Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η θεομηνία που έπληξε την Λευκωσία την Καθαρά Δευτέρα και είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να πλημμυρίσουν οι φαρμακευτικές αποθήκες του υπουργείου Υγείας και να καταστραφούν χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων που φυλάσσονταν σε αυτές. Ένα πρόβλημα που, όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ήταν γνωστό από το 2018.

Τα όσα ο «Φ» δημοσιεύει σήμερα, επιβεβαιώθηκαν πριν από λίγο σε επίσημη ανακοίνωση ενώ όπως πληροφορούμαστε η διαδικασία ελέγχου των σκευασμάτων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες από την ειδική επιτροπή που συστάθηκε από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν συμμετέχουν φαρμακοποιοί του υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για λογαριασμό των οποίων φυλάσσονται τα φάρμακα στο συγκεκριμένο υποστατικό.

Σε δηλώσεις του ο λειτουργός τύπου του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Κωνσταντίνου επιβεβαίωσε τα όσα είδα το φως της δημοσιότητας λέγοντας ότι «το Υπουργείο δεν είχε στόχο να αποκρύψει το οτιδήποτε αλλά κύριο μέλημα του από την πρώτη στιγμή ήταν να γίνει σωστή διαχείριση της κατάστασης».

Από την πρώτη στιγμή είπε, «έχει συσταθεί επιτροπή η οποία προχωρεί στους απαραίτητους ελέγχους ενώ ταυτόχρονα γίνονται συνεχώς προσπάθειες για αναπλήρωση των αποθεμάτων φαρμάκων τα οποία φαίνεται ότι έχουν καταστραφεί. Στόχος του Υπουργείου είναι να μην παρατηρηθεί έλλειψη σε φάρμακα και να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον το συγκεκριμένο υποστατικό ήταν κατάλληλο για την φύλαξη φαρμάκων, ο κ. Κωνσταντίνου, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι ήταν γνωστά τα προβλήματα που παρουσιάζονταν λέγοντας ότι «υπάρχει διαδικασία μεταστέγασης των αποθηκών».

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας ανέφερε τα εξής:

  • «Ως συνέπεια της έντονης χαλαζόπτωσης και βροχόπτωσης που σημειώθηκε το απόγευμα της 18ης Μαρτίου 2024 στη Λευκωσία και ειδικότερα στην περιοχή Στροβόλου, ποσότητες νερού εισέρευσαν στις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές χαρτοκιβώτια με φαρμακευτικά προϊόντα.
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου κινητοποιήθηκαν άμεσα με όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση του αποθέματος που επηρεάστηκε και έχει δρομολογηθεί ήδη η ταχεία αντικατάσταση του από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους αναδόχους των σχετικών συμβάσεων, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις και να μην επηρεαστούν οι ασθενείς που λαμβάνουν ή πρόκειται να λάβουν τα εν λόγω σκευάσματα.
  • Η διαδικασία μεταστέγασης των Φαρμακευτικών Αποθηκών σε νέους καταλληλότερους χώρους βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει τέλος ότι το θέμα τυγχάνει διαχείρισης και πως η απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής φροντίδας έχει διασφαλιστεί».

Σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα προέβη πριν από λίγο και ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους ελέγχους καταλληλότητας που έχουν γίνει στις αποθήκες φαρμάκων αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα προβλήματα στο συγκεκριμένο υποστατικό ήταν γνωστά από το 2018.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε, «έχει αποστείλει επιστολή στις 28 Μαρτίου 2024 στο υπουργείο Υγείας ζητώντας εξηγήσεις.