Λένε κάποιοι «είχε άγγελο» ή «ένας άγγελος να τον φυλάει», υπονοώντας ότι υπάρχουν όντως άγγελοι που μας φυλάνε. «Άγγελος» όμως είναι ο αγγελιοφόρος, αυτός που μεταφέρει κάποιο μήνυμα – messenger σε ελεύθερη… κυπριακή μετάφραση. Όπως και να ’χει, η έννοια του φύλακα αγγέλου είναι αρκετά διαδεδομένη, ασχέτως αν υπάρχουν όντως άγγελοι ή –ξανά ασχέτως– προβληματισμών για το φύλο τους, το πόσοι χωράνε στο κεφάλι μιας καρφίτσας ή τι δουλειά κάνουν. Στην κοινωνία μας, εκείνοι που ανταποκρίνονται περισσότερο στην έννοια του φύλακα αγγέλου είναι οι αστυνομικοί και οι γιατροί. Στη θεολογική εκδοχή έχουμε και τους πεπτοκώτες αγγέλους όπως τον διάβολο (αλλιώς Εωσφόρο –φέροντα το φως της αυγής– ή Lucifer Morningstar στο Νetflix). Δεν κρίνω (ιδίως για την περίπτωση που… όντως υπάρχουν τέτοια όντα), όμως ο αντίστοιχος παραλληλισμός είναι, και πάλι, οι αστυνομικοί και οι γιατροί, στην κακή τους εκδοχή, εννοείται, την οποία βλέπουμε πολύ συχνά…

Όπως και στη διαδεδομένη εκδοχή τού «είχε άγγελο», πώς ξέρουμε ότι εκείνος όντως προστάτεψε κάποιον; Στις άλλες περιπτώσεις, είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν ο υποτιθέμενος φύλακας που έσπρωξε, π.χ., στο κενό τον προστατευόμενό του και εκείνος δεν επιβίωσε; Νομίζω πως, στην πραγματικότητα και με μη θεολογικούς όρους, οι υποτιθέμενοι φύλακές μας, αστυνομικοί και γιατροί, άγγελοι καλοί ή ξεπεσμένοι, μάλλον μας σπρώχνουν στην άβυσσο περισσότερες φορές από όσες μας προστατεύουν. Δείτε, λόγου χάρη, το πρόσφατο σίριαλ με τις φυλακές: 

Από όσα μάθαμε, ο διοικητής της ΥΚΑΝ –της υπηρεσίας που μας προστατεύει από τους εμπόρους ναρκωτικών– καταγγέλθηκε ότι υπονόμευε τη διευθύντρια των φυλακών συνεργαζόμενος με βαρυποινίτη. Από την άλλη, γίνεται τόσος ντόρος για ένα σύστημα που να κόβει το σήμα στις φυλακές –ή και να παρακολουθεί συνομιλίες σε μιαν άλλη εκδοχή– από κινητά τηλέφωνα τα οποία δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν εκεί. Άμα κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι (δεσμο)φύλακες-άγγελοι, ποιο σήμα θα κόβεται; Αφού τα κινητά δεν φτάνουν πετώντας, πώς δεν εντοπίζονται κατά την είσοδό τους; Τι έγινε το ηλεκτρονικό ακτινοδιερευνητικό σύστημα που ελέγχει όσους μπαίνουν και βγαίνουν; Το αφαίρεσαν; Και ποιος ελέγχει τους ελεγκτές, όπως επίσης ποιος ελέγχει τους κυνηγούς των ναρκωτικών; «Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη» λέει ένα γνωστό σύνθημα των Εξαρχείων, και είναι κάτι που όντως συμβαίνει – μήπως συμβαίνει κι εδώ; Πώς θα το γνωρίζουμε;

Οι γιατροί μας είναι επίσης ανεξέλεγκτοι – ΓΕΣΥ ή εκτός. Ελέγχονται για τον αριθμό των εξετάσεων ή παραπομπών που κάνουν, αλλά όχι αν όντως είναι χρήσιμες και απαραίτητες, αν οι ιατρικές πράξεις γενικότερα είναι αυτές που πρέπει. Επίσης, αν επανεκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως γίνεται στο εξωτερικό – στην Αγγλία, π.χ., τους παίρνουν την άδεια άμα δεν το κάνουν. «Οι γιατροί φοβούνται τον έλεγχο όπως ο διάβολος το λιβάνι», μου είπε ο δρ Λάκης Αναστασιάδης πρόσφατα – και αυτό το λέει ένας γιατρός, όχι εγώ. Αναφέρεται στο Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης το οποίο θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο –γι’ αυτό θεσπίστηκε από το Υπουργικό πριν δύο χρόνια– όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει επειδή ο ΠΙΣ δεν στέλνει εκπρόσωπό του. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς «λιβάνι» φοβούνται οι «πεπτοκώτες» άγγελοι-γιατροί, όμως, καθώς φαίνεται, προτιμούν να είναι ανεξέλεκτοι. Κι εμείς να πηγαίνουμε στα τυφλά κοντά τους όπως πάντα, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο ικανοί και ενημερωμένοι επιστημονικά είναι ή αν έχουν μείνει δεκαετίες πίσω, στην εποχή που πήραν το πτυχίο τους.

Ευτυχώς για μας, υπάρχουν ακόμα πολλοί άξιοι, μη διεφθαρμένοι αστυνομικοί, όπως και γιατροί ενημερωμένοι και ευσυνείδητοι, πραγματικοί προστάτες μας και όχι ιατροβιομήχανοι – οι τελευταίοι περισσεύουν, έρχονται μάλιστα και ξένοι. Το θέμα είναι να μην αποτελούν αυτοί το άλλοθι για τους υπόλοιπους, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με την ανοχή –αν όχι τη διαπλοκή– των πολιτικών τους προϊσταμένων. Στο χέρι μας είναι να επιβάλουμε τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Επειδή, άγγελοι ή δαίμονες, «εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ»…

[email protected]

Ελεύθερα, 7.8.2022.