Κενά και παραλείψεις διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στη Γενική  Διεύθυνση  Ανάπτυξης (ΓΔΑ) για το έτος 2022, μετά από έλεγχο σε δείγμα συναλλαγών εισπράξεων.

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «η ΓΔΑ δεν διενήργησε οποιονδήποτε έλεγχο για επιβεβαίωση της ορθότητας του ποσού, ύψους €11,4 εκατ., που εισπράχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και αφορούσε την πρώτη είσπραξη για το Μέσο Χρηματοοικονομικής Τεχνικής JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises). Το πιο πάνω ποσό πιστώθηκε στα άλλα έσοδα της ΓΔΑ, εφόσον δεν υπήρχε κατάλληλο κονδύλι εσόδου στον προϋπολογισμό της».

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε «ότι εισπράξεις του έτους 2022 πιστώθηκαν σε λογαριασμούς καταθέσεων, αντί σε κονδύλια εσόδων. Επίσης, ποσά που πιστώθηκαν σε λογαριασμούς καταθέσεων κατά τα προηγούμενα έτη, μεταφέρθηκαν σε κονδύλια εσόδων κατά το 2022 χωρίς να προκύπτει πραγματική ταμειακή ροή. Ο εν λόγω λογιστικός χειρισμός δεν συνάδει με την αρχή εισπράξεων και πληρωμών που ακολουθείται για την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι «εντοπίσαμε ποσό το οποίο καταχωρίστηκε δύο φορές σε κονδύλι εσόδου της ΓΔΑ. Συστήσαμε στη ΓΔΑ τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων στα κονδύλια εσόδων της. Λόγω της παρατηρούμενης καθυστέρησης στην επίτευξη οροσήμων/στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Υπηρεσία μας ζήτησε από τη ΓΔΑ σχετική ενημέρωση, συμπεριλαμβανομένων και των λόγων στους οποίους οφείλεται αυτή και των επιπτώσεων στη συνολική υλοποίηση του Σχεδίου. Επίσης, η Υπηρεσία μας ζήτησε ενημέρωση από τη ΓΔΑ για την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από τη ΓΔΑ να ενημερώσει για την πρόοδο υλοποίησής του, ειδικότερα σε σχέση με: το ύψος των πληρωμών που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα, το ποσό για το οποίο υποβλήθηκαν προς την ΕΕ οι απαραίτητες αιτήσεις για ανάκτηση των χρηματοδοτικών πόρων του προγράμματος και το συνολικό ποσό ανάκτησης μέχρι σήμερα.

Αναφέρεται στην έκθεσηότι  «όπως μας πληροφόρησε ο Αν. Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑ, η διαδικασία διαβούλευσης και διαπραγματεύσεων με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία/Τμήματα/Υπηρεσίες/Φορείς και την ΕΕ ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Προγράμματος τον Ιούλιο του 2022 και η Κύπρος ήταν το πρώτο κράτος-μέλος στο οποίο η ΕΕ έδωσε την έγκρισή της».