Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ο τρόπος προώθησης των φετινών Ευρωεκλογών, αν συγκριθεί με τις προηγούμενες εκλογές. Εύλογα γεννιούνται τα ερωτήματα για τον ρόλο των δημιουργών περιεχομένου (influencers), αφού αρκετούς από αυτούς τους είδαμε για πρώτη φορά να περιφέρονται στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο.

Η χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητη για την προεκλογική εκστρατεία, που στόχο έχει την προτροπή τον πολιτών να αξιοποιήσουν την ψήφο τους. Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας «Use your vote». Το κόστος ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας σε 27 κράτη – μέλη και σε τουλάχιστον 24 γλώσσες ανέρχεται στα 37 εκατομμύρια ευρώ.

Κυριότερος ίσως στόχος σε αυτή την εκστρατεία ήταν η προσέγγιση των νέων, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συνεργασία με δημιουργούς περιεχομένου αποτελεί μέρος της στρατηγικής επικοινωνίας του, οι πλείστοι εξ αυτών έχουν φανατικό νεανικό κοινό και έτσι θα ήταν πιο εύκολο να φτάσει το μήνυμα για να πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν.

Αυτό που μας αναφέρθηκε συγκεκριμένα ήταν πως οι influencers μπορούν να βοηθήσουν το Κοινοβούλιο να προσεγγίσει διαφορετικό κοινό, συμπεριλαμβανομένων – ενδεικτικά και όχι περιοριστικά – των νέων, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα στοχευμένα κοινά του Κοινοβουλίου, αλλά τείνουν να παρακολουθούν λιγότερο τις πολιτικές εξελίξεις ή να ενημερώνονται από τα μέσα ενημέρωσης και γενικά να συμμετέχουν λιγότερο στις εκλογές.

Η ομάδα επικοινωνίας του Κοινοβουλίου συνεργάζεται συνεχώς με δημιουργούς περιεχομένου από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και διοργανώνει σεμινάρια που επιλέγονται λόγω του ενδιαφέροντός τους για συγκεκριμένα επίκαιρα θέματα. Σε σχέση με αυτά, οι ευρωβουλευτές μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τις προτεραιότητες και τις θέσεις του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το Κοινοβούλιο παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες για το έργο του, που είναι σχετικές με τα προφίλ τους και τις κοινότητές τους. Όταν προσκαλεί influencers σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, το Κοινοβούλιο διασφαλίζει ότι ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της ΕΕ, σέβονται τους κώδικες δεοντολογίας και πραγματικά ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα θέματα.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η ερώτηση για το αν πληρώνονται ή όχι για να προχωρήσουν σε αυτή την προώθηση. Η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής: Το Κοινοβούλιο δεν πληρώνει τους influencers για το περιεχόμενο που παράγουν. Ενθαρρύνονται (αλλά δεν υποχρεούνται) να μοιραστούν περιεχόμενο σχετικά με την επίσκεψή τους στο Κοινοβούλιο.

Όταν προσκαλεί δημιουργούς περιεχομένου, το Κοινοβούλιο καλύπτει μόνο το ταξίδι εκ των προτέρων καθώς και τα γεύματα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υποστηρίζει με κανέναν τρόπο τις προσωπικές απόψεις που εκφράζουν οι δημιουργοί περιεχομένου/προσωπικότητες με τις οποίες μπορεί να συνεργαστεί.

Η επιλογή και τα ονόματα

Η επιλογή των δημιουργών περιεχομένου οι οποίοι έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο γίνεται αναλόγως του αριθμού κοινού που τους ακολουθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του κάθε κράτους – μέλους. 

Έγινε μια προσπάθεια επιλογής ατόμων τα οποία ήταν πρόθυμα να προχωρήσουν στο ταξίδι, με την ελπίδα πως θα έκαναν προώθηση των εκλογών μέσα από τις πλατφόρμες τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται δημιουργία συγκεκριμένων hashtags για όλα τα Μέσα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να μπορεί ο κάθε χρήστης να βλέπει όλα όσα αφορούν τις εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από την Ελλάδα επελέγησαν η Εβελίνα Νικολίζα με 163 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram και 172 χιλιάδες στο Youtube, ο Παναγιώτης Ραφαϊλίδης με 70,3 χιλιάδες followers στο Instagram και 38 χιλιάδες subscribers στο Youtube, η Ναταλία Αργυράκη 24,9 ακόλουθους στο Instagram και ο Δημήτρης Πανόπουλος με 11,6 ακόλουθους στο Instagram και 28 χιλιάδες στο Youtube. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις δουλεύουν ως δημοσιογράφοι σε διάφορα κανάλια.

Η δημιουργία λογαριασμού TikTok

Αυτό που προκάλεσε ίσως την μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το γεγονός ότι, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε περιορισμούς σε αξιωματούχους που χρησιμοποιούσαν το TikTok, ώστε να το αφαιρέσουν από τα υπηρεσιακά τους τηλέφωνα, κάτι το οποίο ακολούθησε και το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, δημιουργήθηκε ένας λογαριασμός στην εφαρμογή με στόχο την προώθηση των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα ο λογαριασμός άνοιξε εδώ και περίπου 2-3 εβδομάδες, φέρει την ονομασία @europeanparliament, 27/2 δημοσιεύθηκε το πρώτο βίντεο και μέχρι σήμερα έχει 22.300 ακόλουθους. Αυτό, όπως μας αναφέρθηκε, έγινε ως μία ακόμη προσπάθεια να τραβήξουν περισσότερο τους νέους για να ψηφίσουν, μέσα από μια πλατφόρμα για την οποία εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια αποκλεισμού της από διάφορες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, η νέα γενιά πλέον έχει κατασταλάξει σε μεγάλο ποσοστό σε αυτή, με αποτέλεσμα να γυρίζει την πλάτη σε άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το youtube, τα οποία παλιότερα ήταν πρωταγωνιστές. Το Instagram ίσως είναι το μόνο μέσω που κρατάει μια σταθερή πορεία και μπορεί να προσελκύσει κοινό από όλες τις γενιές.