Φρένο στη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες βάζει ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ (SSM), Αντρέα Ενρία, κάνοντας στροφή σε μια πιο σφιχτή μερισματική πολιτική, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ότι θα μπορούσε πλέον να επιστραφεί στους μετόχους μέρος των κερδών.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η ΕΚΤ αποφάσισε να χαλαρώσει τα αυστηρά μέτρα για την καταβολή μερίσματος και να επανέλθει στην αξιολόγηση τού σχεδιασμού των τραπεζών σε σχέση με το κεφάλαιο που διαθέτουν. Τώρα όμως τα δεδομένα διαφοροποιούνται. «Πρόκειται να ζητήσουμε από τις τράπεζες να εκτιμήσουν ξανά την εξέλιξη των κεφαλαίων τους, με ένα πιο δυσμενές σενάριο, που θα περιλαμβάνει επίσης το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου ή μίας ύφεσης», δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να μετρήσετε τον προσωπικό σας πληθωρισμό

O SSM «θα χρησιμοποιήσει αυτό (το σενάριο) και για να βάλει βέτο στα σχέδια τραπεζών για τη διανομή μερίσματος», πρόσθεσε. Το τρέχον περιβάλλον σημείωσε «χαρακτηρίζεται από αυξημένη αστάθεια και χαμηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η κερδοφορία και η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών ενδέχεται να επηρεαστούν από δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις».

Δεν μπορούμε, ανέφερε «να αποκλείσουμε την πιθανότητα πιο δυσμενών σεναρίων ανάπτυξης και πληθωρισμού, με την επιβολή νέων ή πιο αυστηρών κυρώσεων στους τομείς της ενέργειας και των εμπορευμάτων και πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία».

Γεγονός είναι ότι οι τράπεζες πριν αποφασίσουν να δώσουν μέρισμα στους μετόχους θα πρέπει να πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαίο επόπτη. Τους τελευταίους μήνες είχε διαφανεί από την ΕΚΤ ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μέρισμα, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ενώ οι μακροοικονομικές προβλέψεις επιβεβαίωναν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Τώρα, οι μακροοικονομικές προβλέψεις έχουν διαφοροποιηθεί και γίνεται αναφορά για πιθανότητα ύφεσης. Αναμένεται πλέον να διαφανεί τι θα γίνει και με ανάλογα σχέδια των κυπριακών τραπεζών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου είχε εξαγγείλει τον Μάϊο την καταβολή μερίσματος από το 2023, μετά από 11 χρόνια από την τελευταία φορά που διανεμήθηκε μέρισμα στους μετόχους. Η Ελληνική Τράπεζα είχε αναφέρει ότι οι μέτοχοι της θα πάρουν μέρισμα από το 2024, ενώ τέλος του 2022 θα γίνει επαναξιολόγηση των δεδομένων που μπορούν να επιτρέψουν καταβολή μερίσματος το 2023.

Ο επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε στην ομιλία του για την  αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής που σχεδιάζει η ΕΚΤ, διαβλέποντας ότι θα επωφεληθούν οι τράπεζες. «Η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είναι ευεργετική για τις τράπεζες συνολικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι αυξανόμενες αποδόσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των δανείων, στήριξαν θετικά τα επίπεδα καθαρών εσόδων από τόκους. Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και τα αποτελέσματα των συναλλαγών ήταν σταθερά, οδηγώντας ανοδικά τα καθαρά λειτουργικά έσοδα, τα οποία ξεπέρασαν τα αυξανόμενα έξοδα και οδήγησαν σε βελτιωμένη απόδοση κόστους». Ως αποτέλεσμα κατέληξε, οι περισσότερες τράπεζες καταγράφουν κέρδη και ακόμη και οι λίγες τράπεζες που έχουν μεγάλα άμεσα ανοίγματα στη Ρωσία απέφυγαν να κάνουν ζημίες. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη πρόοδος στην επίλυση κληροδοτημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) συνέβαλε στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των τραπεζών.