσεων στην τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 25% το 2023. Παράλληλα, είπε πως η ΑΗΚ έχει υποβάλει νέο αίτημα για μικρότερες αυξήσεις το 2024, αποφεύγοντας να αποκαλύψει το ύψος των αυξήσεων που αιτείται η ΑΗΚ για το 2024. Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημα, που είναι το πιθανότερο σενάριο, θα επιφέρει αύξηση στη διατίμηση περίπου κατά 10%.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλλικκά, στην περίπτωση που η ετυμηγορία του Δικαστηρίου δικαιώσει την ΑΗΚ, η Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τις αυξήσεις ύψους περίπου 25% για το 2023 αλλά και την αύξηση για το 2024, νοούμενου ότι η τελευταία θα εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ.

Στο μεταξύ, ο κ. Πουλλικκάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα συνεχίσει να αυξάνεται σε βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τέλος, σε σχέση με την αγορά δικαιωμάτων εκππομπής ρύπων, ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι έως το 2030 η τιμή υπολογίζεται να φτάσει τα €200, τον τόνο ενώ σήμερα είναι €70 τον τόνο και για το 2023 το κόστος επί των λογαριασμών ρεύματος ήταν περίπου 300 εκατ. ευρώ!