Με μια σεμνή τελετή, χθες Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, οι Αγροτικές Οργανώσεις και το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τίμησαν επίσημα, για πρώτη φορά φέτος, την «Ημέρα των Αγροτών» και απέδωσαν τιμή στους επαναστάτες αγρότες του 15ου αιώνα και στον αρχηγό τους «Ρε Αλέξη». Η 12η Μαΐου κάθε έτους, καθιερώθηκε ως «Ημέρα των Αγροτών» με απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2021, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα όλων των Αγροτικών Οργανώσεων.

«Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση, η Πολιτεία και σύσσωμο το αγροτικό κίνημα, διατρανώνουν την εκτίμηση, τον σεβασμό και τη στήριξή τους στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, καταφέρνει, όχι μόνο να στέκεται όρθιος αλλά να συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στην οικονομία του τόπου μας όσο και στην κοινωνία γενικότερα», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η επιλογή της 12ης Μαΐου για καθιέρωσή της ως «Ημέρας των Αγροτών», δεν ήταν τυχαία. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές στιγμές του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των αγροτών, αφού στις 12 Μαΐου του 1427, οι πρωτεργάτες της εξέγερσης των κύπριων αγροτών ενάντια στην καταπίεση και την οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων από τους Φράγκους, μαζί με τον αρχηγό τους «Ρε Αλέξη», θανατώθηκαν για την επαναστατική τους δράση. «Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κίνημα των ανθρώπων αυτών υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και θα μπορούσε να αποτελέσει διαχρονικό παράδειγμα αγώνα για ελευθερία και αναζήτηση δικαιοσύνης», επισήμανε ο κ. Καδής.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, κ. Πανίκος Χάμπας, χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους όλων των Αγροτικών Οργανώσεων, τονίζοντας την κοινή επιδίωξη του αγροτικού κινήματος και της Πολιτείας η «Ημέρα των Αγροτών» και η «Επανάσταση του Ρε Αλέξη», να αναλυθούν και να αναδειχθούν τόσο στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης όσο και στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδας μας.

Στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, έχει τοποθετηθεί βράχος, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Περιστερώνα Λευκωσίας, ένα από τα αρχηγεία του κινήματος του «Ρε Αλέξη». Σύμφωνα με τον κ. Χάμπα, ο βράχος αποτελεί ένα συμβολικό μνημείο για την ιστορική αυτή εξέγερση, το οποίο στήθηκε στην περιοχή όπου οι φράγκοι κατακτητές έσυραν, βασάνισαν και απαγχόνισαν τον «Ρε Αλέξη».