Η ώρα της έναρξης των εμβολιασμών, κατά του κορωνοϊού, έχει φτάσει και στην Κύπρο. Μετά την παραλαβή  της πρώτης παρτίδας του εμβολίου της Pfizer, με τις οποίες θα εμβολιαστούν άτομα από οίκους ευγηρίας και επαγγελματίες υγείας, αρχίζει σήμερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο νησί μας, ελπίζοντας ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της πολύμηνης ταλαιπωρίας μας με τον ιό. 

Νωρίς το πρωί της Κυριακής άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί από την παρτίδα εμβολίων που παρέλαβε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία,  σε οίκους ευγηρίας της Λεμεσού. 

Στις 8.30 το πρωί, άρχισαν οι εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους, που διαμένουν στον οίκο ευγηρίας «Παναγία» και ακολούθησε στις 11.00πμ ο εμβολιασμός ενοίκων στον οίκο ευγηρίας «Άγιος Γεώργιος». Η πρώτη σειρά εμβολιασμών στη Λεμεσό ολοκληρώθηκε στις 14.00 το μεσημέρι στο Κέντρο Αποκατάστασης «Λάκης Δρουσιώτης».

Παράλληλα στις εννέα το πρωί πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί και σε διαμένοντες στο Μέλαθρον Ευγηρίας Λευκωσίας. Ο κ. Αντρέας Ραουνά, ηλικίας 84 ετών, η κα Παναγιώτα Λοΐζου-Φυλακτού, ηλικίας 88 ετών και ο Διευθυντής του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας, Άθως Μάτσα, ήταν οι πρώτοι πολίτες, που έλαβαν σήμερα στην Επαρχία Λευκωσίας, το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19.

Πρώτος ο γιατρός Αναστάσιος Τσιφτσής

Πρώτος στην Κύπρο έλαβε το εμβόλιο ο γιατρός της στέγης ηλικιωμένων η «Παναγία» στη Λεμεσό, Δρ Αναστάσιος Τσιφτσής.

Σε δηλώσεις του, ο γιατρός ανέφερε ότι νιώθει πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος, πιστεύοντας ότι αυτή η μέρα σηματοδοτεί τη αρχή του τέλους κατά της πανδημίας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, καθώς και την ελπίδα ότι ο κόσμος θα ακούσει την έκκληση της ιατρικής κοινότητας και θα εμβολιαστεί, ώστε να βοηθήσουμε να τελειώσει η πανδημία μια ώρα νωρίτερα. 

«Εμπιστεύομαι στην επιστήμη, την ιατρική και αυτός ήταν ο λόγος που με ώθησε να κάνω το εμβόλιο σήμερα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «θέλω να πω σε όλους μας τους συμπολίτες που έχουν τις αμφιβολίες τους, ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι στις κλινικές έρευνες, τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και όλοι συνηγορούμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Και ελπίζω οι συμπολίτες μας να ακούσουν την έκκληση της ιατρικής κοινότητας να εμβολιαστούν ώστε να βοηθήσουμε να τελειώσει η πανδημία μία ώρα αρχύτερα».

Με τη σειρά του ο ιδιοκτήτης της στέγης ηλικιωμένων«Παναγία», Σταύρος Μηνά,  εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη των εμβολιασμών και την ελπίδα ότι θα σταματήσουμε τον κορωνοϊο. Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του στους ενοίκους, το προσωπικό και τους συγγενείς των ενοίκων για τη συνεργασία, ενώ σημείωσε ότι θα εμβολιαστούν συνολικά 45 άτομα στη στέγη.

Δείτε βίντεο από των πρώτο εμβολιασμό στην Κύπρο:

Εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Στις έντεκα το πρωί, άρχισαν και οι πρώτοι εμβολιασμοί σε επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι.

Πρώτος εμβολιάστηκε ο γιατρός Χρήστος Κυπρή, ένας επαγγελματίας υγείας που έχει δώσει μάχες επί μήνες κατά του ιού στο Νοσοκομείο Αναφοράς, ενώ το εμβόλιο έλαβε και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη.

  

 

 

 

 

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Πάφο

Η Πάφος μπαίνει από αύριο, Δευτέρα, στον χάρτη των εμβολιασμών, κάνοντας αρχή με τρεις Οίκους Ευγηρίας.

Σύμφωνα με την Μαργαρίτα Κυριάκου, Λειτουργό Τύπου του Υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμοί στην Πάφο ξεκινούν αύριο σε τρεις Οίκους Ευγηρίας στην Κισσόνεργα στις 09:00, ακολούθως στο Γηριατρικό Κέντρο και Αναρρωτήριο στον  Κυανό Σταυρό γύρω στις 11:00  και μετά στο Γηριατρικό κέντρο “Η Ζεστή Φωλιά “ στο Πολέμι.

Η υπεύθυνη του Γηριατρικού Κέντρου  και Αναρρωτηρίου Κυανός Σταυρός στο Μέσα Χωριό, Ρούλα Γρηγορίου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ήδη για τον αυριανό εμβολιασμό ενημερώθηκαν τόσο οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, όσο και οι συγγενείς τους αφού, όπως εξήγησε, για την χορήγηση εμβολιασμού πρέπει να υπογραφεί σχετική δήλωση, ότι δηλαδή δίνουν τη συγκατάθεσή τους να τους χορηγηθεί το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής, συνέχισε η κ. Γρηγορίου, από τους 27 ηλικιωμένους που φιλοξενεί το Γηριατιρκό Κέντρο και Αναρρωτήριο Κυανός Σταυρός στο Μέσα Χωριό έχουν δεχτεί να εμβολιαστούν οι 21 ηλικιωμένοι. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα όπως μέχρι αύριο το πρωί ο αριθμός αυξηθεί.

Η κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι τους δόθηκε σχετικό έντυπο από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο όσοι το υπογράψουν πρέπει να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού αλλά και το ότι, όπως με όλα τα φάρμακα και εμβόλια, μπορούν να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ήπιες και βραχυπρόθεσμες και δεν παρουσιάζονται σε όλους.

Όλα αυτά, σημείωσε, επεξηγήθηκαν στους ηλικιωμένους, ότι δηλαδή ένα εμβόλιο θωρακίζει τον ασθενή έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής λοίμωξης.

H έναρξη των εμβολιασμών μας επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, λέει ο Υπουργός Υγείας

Η αδειοδότηση του εμβολίου και η έναρξη των εμβολιασμών μας επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να μετρούμε αντίστροφα για το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας, που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ στην πρόσφατη ιστορία, γράφει σε σημερινή ανάρτησή του στο twitter ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Η  παρασκευή και χορήγηση του εμβολίου είναι η απάντηση της επιστήμης στη μείζονα υγειονομική κρίση. Είναι το αποτέλεσμα μιας τιτάνιας προσπάθειας της ανθρωπότητας, είναι το προϊόν της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι η ανατολή της ελπίδας στη δύση μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς», αναφέρει ο Υπουργός.

Εικόνες από τoυς πρώτους εμβολιασμούς στη στέγη «Παναγία»:

 

  

 

  

  

  

  

 

 

Πηγή: philenews