«Ένα μικρό λάθος μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε μια νέα Γάζα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Telegraph έπειτα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο μέσο ο Τουρκοκύπριος Ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Σε χθεσινή του συνέντευξη και λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες ο Ερσίν Τατάρ έκανε δηλώσεις, οι οποίες προκαλούν έντονη ανησυχία. Συγκεκριμένα ο Τατάρ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το νησί ζει υπό τον φόβο μιας «μικρής έξαρσης» και η «λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση».

«Μια μικρή έξαρση στο διαιρεμένο νησί θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση παρόμοια με αυτές στη Γάζα και την Ουκρανία». Την ίδια ώρα ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε πως , «αν πυροβολήσεις έναν Τούρκο στρατιώτη θα έχεις 10.000 στρατιώτες στο έδαφος». «Όλοι θα πρέπει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι. Έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και είναι μόλις 40 μίλια μακριά. Μια μικρή ανάφλεξη, αυτό είναι που φοβάται ο κόσμος. Δείτε τι συνέβη στη Γάζα. Και πριν από αυτό στην Ουκρανία».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι, «η Τουρκία δεν θα δεχτεί μια λύση ενός ενιαίου κράτους στην Κύπρο». «Η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών στην οποία η “ΤΔΒΚ” θα γίνει αποδεκτή ως ανεξάρτητο κράτος»

Καταδικάζει η Κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του στο philenews ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, τόνισε πως η Κυβέρνηση καταδικάζει αυτές τις τοποθετήσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα σε μια θετική αντίδραση μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Ερσίν Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες.

«Τέτοιες δηλώσεις είναι ανεπίτρεπτες και ιδίως μεσούσης της προσπάθειας στο Κυπριακό», κατέληξε.