Δεν διστάζει να λέει αυτά που θέλει όσο κι αν ενοχλούν ή χλευάζονται. Δεν την πτοεί τίποτε. Η Ελένη Θεοχάρους εξηγεί γιατί το κόμμα της επέλεξε Χριστοδουλίδη, για την «αντιπαλότητα» με Αβέρωφ, για τη ΔΔΟ όπως την ορίζει το ΑΚΕΛ. Τονίζει ότι η διάσωση του Ελληνισμού οφείλει να είναι ο μόνος στόχος της Κυπριακής Πολιτείας και στηρίξει τον υποψήφιο για να το πράξει. Και εκφράζει τον υπόγειο φόβο πως δεν θα προλάβουμε να κάνουμε τις προεδρικές εκλογές, λόγω Ερντογάν.

-Επανεμφάνιση στο ενεργό κομματικό σκηνικό με την απόφασή προς στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Εκδίκηση προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου; 

– Eίναι τραγικό αν ακόμη κι εσείς πιστεύετε ότι είμαι ένα τόσο θλιβερό ανθρωπάκι που ελαύνεται από μίσος, εκδικητικότητα, ρεβανσισμό. Και ποτέ δεν έλειψα από το πολιτικό σκηνικό, πάντοτε ήμουν στην αντιπολίτευση! Απλώς η δημοκρατία στον τόπο μας είναι πολύ ελλειμματική και δεν μου δίνει βήμα για να εκφράσω τις θέσεις μου, δεν θέλει να ακούγομαι. Φιμώνει κάθε ενοχλητική φωνή. Και μόνο στο  ΡΙΚ αν αναφερθώ, την «δημόσια ραδιοτηλεόραση», αγανακτώ. Επιτρέψατε μου λοιπόν να ξεκινήσω λέγοντας ότι πρώτιστο μέλημα μας στην Αλληλεγγύη, είναι περισσότερη, καλύτερη και συμμετοχική  δημοκρατία στον τόπο μας. Η οποία θα οικοδομηθεί εκ νέου από συνειδητούς πολίτες. Δηλαδή χρειαζόμαστε καλύτερη και  ανθρωποκεντρική Παιδεία.  Δυστυχώς  καταγράφω καθημερινά δεκάδες περιπτώσεις αθλιοτήτων. Μα εμείς   θέλουμε να εκλείψουν οι άθλιοι.

Λέγω ακόμη πως με διακατέχει ένας υπόγειος φόβος πως δεν θα προλάβουμε να κάνουμε τούτες τις εκλογές. Λόγω της στάσης ενός πολεμοκάπηλου Ερντογάν, (που κάποτε αυτοί που με κτυπούσαν άγρια με πολιτικούς βανδαλισμούς χειρίστης υποστάθμης και χυδαιότητες), τον προσκυνούσαν. Ο εν λόγω Ερντογάν δεν ορρωδεί προ ουδενός και δεν θα διστάσει να καταλάβει την Κύπρο σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου. Έχει και καλό δάσκαλο! Αν θυμάστε το έλεγα εδώ και πάρα πολλά χρόνια: οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν ποτέ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές Εκλογές 2023 – Εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο

Επιπλέον, λόγω των τρομακτικών κινδύνων που εγκυμονεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποίον έχουμε εμπλακεί εκόντες- άκοντες, φοβάμαι για το μέλλον της ανθρωπότητας. Εντούτοις, εμείς ακάθεκτοι προχωράμε προς εκλογές χωρίς να μετράμε τα λόγια μας, χωρίς να εισάγουμε στον διάλογο παρά μόνον κατ’ εφ’ απτομένην, προβλεπτούς ή αστάθμητους παράγοντες. Ως βλήματα πτυέλων εκστομίζεται ο πολιτικός λόγος. Και μας ακούει ο λαός, ένας λαός εν πολλοίς ανερμάτιστος, εξαθλιωμένος, φτωχοποιημένος, χωρίς όραμα και ελπίδα.

Η ρητορική της θυσίας και του ηρωισμού δεν έχει κανένα νόημα, δεν αγγίζει την μεγίστη πλειοψηφία του λαού. Και ελάχιστοι εξακολουθούν να διαθέτουν το κύρος για να την χρησιμοποιούν. Απαιτείται διακυβέρνηση που να δύναται να  διαχειριστεί τις κρίσεις, τα μείζονα προβλήματα του λαού  και που θα βγάλει τον τόπο από το τέναγος και την ηθική εξαχρείωση. Που θα δώσει ελπίδα στον λαό.  Η απόφαση για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη πάρθηκε με περίσκεψη, προβληματισμό, πολλές συναντήσεις μαζί του και μυστική ψηφοφορία των μελών της Αλληλεγγύης, πολύ πριν ανακοινωθούν οι επίσημες «σοβαρές», δημοσκοπήσεις. Ο Ν. Χριστοδουλίδης επεκράτησε με συντριπτική πλειοψηφία.

Δεν ζητήσαμε αλλαγή της στήριξης του σε λύση εδραζόμενη στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Απλώς του επισημάναμε ότι οι εν λόγω αποφάσεις καταστρατηγούνται διαρκώς από τον ίδιο τον ΟΗΕ. Δεν παζαρέψαμε υπουργεία,  θώκους, μέρισμα στην εξουσία. Ας γράφουν οι κιτρινοφυλλάδες και τα κωθώνια του διαδικτύου. Εκφράσαμε την αγωνία μας για την πλησίστια πορεία της ΚΔ προς τον παντουρανικό ύφαλο. 

– Του κρατάτε «μανιάτικο» του Αβέρωφ Νεοφύτου όταν είχατε αποφασίσει να είστε απέναντί του για την προεδρία του ΔΗΣΥ, αλλά στο τέλος αποσυρθήκατε;

-Όχι, καμία εκδίκηση προς τον Αβέρωφ. Απεναντίας, θα πάρει το μερτικό του από μέλη της Αλληλεγγύης που ούτως επέλεξαν. Άλλωστε η απόφαση μας δεν προνοεί ποινές σε όσους δεν επιθυμούν να στηρίξουν τον ΝΧ. Τον Αβέρωφ τον συνάντησα μερικές φορές, καθώς επίσης και άλλα στελέχη του Συναγερμού. Πιστέψατε με, πήγα με καλή θέληση, ευγενή αισθήματα και άφησα κατά μέρος όλες τις προσωπικές πικρίες. Άφησα κατά μέρος και την ΔΔΟ, γνωρίζοντας ότι είναι πλέον εκτός πλαισίου. Ο Αβέρωφ, είναι εδώ, γερός και δυνατός και ρωτήστε τον. Δεν πέρασε η υποψηφιότητα του, δεύτερος ήλθε ο Γιώργος Κολοκασίδης. Εντούτοις, σημαντικό ρόλο στην μη επικράτηση του, έπαιξε  η άγρια πολεμική που δέχθηκε η Αλληλεγγύη από τον ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές. Στις πολιτικές πρακτικές και στην πολιτική ηθική της Αλληλεγγύης δεν χωράνε εκδικητικότητα και πικαρίσματα.        

Ξέρετε, τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μου ως βουλευτού ήμουν με την αμφιθυμία της εγκατάλειψης της πολιτικής και της επιστροφής στα ακαδημαϊκά -ιατρικά μου καθήκοντα. Εργαζόμουν πολύ σκληρά στη Βουλή αλλά έβλεπα ότι πάντα υπήρχε μια μείζων και υπερτελής σύνοδος που έλεγχε τα μεγάφωνα.

Το 2006 με προτροπή πολλών βουλευτών του ΔΗΣΥ διεκδίκησα την θέση του αναπληρωτή προέδρου. Αυτό ήταν η αρχή της πολιτικής μας αντιπαλότητας με τον Αβέρωφ. Μέχρι τότε, και ειδικά πριν εκλεγώ βουλευτής, είχαμε άριστη και πολύ φιλική σχέση και συνεργαστήκαμε σε «επικίνδυνα θέματα» που άλλοι δεν τολμούσαν να τα αγγίξουν. Αυτό το πιστώνω στον Αβέρωφ.  Αλλά  δεν αποσύρθηκα έτσι απλά, υποχρεώθηκα να το πράξω. Κατάλαβα ότι ήμουν «ξένο σώμα» σ’ αυτό το κόμμα -όπως προσφυώς ανέφερε ο ευσταλής αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γεώργιος Γεωργίου-, όταν έφυγα από τον ΔΗΣΥ. Δεν ήμουν «σαρξ εκ της  σαρκός τους» όπως έλεγε ο Αβέρωφ για άλλους. Η αντιπαλότητα μας αποκτούσε συχνά συγκρουσιακό χαρακτήρα και πολλές φορές σκέφθηκα, όπως σας είπα να φύγω. Δεν ήμουν δα άστεγη και άνεργη σε πεζοδρόμιο για να αναζητώ εργασία. Ωστόσο, δεν δίστασα επ’ εσχάτων να διερευνήσω την πιθανότητα στήριξης του Αβέρωφ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θεοχάρους: Παρούσα στις Προεδρικές απέναντι σε Ανανιστές

-Είστε από τους ανθρώπους που δεν μασούν τα λόγια τους, γιατί λοιπόν Χριστοδουλίδη; Και γιατί να έχει σημασία η απόφαση της Αλληλεγγύης, την οποία ο λαός έστειλε στην κερκίδα για την πενταετία που διανύουμε; Βουλευτές δεν έχετε στη Βουλή για να παρέχετε στήριξη αν τον τιμήσει ο λαός με την ψήφο του, τι είδους στήριξη θα μπορούσατε να παράσχετε στον κ. Χριστοδουλίδη;

-Διότι μας έχει πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει δίκαια και αποτελεσματικά τον τόπο. Διότι εκτιμούμε ότι θα διαχειριστεί τα μείζονα προβλήματα με ριζοσπαστική προσέγγιση. Πιστεύω ότι το ψευδοδίλημμα «υπέρμαχοι ΔΔΟ» έναντι «Απορριπτικών» έχει εκλείψει. Ουδείς Πρόεδρος που υποστηρίζει την ΔΔΟ θα μπορέσει να τη διαπραγματευθεί με την Τουρκία ως λύση του Κυπριακού. Η ΔΔΟ προσφέρεται  μόνο για να τρωγόμαστε μεταξύ μας, θα συνεχίσει να υπάρχει και για να γιγαντώνει αντιδημοκρατικά ρατσιστικά κόμματα- δεκανίκια του σαθρού κατεστημένου. Ο ΝΧ εξέφρασε πολλάκις την πρόθεση του να απαλλάξει τον τόπο από το σαράκι αυτού του κατεστημένου και έχει κατανοήσει ότι η διάσωση του Ελληνισμού οφείλει να είναι ο μόνος στόχος της Κυπριακής Πολιτείας. Θα τον στηρίξουμε για να το πράξει. Έχει πρόγραμμα,  όραμα, γνώσεις, προοπτικές. Για την Παιδεία, την Υγεία, την Δικαιοσύνη, την Οικονομία , την αξιοπρέπεια του λαού. Νοιάζεται για τους νέους και το μέλλον τους. 

Είναι ο μόνος που λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός ότι ένας ενδεχόμενος ελληνοτουρκικός πόλεμος θα οδηγήσει την Κύπρο από τις πρώτες κιόλας μέρες στην καταστροφή, που δεν τολμώ καν να την ονοματίσω. Συνεπώς, όταν η Τουρκία εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους και κινητοποιεί την στρατιά του Αιγαίου, δεν μπορούμε να συζητάμε για ταπεινωτικά ΜΟΕ, να απορρίπτουμε συλλήβδην την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, να μην διασυνδέουμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας από την ΕΕ με τις υποχρεώσεις της Ένωσης προς ένα κατεχόμενο κράτος-μέλος. Για όσα δηλαδή πάλευα επί έτη στην ΕΕ και ήμουν «ακροδεξιά» και «εθνικίστρια», τρομάρα τους.  Διαπιστώνω ότι αυτή η πολιτική της διασύνδεσης του Κυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ θα γίνει η επίσημη πολιτική του κράτους, (αν προλάβουμε φυσικά). Διαπιστώνω επίσης ότι ο ΝΧ έχει ως πρώτιστο μέλημα του, την αποτελεσματική προστασία της Κύπρου σε περίπτωση κρίσεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενός πολέμου  που μας αφορά άμεσα και δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους -όπως ήδη είπα- και την κρίση στην Ουκρανία που μας έκανε τεράστια ζημιά, ενώ τα χειρότερα είναι επί θύραις. Θα ενισχύσει την Εθνική Φρουρά και θα ξαναζωντανέψει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, θα ανορθώσει το φρόνημα του Λαού, θα του δώσει όραμα και ελπίδα. Το πρόγραμμα του για την Οικονομία θα βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης του λαού και θα αυξήσει τα διπλωματικά ερείσματα του κράτους. 

Όσον αφορά την Αλληλεγγύη, εμείς δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε στο περιθώριο. Το Μανιφέστο μας είναι εκεί δροσερό και ολοζώντανο και το στηρίζουμε με πάθος. Διεκδικούμε  όλα τα ανθρώπινα, πολιτικά, θρησκευτικά, περιουσιακά δικαιώματα του λαού μας, την Ελευθερία και ασφάλεια του, την διαβίωση του με ευημερία, διεκδικούμε την ελπίδα και τον λαμπρό ήλιο πάνω από την Κύπρο. Δεν εκλέξαμε βουλευτές γιατί μας πολέμησε λυσσαλέα το συναγερμικό κατεστημένο, οι κιτρινοφυλλάδες του τόπου, μάς έπληξε καίρια η υπόθεση Al Jazeera σε μια κρίσιμη στιγμή, (ενώ κανένα μέλος μας δεν είχε οιανδήποτε εμπλοκή). Έχουμε πολλές  χιλιάδες σταθερούς υποστηρικτές, που οι πλείστοι θα ψηφίσουν τον Ν.Χριστοδουλίδη. Έχουμε το ηθικό κύρος και τον έντιμο βίο που δεν μπόρεσαν να μαγαρίσουν  οι εγκάθετοι ενός φρικτού κατεστημένου. Με αυτό το ηθικό κύρος θα στηρίξουμε τον ΝΧ. Ναι, δεν έχουμε βουλευτές, αλλά μην ξεχνάτε ότι το 50% του λαού δεν έχει βουλευτές. Κι όμως θα στηρίξει τον ΝΧ, θα του δώσει δύναμη και σπαργή για να κυβερνήσει. Αν θυμάστε εμείς δεν εκβιάσαμε ποτέ την Κυβέρνηση, είτε με ψήφο στους προϋπολογισμούς, είτε σε άλλα κρίσιμα ζητήματα. Εδώ είναι ο Αβέρωφ, ηλικίαν έχει, αυτόν ερωτήσατε. Τί θέλω να πω: Αν είχαμε βουλευτές δεν θα χρησιμοποιούσαμε την ψήφο τους για να παίρνουμε ανταλλάγματα ή να κάνουμε τσιριμόνιες ανάλογα με την περίσταση, εκβιάζοντας την Κυβέρνηση.  

 

 

 

Ο Αβέρωφ, ο Νίκος και ο Ανδρέας …

– Δεν θα αποφύγω την πρόκληση να αξιολογήσετε ένα έκαστο τους τρεις βασικούς υποψηφίους. Αρχίζουμε: Αβέρωφ Νεοφύτου. Νίκος Χριστοδουλίδης. Ανδρέας Μαυρογιάννης.

-Ο Αβέρωφ είναι ο πιο έμπειρος στις εκλογικές διαδικασίες. Έχει ζήσει πολλές εκλογές, ξέρει τις κακοτοπιές, μπορεί να ελίσσεται και έχει πολλές διασυνδέσεις με την άρχουσα οικονομική τάξη. Οι δημοσκοπήσεις πρέπει να τον προβληματίζουν γιατί φαίνεται ότι πληρώνει την υπεροψία του παρελθόντος και ενώ κάποιος εκτιμητής θα μπορούσε να πει ότι λόγω πείρας είναι πιο έτοιμος να κυβερνήσει, αυτό αναιρείται από την καχυποψία που υφέρπει γύρω από αυτόν. Προσφάτως εμφανίστηκε να αγωνιά υπερμέτρως με τις δηλώσεις του πάλαι ποτέ ανθρώπου που θεωρούσε ότι θα λύσει ότι Κυπριακό, του Ερντογάν. 

Ο Ν. Χριστοδουλίδης θα κερδίσει τις εκλογές. Έχω κάνει σφοδρή κριτική στον ΝΧ κατά καιρούς, αλλά αναγνωρίζω τις αρετές και ικανότητες του. Γι’ αυτόν δεν θα τον λιβανίσω άλλο. Θα συνεχίσω όμως την κριτική.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι έμπειρος τεχνοκράτης αλλά κι αυτός έξω από το καμίνι της κομματικής αναρχίας και φαυλοκρατίας.  Μπορεί  να γίνει  άριστος Υπουργός Εξωτερικών ή Ευρωπαίος Επίτροπος. Πρόεδρος δεν θα γίνει, με το ΑΚΕΛ η σχέση είναι προεκλογική και κινείται στην ουτοπία της άμεσης λύσης ΔΔΟ. Μιας ΔΔΟ που όταν την περιγράφει ο Ανδρέας ή οι κομματικοί του ΑΚΕΛ, όπως την οραματίζονται, την αποδέχομαι κι εγώ. 

– Για εσάς ποιο είναι το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών του 2023;

-Η επανίδρυση του κράτους από ικανό και έντιμο Πρόεδρο  και συνεργάτες από όλη την κομματική και εξωκομματική διαστρωμάτωση,  με όραμα, αρχές, ηθική, αξίες, πολιτισμό, γνώση και φαντασία! Μέγιστο χρέος η σωτηρία του Ελληνισμού στην Κύπρο.

– Πού βλέπετε τον εαυτό σας μετά τις προεδρικές εκλογές; Σε ποιο μετερίζι;

Θα συνεχίσω να βρίσκομαι στις επάλξεις και θα ελέγχω την εξουσία αν διαπιστώνω δημοκρατικά ελλείμματα. Δεν ξέρω αν μου ανατεθεί οιαδήποτε ειδική αποστολή ή κάποια θέση διαχείρισης της εξουσίας, αλλά ότι και να γίνει πιστεύω ότι θα επιτελέσω με αυταπάρνηση τα καθήκοντα μου.

«Με θωρακίζει ο δικός μου κόσμος»

– Τι απαντάτε σε όσους σας κατατάσσουν στους «ψεκασμένους» του κομματικού σκηνικού;

-Αυτό το κομπλιμέντο πρώτη φορά το ακούω. Έχω ακούσει όμως πολύ-πολύ χειρότερα και τα ακούω για χρόνια. Ύβρεις , χυδαιότητες χλεύη. Θα σταθώ μόνο στο ζήτημα της ιδεαλιστικής προσήλωσης μου στην Ένωση. Ναι είναι γεγονός που δεν αλλάζει. Αλλά, το ότι «κάνω πολιτικό αγώνα για να επιτύχω την Ένωση» αυτό βρίσκεται μόνο μέσα στην παράνοια των όσων το λέγουν.

Ως ποιήτρια και ως Χειρουργός έχω περγαμηνές που ελάχιστοι διαθέτουν. Και το έργο μου εν προκειμένω, αποκλείει  a priori την θέση ότι είμαι δεξιά ή πολύ χειρότερα, ακροδεξιά. Έχω υποστεί δημόσιους προπηλακισμούς και προσβολές. Θυμάστε που οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ πάλευαν «με τα πέλια» που λέει και ο αξέχαστος μου Πουργουρίδης, να πείσουν τον λαό ότι είμαι χρυσαυγίτισσα;  Ως πολιτικός, έχω επιτελέσει σημαντικό έργο, δεν μπορώ να το καταγράψω τώρα. Αναζητήστε το. Δικαιώθηκα πολλές φορές σε τοποθετήσεις μου είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε εδώ στην Κύπρο, τοποθετήσεις   που εξόργιζαν την Κυβέρνηση και κάποια Κόμματα. Λοιπόν, μόνο ψεκασμένοι με κατατάσσουν στους ψεκασμένους. Ας γνωρίζουν ότι δεν τους φοβάμαι, δεν με αγγίζουν. Με θωρακίζει ο δικός μου κόσμος, η χαλύβδινη θέληση μου και η αγάπη των ανθρώπων μας και λαών που ξέρουν να εκτιμούν!

«Δεν συζητήσαμε ποτέ μερισμό της εξουσίας»

-Γίνεται λόγος και όχι άδικα για «Βαβέλ» στήριξης προς τον Ν. Χριστοδουλίδη που θα χρειάζεται και μηχανισμό στήριξης διαφορών μεταξύ των κομμάτων που στοιχήθηκαν γύρω του. Τι απαντάτε;

-Μας εμείς οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια σχήματα  στηρίξαμε τον Νικόλα το 2018. Μια χαρά τα πηγαίναμε μεταξύ μας. Σήμερα, αλλά και το 2018, ήσαν μαζί μας, άνθρωποι της Αριστεράς, διαφυγόντα μέλη του ΑΚΕΛ, ανέντακτοι και αρνητές. Βεβαίως τότε κυριαρχούσε η αντίθεση στην ΔΔΟ, και οι πλείστοι είχαν εναντιωθεί στο σχέδιο Ανάν. Επιμέναμε όμως, σε αυτό που προνοεί το Μανιφέστο της Αλληλεγγύης: Κατοχύρωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Αρχών και Αξιών του σύγχρονου κόσμου για όλους τους Κυπρίους χωρίς εξαιρέσεις, ανεξαρτήτως της τελικής διοικητικής δομής του κράτους. Τώρα ο συνεκτικός ιστός είναι ο ίδιος: Είναι σθεναρή θέση του Χριστοδουλίδη να πράξει το παν για να διασωθεί ο τόπος μας. Σας επαναλαμβάνω: Βγάλτε από το κάδρο την ΔΔΟ. Δεν υφίσταται παρά μόνο ως αιτία διχασμού του Λαού. Και για να συζητούμε μεταξύ μας στους καφενέδες. Προσθέτω και τούτο. Όλοι εμείς που είτε απορρίπταμε την διζωνική, είτε είχαμε επιφυλάξεις, βρεθήκαμε να συνομιλούμε και με τον Αβέρωφ και άλλους υποψήφιους. Η ριζική αλλαγή των δεδομένων, οι επιθέσεις που δεχόμαστε από την Τουρκία, το ατελέσφορο των προσπαθειών «αντιδιζωνικής διακυβέρνησης», οι εμπειρίες του παρελθόντος, η διαφοροποίηση του πνεύματος και της νοοτροπίας  του λαού, η απογοήτευση του λαού, προκάλεσαν μια στροφή κομμάτων και ομάδων προς μια πιο «πραγματιστική» προσέγγιση. Φαίνεται ότι όλοι διερεύνησαν συνεργασίες είτε με Αβέρωφ, είτε με Μαυρογιάννη και οι δύο αυτοί υποψήφιοι επεδίωξαν την συνεργασία μαζί μας. Δηλαδή, αν αποφασίζαμε αλλιώς και στηρίζαμε τους άλλους, θα παύαμε να είμαστε μιάσματα και καταισχύνη για τον ΝΧ και  θα γινόμασταν αυτόματα καλοί;

– Ως κόμμα προσδοκάτε σε τι «αντίδωρο» σε αυτή τη στήριξη;  

-Το καλύτερο αντίδωρο για μας είναι να βοηθήσουμε να σωθεί ο λαός μας. Να ευημερήσει σε συνθήκες ειρήνης και αξιοπρέπειας , Ελευθερίας και Δικαιοσύνης. ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ τον μερισμό της εξουσίας και δεν μας αντιμετωπίζει ο Χριστοδουλίδης ως μικρό Κίνημα  λίγων χιλιάδων ψήφων και μάλιστα εκτός Βουλής που επαιτεί θεσούλες. Νομίζω ξέρει με ποιους συνομιλεί.  Πιστεύω ότι πολλά στελέχη μας έχουν τα προσόντα να διαχειριστούν κρίσιμους τομείς της διακυβέρνησης και ο ΝΧ και αυτό το γνωρίζει.  

-Είχατε πει παλαιότερα σε συνέντευξη στον «Φ» ότι θα είσαστε υποψήφια στις προεδρικές εκλογές αν οι άλλοι υποψήφιοι ήταν μιας συγκεκριμένης γραμμής στο Κυπριακό. Και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι όπως και να το κάνουμε είναι συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη.

-Το είπα -ενδεχομένως ενοχλητικά-, πολλές φορές σήμερα, αλλά το επαναλαμβάνω: Τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά και παρ’ όλο που και οι τρεις κύριοι υποψήφιοι ήσαν στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη, έχουν διαφορετική γραμμή στο Κυπριακό και στα μείζονα κοινωνικά προβλήματα του τόπου. Ναι, βεβαίως μίλησα για δική μου υποψηφιότητα και το εννοούσα. Στην προ των βουλευτικών εκλογών του 2021,  εποχή. Ο γνωστικός άνθρωπος αλλάζει γνώμη, είναι ο ανόητος  που παραμένει προσκολλημένος σε λάθη. Πως θα διεκδικούσαμε προεδρικές εκλογές χωρίς τις κατάλληλες συγκυρίες και χωρίς χρηματοδότηση; Άλλωστε, η Δημοκρατία μας εξαντλείται στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

 

 

 

Η διζωνική εξέπνευσε, ας το πάρουν απόφαση

– Η πολιτική σας ρητορική και φιλοσοφία θα έλεγα είναι πιο κοντά στον Γιώργο Κολοκασίδη. Είναι ο μόνος υποψήφιος που τοποθετείται εναντίον της Διζωνικής, γιατί τον απορρίψατε;

-Δεν τον απορρίψαμε, ο Γιώργος Κολοκασίδης θα πάρει κι αυτός το μερτικό του από την Αλληλεγγύη. Ωστόσο, προσωπικά δεν τον στήριξα για τον ίδιο λόγο που δεν κατέβηκα κι εγώ στις εκλογές. Ο μύθος των απορριπτικών δυνάμεων έγινε πια «κλασσικά εικονογραφημένα». Με την ευθύνη εξ αδιαιρέτου επί των ώμων των πάντων. Δεν φταίει μόνο το «σάπιο κομματικό κατεστημένο» που αναθεματίζει ο Γιώργος, άλλωστε και ο ίδιος παιδί ενός κομματικού σωλήνα είναι, ήταν αναπληρωτής πρόεδρος ενός κόμματος που δεν τον στήριξε. Να δεχθώ ότι οι «απορριπτικοί» συρρικνώθηκαν στο 1-2 % που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Κολοκασίδη; Ο Γιώργος δέχεται την Ομοσπονδία , δεν δέχεται την διζωνικότητα . Μοιάζει με αυτούς που στο Εθνικό Συμβούλιο ήθελαν να βελτιώσουν την ΔΔΟ, ενώ έξω εμφανίζονταν λάβροι αντιδιζωνικοί. Ή με τους άλλους που παρουσιάζουν ακόμη, μια ΔΔΟ που κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα, όλων των Κυπρίων, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. 

Επιτέλους ας το πάρουν απόφαση: η ΔΔΟ εξέπνευσε. Ή φυτοζωεί στις ψευδαισθήσεις ορισμένων πολιτικών και δημοσιογράφων.  Εντούτοις, αν θεωρητικά επιμένουμε να αναλύουμε τα πολιτικά δρώμενα μέσα από το πρίσμα “της ηρωικής ρητορικής και φιλοσοφίας του πατριωτικού χώρου” θα πρέπει να πούμε κάποιες πικρές αλήθειες: Για 18 έτη «τραβώ την δουκάνη» του απορριπτισμού με βαρύ τίμημα. Ουδείς όμως με ενημέρωσε για την υποψηφιότητα Κολοκασίδη. Απλώς μου ζητήθηκε σύμπλευση.  Βεβαίως, ο ρομαντισμός της πράξης αυτής είναι διάχυτος και εμφανής τοις εντευξομένοις, αλλά η πρόταση για ψήφο συνειδήσεως, δηλαδή η κολλώδης προσκόλληση στα λάθη του παρελθόντος, είναι  ατελέσφορη. Εν πάση περιπτώσει, η υποψηφιότητα Κολοκασίδη αθωώνει τις εκλογές.