Η βελτίωση της κυπριακής οικονοµίας και η αύξηση του τουρισµού, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης µπίρας τα τελευταία χρόνια, δηλώνει ο Παύλος Φωτιάδης πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης και συν-διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης. Παράλληλα, σχολιάζει πως µετά την αναβάθµιση του ζυθοποιείου της Carlsberg Κύπρου, όντως φτιάχνουν την καλύτερη µπίρα που έφτιαξαν ποτέ.   
Σε σχέση µε τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µέσα από το ρόλο του ως πρόεδρος του Συνδέσµου Ζυθοποιών Ευρώπης, χαρακτηρίζει ως σταθµό το Μνηµόνιο συναντίληψης που υπογράφτηκε πρόσφατα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύµφωνα µε το οποίο όλες οι συσκευασίες µπίρας στην Ευρώπη θα φέρουν ενεργειακή και διατροφική σήµανση µέχρι το 2022. 

 

Ως πρόεδρος των Ζυθοποιών Ευρώπης, πώς βλέπετε το ρόλο που διαδραµατίζει η µπίρα στην ευρωπαϊκή οικονοµία;

Ο τοµέας της ζυθοποίησης είναι ένας από τους σηµαντικούς στυλοβάτες της ευρωπαϊκής οικονοµίας. Σήµερα υπάρχουν γύρω στα 9.500 ζυθοποιεία στην Ευρώπη, µε 20 περίπου νέα ζυθοποιεία να δηµιουργούνται κάθε βδοµάδα. Ο τοµέας δηµιούργησε και υποστηρίζει 2,3 εκατοµµύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής µπίρας, από την καλλιέργεια σιτηρών µέχρι το γυαλί, µε κατά µέσο όρο µία θέση εργασίας να αναπτύσσει ακόµα 17 στους τοµείς της διανοµής, γεωργίας και εστίασης. Η µπίρα παρουσιάζει σήµερα τους µεγαλύτερους ρυθµούς ανάπτυξης ανάµεσα στα δέκα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα τροφίµων και ποτών της ΕΕ, µε το ποσοστό να ανέρχεται στα 22%, ενισχύοντας σε µεγάλο βαθµό την ευρωπαϊκή βιοµηχανία και οικονοµία. Πέραν από τα οικονοµικά οφέλη, η µπίρα ως προϊόν, όπως είναι γνωστό αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και κληρονοµιάς. 

Γιατί οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί χρειάζονται κοινή φωνή στις Βρυξέλλες; 

Ο ρόλος των Ζυθοποιών Ευρώπης (Brewers of Europe) είναι πολλαπλός. Καταρχάς αποστολή µας είναι ο συντονισµός και η ευθυγράµµιση όλων των Ευρωπαίων ζυθοποιών σε σοβαρά στρατηγικά θέµατα του τοµέα τα οποία αφορούν τον καταναλωτή, το περιβάλλον και την κοινωνία. Πάνω σε αυτή τη βάση, πολλές φορές προχωρούµε σε οργανωµένες δράσεις, όπως αυτή που ανακοινώθηκε µόλις την περασµένη εβδοµάδα, ενέργειες που καθορίζουν τη στάση όλων των εταιρειών στο θέµα της υπεύθυνης διαφήµισης, της υπεύθυνης κατανάλωσης, καθώς και της διατήρησης της αειφορίας. Για παράδειγµα ανάµεσα στις προτεραιότητές µας τώρα είναι η κινητοποίηση όλης της βιοµηχανίας παραγωγής µπίρας στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων σχετικά µε την περιβαλλοντική αειφορία και την ευθυγράµµιση στον αγώνα ενάντια στην κλιµατική αλλαγή. Επίσης, αποστολή µας είναι η προώθηση της µπίρας ως µέρος της ευρωπαϊκής γαστρονοµικής κουλτούρας. Όπως επίσης και η υποστήριξη του τεράστιου και βαρυσήµαντου τοµέα του ζύθου στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Τι προβλέπει το Μνηµόνιο συναντίληψης που υπογράψατε στις αρχές Σεπτεµβρίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τι σηµαίνει για τον τοµέα σας;
 

Θεωρώ ότι το Μνηµόνιο αποτελεί σταθµό-ορόσηµο για την ιστορία του ζύθου στην Ευρώπη. Να πάω λίγο πίσω για να σας εξηγήσω. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσµοθέτησε την αναγραφή στις συσκευασίες τροφίµων όλων των συστατικών και των θρεπτικών αξιών (θερµίδες κλπ), ενώ από τον Δεκέµβριο του 2014 εφαρµόστηκε ως υποχρεωτική νοµοθεσία. Για διάφορους, κυρίως πρακτικούς λόγους, τότε τα αλκοολούχα ποτά εξαιρέθηκαν από αυτήν την υποχρέωση, µία εξαίρεση που ισχύει µέχρι σήµερα. Εµείς θεωρούµε πως οι σηµερινοί Ευρωπαίοι πολίτες, ειδικότερα οι νεότερες γενιές, αναµένουν και απαιτούν να γνωρίζουν µε απόλυτη διαφάνεια τα υλικά που περιλαµβάνει το κάθε προϊόν που επιλέγουν και πώς αυτό επηρεάζει τη διατροφή και την υγεία τους γενικότερα. Και αυτό µε ένα απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο όπως για παράδειγµα οι θερµίδες ανά 100 ml, όπως αναγράφεται και σε άλλα  τρόφιµα. Εµείς είµαστε περήφανοι για το προϊόν µας και τα φυσικά συστατικά του. Όπως άλλωστε αναδεικνύεται και µέσα από το πανευρωπαϊκό µας µήνυµα – Proud to be Clear! 

Μέχρι τώρα έχουµε πετύχει όπως δύο στις τρεις συσκευασίες µπίρας  που διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά να έχουν σήµανση µε τη θερµική αξία και τρεις στις τέσσερις να έχουν σήµανση µε όλα τα συστατικά. Η δέσµευση που δώσαµε την προηγούµενη εβδοµάδα είναι για ενεργειακή και διατροφική επισήµανση στο 100% των συσκευασιών µπίρας στην ΕΕ έως το 2022. Ένας υψηλός στόχος που υιοθετήθηκε εθελοντικά κατά τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης τον περασµένο Ιούνιο. Πρόκειται για έναν ιστορικό σταθµό σε µια διαδικασία που ξεκινήσαµε πριν από τέσσερα χρόνια, αναδεικνύοντας το σηµαντικό στόχο των µελών µας όπως όλες οι συσκευασίες των µπιρών µας να διαθέτουν σήµανση µε τα συστατικά και τις θερµίδες. Με την εκπλήρωση της δέσµευσης προς τον καταναλωτή για ολοκληρωµένη και αξιόπιστη ενηµέρωσή του, ο τοµέας της ζυθοποιίας στην Ευρώπη ανταποκρίνεται επιτυχώς στις προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά µε τον τρόπο µε τον οποίο τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να παρέχουν τις διατροφικές πληροφορίες. 

To Brewers of Europe Forum είναι ένα φόρουµ δικής σας έµπνευσης που γνώρισε τεράστια επιτυχία τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του, προσελκύοντας όλους τους εµπλεκόµενους του τοµέα σε ένα χώρο. Ποια ήταν η σκέψη πίσω από αυτήν τη διοργάνωση και ποια η αποτίµησή σας µέχρι τώρα;

Πράγµατι το Forum γνώρισε µεγάλη επιτυχία από την πρώτη κιόλας χρονιά διοργάνωσης, ενώ φέτος σηµείωσε ακόµη µεγαλύτερη προσέλευση κόσµου, µε τις συµµετοχές να ξεπερνούν τα 1000 άτοµα και µε πολύ θετική αποτίµηση από τη µεγάλη πλειοψηφία αυτών. 
Το όραµα για τη δηµιουργία του Forum γεννήθηκε µέσα από τον ευρύτερο στόχο που θέσαµε ως Διοικητικό Συµβούλιο όταν ανέλαβα την προεδρία, το Inclusion Agenda µέσω του οποίου θέλουµε να αναδείξουµε τον Οργανισµό, ως µία οµπρέλα κάτω από την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί ανεξάρτητα από το µέγεθος και τον τύπο, µεγάλοι, µεσαίοι, µικροί και startups συλλογικά να συµµετέχουν στο µέλλον του τοµέα. Ενώ αντιπροσωπεύαµε πάνω από 90% της παραγωγής µπίρας στην Ευρώπη, εντούτοις λόγω της έκρηξης στον αριθµό των νέων µικρο-ζυθοποιείων τα τελευταία χρόνια δεν είχαµε στοχευµένη αντιπροσώπευση από αυτήν την κατηγορία. Οπότε και ο Οργανισµός έπρεπε να αλλάξει και να προσαρµοστεί στο νέο περιβάλλον. 
Μέσω του Forum επιδιώκουµε επίσης να καταστήσουµε εκ νέου την Ευρώπη ως το κέντρο των τάσεων, των εξελίξεων και των επιστηµονικών συζητήσεων όσον αφορά το ζύθο, κάτι που είχε αρχίσει να χάνεται τα τελευταία χρόνια παρόλο που η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί τη γενέτειρα της µοντέρνας ζυθοποιίας και της κουλτούρας της µπίρας. Γι’ αυτό δώσαµε την ευκαιρία στους Ευρωπαίους Ζυθοποιούς να συνευρίσκονται µία φορά τον χρόνο για δύο µέρες, ώστε να ενηµερώνονται για τις εξελίξεις, να ανταλλάζουν απόψεις και να τους δίνεται η ευκαιρία για µια πιο αποτελεσµατική δικτύωση. Είµαι πολύ ευτυχής γιατί, µε τα αποτελέσµατα των δύο πρώτων ετών έχουµε επιτύχει απόλυτα τους στόχους που θέσαµε.

Πώς βλέπετε τον ρόλο των microbreweries που όπως είπατε έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια; Δεν τα θεωρείτε ανταγωνιστικά των προϊόντων των µεγάλων παραγωγών; 

Ένας ανταγωνισµός πάντα υπάρχει, αλλά θεωρώ ότι η παρουσία όλων αυτών των νέων µονάδων έχει εµπλουτίσει τον τοµέα του ζύθου και έχει ενισχύσει σηµαντικά το ενδιαφέρον του κόσµου προς την µπίρα. Ο Ευρωπαίος καταναλωτής σήµερα έχει στη διάθεσή του µια άνευ προηγουµένου γκάµα επιλογών από όλους τους τύπους και όλων των γεύσεων µπίρες. Αυτό βοηθά την µπίρα γενικά και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον τοµέα της ζυθοποιίας. 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Να πάµε λίγο και στα πιο κοντά, στην κυπριακή αγορά µπίρας. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται µία συνεχής αύξηση της παραγωγής. Πού οφείλεται; 

Αυτή η αύξηση προέρχεται κυρίως από τρεις παράγοντες. Χωρίς να εισέρχοµαι, για χάρη συντοµίας, στις επιµέρους τάσεις του Κύπριου καταναλωτή, ο βασικός παράγοντας έχει να κάνει µε τη βελτίωση της οικονοµίας και της οικονοµικής δραστηριότητας. Για παράδειγµα ο Κύπριος βγαίνει πιο συχνά έξω για να απολαύσει µία µπίρα µε τους φίλους του ή να πάει σε µια ταβέρνα µε την οικογένειά του σε σύγκριση µε πριν τρία-τέσσερα χρόνια. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύµατος και ο τρίτος η αύξηση των εξαγωγών, η οποία είναι αποτέλεσµα των ιδιαίτερων προσπαθειών εκ µέρους των δύο βασικών κυπριακών ζυθοποιείων. 

Συµµερίζεστε την άποψη πως στην Κύπρο έχουν εδώ και πολλά χρόνια εδραιωθεί στην αντίληψη του κόσµου η Carlsberg και η ΚΕΟ και δύσκολα θα µπορέσει ένα τρίτο brand να πλασαριστεί ανάµεσά τους µε σηµαντικό µερίδιο αγοράς;  

Σε κάποιο βαθµό αυτό ισχύει αφού αυτά τα δύο brands συνεχίζουν διαχρονικά να διατηρούν τα µεγαλύτερα µερίδια της αγοράς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βλέπουµε για παράδειγµα την πρώτη ιστορικά κυπριακή µπίρα ΛΕΩΝ να κατέχει την τρίτη θέση στις πωλήσεις στην Κύπρο και να κερδίζει περισσότερους καταναλωτές, όπως επίσης και κάποιες µπίρες εισαγωγής σε µικρότερο βαθµό. 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ CARLSBERG 
 

Πρόσφατα ολοκληρώσατε και παρουσιάσατε το νέο ζυθοποιείο της Carlsberg στην Κύπρο µετά από µία µεγάλη επένδυση. Τι οδήγησε στην ανάγκη για τη συγκεκριµένη επένδυση; 

Η αδιάκοπη προσήλωσή µας στην ποιότητα και η δίψα για συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη. Εδώ, στον Όµιλο Φώτος Φωτιάδης είµαστε πεπεισµένοι πως αν δεν κάνουµε συνεχώς βήµατα µπροστά, εάν δεν αναβαθµίζουµε την ποιότητά µας, αν δεν αναπτυσσόµαστε, αν δεν γινόµαστε καλύτεροι κάθε µέρα, τότε απλά ο χείµαρρος του ανταγωνισµού θα µας παρασύρει στην πτώση. Από το 1969 µέχρι σήµερα, δεν σταµατήσαµε ποτέ να επενδύουµε και να βελτιωνόµαστε µε αφοσίωση πάντοτε στην ποιότητα και την αριστεία. Μετά και από τις νέες µας εγκαταστάσεις το µικρό, για τα διεθνή επίπεδα, ζυθοποιείο µας δικαιωµατικά συγκαταλέγεται ανάµεσα στα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά στον κόσµο.

Επί της ουσίας τι είναι αυτό που αλλάζει στην παραγωγή της µπίρας; Ισχύει ότι πλέον φτιάχνετε την καλύτερη Carlsberg που φτιάξατε ποτέ; 

Αυτό ισχύει µε όλη τη σηµασία των λέξεων. Ναι, χωρίς αµφιβολία η κυπριακή Carlsberg που κυκλοφορεί στην αγορά από τον περασµένο Απρίλιο είναι η καλύτερη Carlsberg που φτιάξαµε ποτέ. Κοιτάξτε, η τεχνολογία στην παραγωγή µπίρας ανά το παγκόσµιο, συνεχώς κάνει βήµατα µπροστά και αυτό έχει αποτυπωθεί στη βελτίωση του τελικού προϊόντος. Στη δική µας περίπτωση, παράγουµε την Carlsberg µε την ίδια ακριβώς συνταγή, µε την ίδια διαδικασία και µε τα ίδια ακριβώς υλικά. Ωστόσο, οι νέες µας εγκαταστάσεις και η νέα τεχνολογία στο ζυθοποιείο, µας επιτρέπουν να πετυχαίνουµε µία βελτίωση στην καθαρότητα της γεύσης και αυτό συµβάλλει στην καλύτερη ανάδειξη των φυσικών αρωµάτων της µπίρας, προσδίδοντας µία πιο πλούσια και ξεχωριστή γευστική εµπειρία, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η απαλότητα και ξεδιψαστικότητά της. Πρέπει να οµολογήσω ότι είµαστε ενθουσιασµένοι µε το τελικό αποτέλεσµα. 

Με δεδοµένο ότι το κόστος παραγωγής στην Κύπρο είναι σχετικά υψηλό, σκεφτήκατε ποτέ να µεταφέρετε την παραγωγή σας σε άλλη χώρα µε χαµηλότερο κόστος και να εισάγετε το προϊόν από εκεί;

Όχι, δεν το σκεφτήκαµε ποτέ καθώς πιστεύουµε στην εθνική µας οικονοµία, στην τοπική  βιοµηχανία, όπως επίσης και στην ικανότητά µας να προσαρµοζόµαστε στις αλλαγές και να αντιµετωπίζουµε αποτελεσµατικά τις προκλήσεις, και παράλληλα πιστεύουµε στον Κύπριο καταναλωτή που δικαιολογηµένα επιθυµεί να απολαµβάνει την µπίρα του φρέσκια. 

Ταυτόχρονα µε τη λειτουργία του νέου ζυθοποιείου λανσάρετε την ανανεωµένη εµφάνιση της µπίρας και στην Κύπρο. Ποια είναι η ανταπόκριση που λαµβάνετε από το καταναλωτικό κοινό µέχρι σήµερα;

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετικά θετική για τη νέα Carlsberg και είµαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το αποτέλεσµα. Φροντίσαµε η νέα Carlsberg να κυκλοφορήσει και µε νέα εµφάνιση η οποία να προβάλλει πιο έντονα την κυπριακή της καταγωγή και να ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα της, καθώς παράγεται τοπικά και διατίθεται άµεσα στην αγορά. Σε αυτό το σηµείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Κύπριο καταναλωτή για τα 50 χρόνια στήριξής του, βάζοντας τα προϊόντα µας στην κορυφή των προτιµήσεών του.

Από την έντυπη έκδοση του Insider Σεπτεμβρίου