Η Αθήνα μπαίνει για τα καλά στον χάρτη των μουσείων που αποτελούν από μόνα τους προορισμό. Στα ήδη υπάρχοντα προστίθεται το νέο Αρχαιολογικό με την υπογραφή του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Τομπάζη και το μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος με την υπογραφή του Γιώργου Τσολάκη.

Για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα είναι επέκταση του υφιστάμενου, δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί τα σχέδια, άλλα όπως έχει εξαγγελθεί στόχος είναι να δημιουργηθεί το Μουσείο των Μουσείων του Δυτικού Πολιτισμού. Η παρουσίαση θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά έχουν ήδη ανακοινωθεί τα ονόματα της πρότασης που επιλέγηκε: Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρος Τομπάζη.

Η επιλογή έγινε μετά από κλειστό διαγωνισμό, στον οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν 10 καταξιωμένα ξένα γραφεία με όρο να συνεργαστούν με Έλληνα αρχιτέκτονα: David Chipperfield – Αλέξανδρος Τομπάζη, SANAA – Buerger Katsota, Herzog and de Meuron και ΑΕΤΕΡ, Diller Scofidio + Renfro και VAP Architects και Neiheiser Argyros, Adjaye Associates και Kizi Studio, OMA και Σακελλαρίδου/Παπανικολάου, Jean Nouvel και George Batzios, Kengo Kuma και K-studio, Thomas Phifer και Tsolakis Architects και Καλλιόπη Κοντόζογλου, RCR και Παρμενίδης- Longuepee – Μάρη. Η διαδικασία αυτή ωστόσο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους τοπικούς συλλόγους με την κυβέρνηση να απαντά πως ένας ανοικτός διαγωνισμός θα προσείλκυε χιλιάδες γραφεία και θα αποθάρρυνε τα μεγάλα γραφεία, ενώ οι 10 που κλήθηκαν είναι βραβευμένοι με Pritzker και Mies van der Rohe. O Chipperfield έχει βραβευτεί για τον σχεδιασμό του Neues Museum στο Βερολίνο.

Σήμερα οι εκθεσιακές αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου καλύπτουν 16.500 τ.μ.. Σε αυτές θα προστεθούν άλλα 16.500 τ.μ. νέων εκθεσιακών αιθουσών, θα διπλασιαστεί δηλαδή η δυνατότητα εκθέσεων αρχαιοτήτων. Καθοριστικό γεγονός, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 125.000 αρχαιότητες στις αποθήκες του Μουσείου. Στην επέκταση περιλαμβάνονται 8.500 τ.μ. ως χώρος στάθμευσης και κήπος 13.000 τ.μ.

Το κόστος θα γίνει γνωστό μόλις κατατεθούν οι τελικές προτάσεις, αν και η μελέτη βιωσιμότητας υπολογίζει ότι το κόστος θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Κι αν όλα πάνε καλά το μουσείο θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια.

Παράλληλα, ένα νέο μουσείο δημιουργείται στην Ακαδημία Πλάτωνος σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Γιώργου Τσολάκη κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού. Στόχος, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής. Στο μουσείο θα παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης, μέσα από τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική έρευνα ετών.

 

Η πρόταση προνοεί ένα ημι-υπόσκαφο μουσείο, με το μεγαλύτερο του να διαμορφώνεται κάτω από το έδαφος, με γνώμονα να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του δημόσιου χώρου πρασίνου της περιοχής. Αντίθετα, οι νέες διαμορφώσεις και η ανάπτυξη των φυτεμένων δωμάτων θα επιφέρουν αύξηση και εμπλουτισμό του πράσινου ισοζυγίου του άλσους, δημιουργώντας νέες συνθήκες υπαίθριων δραστηριοτήτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Θα υπάρχει επίσης υπαίθρια γλυπτοθήκη σε χαμηλότερη στάθμη από το άλσος, συσχετίζοντας τα εκθέματα με τις υπάρχουσες αρχαιολογικές ανασκαφές.

 

Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες «στο εσωτερικό του μουσείου η ευελιξία των εκθεσιακών χώρων επιτρέπει τον μετασχηματισμό και πολλαπλές πιθανές διατάξεις των εκθεμάτων, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βασική αρχή ότι η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος μεταλλάσσεται διαρκώς. Η εναλλαγή κλειστών και ανοικτών χώρων, η δυνατότητα θέασης του εσωτερικού του μουσείου από διαφορετικές οπτικές και σε διαφορετικό βαθμό αποσκοπούν στη δημιουργία μιας σχέσης οικειότητας μεταξύ μουσείου και επισκέπτη που θα οδηγήσει ακόμη και μη επισκέπτες να αισθανθούν την περιέργεια και την άνεση να διαβούν τις πόρτες του μουσείου ή να μετάσχουν των μηνυμάτων του».

Φιλελεύθερα 29.1.2023